torstai 28. marraskuuta 2013

Lohturuokaa parhaimmillaan

Tämä brittiklassikko on lohturuokaa sieltä ihan parhaasta päästä. Niinkuin perunamuusi aina. Se ottaa syleilyynsä ja suukottaa otsalle luvaten, että huomenna kaikki on paremmin. Shepherd's pie eli jauheliha-perunalaatikko. Lihaisa versio siitä kalavuoasta.

Niin yksinkertaiset kuin ainekset tässäkin ovat, niin eihän tämäkään niille siskonlapsille ilman vastalauseita uppoa. "Näitsä? Se laittoi tähän porkkanoita! Porkkanoita! Kuka se luulee olevansa?!" Niin. Niitä tähän perinteisesti kuitenkin tulee. Ruokailijoiden ruokarajoitteisuudesta riippuen tähän voisi piilottaa toki muitakin vihanneksia. Perunamuusista puolestaan saisi vähän ravintorikkaampaa käyttämällä siihen muitakin juureksia tai korvaamalla osan soseutetuilla valkoisilla pavuilla. 

Perinteisesti vuoka tehdään lampaan jauhelihasta, mutta kyllä sen voi muustakin jauhelihasta tehdä. Hyvää siitä tulee joka tapauksessa. Silloin se ei vain ole shepherd's pie, ei Herrasmies koskaan väsy huomauttamaan...

Itse säväytin tuota lampaanjauhelihaa vielä karpalohyytelöllä - se kun on havaittu niin toimivaksi yhdistelmäksi mm. karitsankielen ja poroburgereidenkin kanssa. 





Neljälle-kuudelle

Jauheliha:

500 gr (lampaan) jauhelihaa
2 sipulia
2 porkkanaa
2 isoa valkosipulinkynttä
muutama desi vahvaa lihalientä (tai riistalientä, jos sinulta löytyy)
1 reilu tl neilikkaa
6 maustepippuria
suolaa, mustapippuria
1 reilu rkl karpalohyytelöä (myös puolukkahillo kävisi)

Perunamuusi:

1 kg perunoita
200 gr voita
2 keltuaista
suolaa, valkopippuria
ripaus juustokuminaa
(kuumaa) maitoa

Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieniksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Lisää porkkanakuutiot, liemi, karpalohyytelö sekä neilikka ja anna kypsyä miedohkolla lämmöllä kannen alla kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa lientä. Mausta ja levitä uunivuoan pohjalle. 

Kuori ja keitä/ höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta ne, sekoita joukkoon voi ja tarpeen mukaan maitoa. Mausta, anna jäähtyä hieman ja kääntele joukkoon vielä keltuaiset. Levitä sitten jauhelihakerroksen päälle. Tasaista jälkeä saa kuumaan maitoon kastetun lusikan selkäpuolella. Koristele halutessasi pursotuksin tai haarukanvedoin. 

Gratinoi 200-asteisessa uunissa kunnes pinta on saanut kauniin värin. 






_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



            



7 kommenttia :

  1. Mmm... Huippuruoka. Tullu vuosi sitten viimeks tätä tehtyä,et "tietsä vähäx niinq hyvä et palautit mieleen" ja "tiätsä" en mäkää laitannu porkkanaa,mut kelaax mä laitoin herneit! Eli Shepards pie on rustiikkia herkkua,yes :D

    VastaaPoista
  2. kyllä tähän aikaan vuodesta taas tuollaiset nousee aikaa ajankohtaisiksi, "tiedätsä" :-)?

    VastaaPoista
  3. Meidän makumme eroavat tässä siinä että en its pitänyt tuosta lainkaan .Tosin ole maistanut vain kerran,silloin kun vielä aöin lihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no voi! mulle taas etenkin perunamuusi edustaa just sitä ruoista lohdullisinta :-)

      Poista
  4. Onpa houkuttelevan näköinen muusikuori. :) tämmöistä on pitänyt tehdä jo ties kuinka kauan...

    VastaaPoista