perjantai 5. helmikuuta 2016

Vinkit ja osoitteet ruokamatkailijan Israeliin

* * * 

For English please see here

* * * 

Kaikista viime aikojen pohdinnoista huolimatta Israel on ison suosituksen arvoinen lomakohde monestakin syystä. Se tarjoaa näettävää ja koettavaa niin rantaloman perässä reissaavalle, poliittiselle turistille, historiafanille, pyhiinvaeltajalle kuin UNESCOn maailmanperintökohteita bongaavalle. Mutta syödä täytyy kaikkien, ja siihen tarkoitukseen Israel on todellinen unelmakohde. 

Ravintoloita loytyy laidasta laitaan ja myos ei-kosher-ravintoloiden määrä ja laatu on jatkuvassa nousussa. Asiakaspalvelun taso on maassa ollut perinteisesti luokaton. Ravintoloissa ollaan kyllä omaksuttu amerikkalainen juomarahakulttuuri, joka asiakkaalle on tehty väliin varsin aggressiivisesti selväksi, mutta sitä, että se juomaraha on korvaus asiakaspalvelusta ei salihenkilökunta ole sisäistänyt. 

Viime vuosien aikana tähän on kuitenkin tullut radikaaliudessaan todella tervetullut muutos ja tällä reissulla ystävällisyyden ja asiantuntevuuden taso vallan hätkähdytti. 




Kasvissyojilläkään ei ole täälla hätäpäivää, sillä veganismin suosio on sekin huimassa kasvussa. Muutenkin ruokavalio on välimerelliseen tyyliin varsin kasvispainotteinen. Tuoreita hedelmiä on hyvin tarjolla ja aamu kannattaa ehdottomasti aloittaa jossain liki joka kadunkulmasta löytyvässä mehubaarissa. 




Yleinen käytäntö on, että ravintoloilla on salaateista ja tahnoista koostuva mezelajitelma, joka yksinään maksaa n. 50 NIS (reilu 10 eur) ja pääruoan kanssa 25 NIS. Parhaimmillaan valikoima käsittää parikymmentäkin pöytään tarjoiltavaa vaihtoehtoa, joita täydennetään sitä mukaan kun ne tulevat syötyä. 





Jaffan vanhan sataman ympäristö on täynnä viehättäviä kalaravintoloita. Sataman viereiselle rantabulevardille kannattaa suunnata etenkin cocktailinhuuruiselle viikonloppubrunssille.

Container on tähän erinomainen vaihtoehto.




Samaiselta rantabulevardilta löytyy myös paikallinen instituutio: Old man and the sea, jonka salaattivalikoima on ihan legendaarinen. Jos vatsasta löytyy tilaa vielä muullekin, on paikan äyriäistarjonta suosituksen arvoinen. 




Kalaa ja äyriäisiä vähän pienempään nälkään (ja budjettiin!) voi ostaa myös suoraan sataman kalakauppiailta. Tuoreempaa saa hakea!




Myös Jaffan kirpputorin ympäristö tarjoaa trendikkäitä ravintoloita. Sen eloisille baarikaduille kannattaakin suunnata viettämään iltaa vähän pidemmänkin kaavan mukaan. 
 



Jos korvat kestävät paikoin suorastaan älyttömän kovalla soivaa musiikkia (tältä keski-ikä siis tuntuu...), kannattaa suunnata illalliselle vaikka Fleamarket- ravintolaan. 




Jos taas haluaa tutustua perinteisiin arabikeittiön herkkuihin, kannattaa suunnaksi ottaa vanhan Jaffan keskustan liikenneympyrän reunalta löytyvä Haj Kahil. Taso on viime vuosina hieman laskenut, mutta hyvää ruokaa sieltä saa yhä. Liharuoat, kuten täytetty lampaanlaparulla ovat erityisen suosituksen arvoisia. 




Jaffasta löytyy monen mielestä jopa koko maailman parasta hummusta tarjoileva, myös Ali Karavanin nimellä tunnettu Abu Hassan. Jos taas olet hurahtanut shakshukaan, ei kannata jättää väliin kirpputorialueen sisäpihalta löytyvää Dr Shakshukaa.


Tel Aviv

Jaffan viereisen Tel Avivin tarjonta saa ruokaturistin pyörälle päästään. Jo kaupunkien välissä sijaitseva Neve Zedekin kaupunginosa on täynnä toinen toistaan hurmaavampia herkkukauppoja ja kahviloita. Kaupungin parasta jäätelö saa Anita- gelateriasta, jonka laajasta valikoimasta on liki mahdotonta valita suosikkiaan. Mutta kyllähän se Crema Catalana on!




Tel Avivin kierros kannattaa aloittaa vaikka Carmel-torilta

Basaaritunnelman lisäksi  sieltä löytyy myös kokeilemisen arvoisia ravintoloita. Oma kantapaikkani on heti toria vastapäätä, Allenbyn ja Bialik-kadun kulmasta löytyvä ja minut boheemiudellaan ja merguez-shakshukallaan hurmannut Cafe Bialik




Yksi paikallinen salaisuus, jonne ei todellakaan vahingossa eksy, on Carmel-torin uumenista Yichye Kapach-kujalta löytyvä jemeniläinen keittopaikka. Hyvää, halpaa ja hilpeää!




Toinen katsastamisen arvoinen tori Tel Avivissa on Sarona Market, maan suurin katettu tori ja kaikenlaisen kulinaarisen ilon keskittymä. Jos ei Jaffaan saakka ennätä, löytyy Abu Hassanin hummusta täältäkin.


 



Nälkänsä voi tyydyttää vaikka amerikkalaisen Sweet genius-kisan voittajan sandwich-puodissa...




 ... tai torin vierestä löytyvässä Claro-ravintolassa, jossa kohtaavat rento ilmapiiri, erinomainen ruoka, kohtuulliset hinnat ja loistava viinilista. 

Minä sain bonuksena vielä parhaan mahdollisen seuran - minulla kun oli Saronassa oppaanani Appelsiineja ja hunajaa- blogin ihanainen Jael!




Viinirakastajan kannattaa ehdottomasti tsekata Tasting Room, jossa viinejä pääsee kaikessa rauhassa maistelemaan ennen ostopäätöksen tekemistä. 




Saronan ympäristöön levittäytyvä puistoalue on muutenkin täynnä kaikkea ihanaa - Little Italystä voit esimerkiksi koota kaikki tarvittavat ainekset romanttiselle piknikille!




Levinski-kadulta löytyy puolestaan Tel Avivin maustetori.




Nyt jo useammastakin osoitteesta (23 Ibn Gabirol Str. ja 30 King George Str.) löytyvä Miznon pisti katuruoan uuteen uskoon ja paikan ihanan pehmeät pitaleivät kätkevät sisäänsä mm. lehtipihviä tai äyriäisiä. Viimeisen silauksen antavat mahtavat itsetehdyt kastikkeet. Israelilaisten rakkaus pitaleipään viedään täällä ihan uudelle ja ehkä hieman pakkomielteisellekin tasolle: myös jälkiruoat tarjoillaan pitaleivän sisässä...




Yhden pysäkin taivas kaikille niille juutalaisen keittiön perinneherkuille joihin rakastuit Woody Allen-elokuvien myötä (ja joista ainoankaan nimeä et osaa lausua oikein), on Dizengoff-kadulta löytyvä  Keton. Kreplacheja, tzimmesiä, gefilte fishiä, cholentia... oy, vey.  

Ravintolan seinille jätetyt viestit kertovat, kuinka rakastettu instituutio tämä vuonna 1945 avattu bistro on. 




Modernimpaa twistiä (sekä erinomaista viini- ja cocktail-valikoimaa) halajavan kannattaa puolestaan ottaa suunnaksi vaikka Lilienblum-kadun Night Kitchen, joka hurmaa myös asiantuntevalla ja välittömällä palvelullaan (kyllä  - jos mustekalaa on listalla, on sitä pian myös mahassani...!)




Todennäköisesti oma suosikkini Tel Avivin ravintoloista on maan kulinaarisia perinteitä modernisti uudelleentulkitseva The Local Ibn Gabirol-kadulla. Tässä paikassa kaikki osa-alueet pelaavat ja heidän savustettu munakoispyreensä on niin hyvää, että pöytä kannattaa varata jo senkin vuoksi. 

Erityisen suositeltava ajankohta on viikonloppu, jolloin täällä, samoin kuin monessa muussakin ravintolassa, on tarjolla erikoishintainen viikonloppumenu. 





Jerusalemissa kannattaa heittäytyä ajan kanssa Machane Yehuda-torin pyörteisiin. Tarjontaan voi tutustua vaikka 99 shekelin (n. 20€) hintaisen Shuk Bites-kierroksen kautta. 






Toinen toistaan ihanammat leipomot pitävät huolen siitä, ettei hiilihydraattivaje (tai bikinikunto...) pääse vahingossakaan yllättämään. 




Alueelta löytyy myös lukuisia houkuttelevia ravintoloita. Ihan ehdoton näistä on jo aikaisemmin blogissa esitelty Machne Yuda




Jos taas sielusi on lohturuoan tarpeessa, löytyy sitä Ima-nimisestä, kurdijuutalaiseen kotiruokaan erikoistuneesta ravintolasta. Paikan vahvinta antia ovat kubbeh-keitot, maqluba sen sijaan häviää palestiinalaismamojeni versiolle.




Israelin väestön etninen kirjavuus mahdollistaa ruokamatkailun mitä moninaisimmissa keittiöissä.  Jerusalemin vanhasta kaupungista esimerkiksi löytyy armenialaisia ravintoloita, joista minun ääneni menee Nafouralle (jo pelkästään sen kattoterassin ansiosta!)




Ja koska pyhän maan pyhimmässä kaupungissa ollaan, katsastamisen arvoinen (ihan vain jo kuriositeettiarvonsa vuoksi...) on myös Vanhasta Testamentista ja tuolloin käytetyistä raaka-aineista innoituksensa ammentava Eucalyptus


Huippulaadusta huolimatta tastingmenujen hinnat ovat varsin maltilliset: Korkea veisu kustantaa 217 NIS (n. 45€) ja Sheban kuningattaren menoihinkin pääsee 350 shekelillä eli alle 75 eurolla. 



Suurin osa Nasaretin ravintoloista on keskittynyt Pyhän Gabrielin aukion läheisyyteen. Bayat on rento mutta hyvää ruokaa tarjoileva baari, jonka savustettu ankkapastramipyttis lieventää kummasti pekonin vieroitusoireita.




Kulman takaa löytyvä Canary puolestaan hemmottelee ruokamatkailijaa upean meze-valikoimansa (täytettyä pernaa kenellekään...?) ja israelilaisten pientuottajaviinien valikoimallaan. 





Akkon vanhan kaupungin sydämestä Khan Ashawardan sisäpihalla sijaitseva, kalaan ja äyriäisiin (tai, kuten ravintolaa pyörittävän perheen äiti asian hurmaavan vajaalla englannillaan ilmaisi: "meren hedelmiin") erikoistunut El Burj-ravintola on visiitin arvoinen paitsi ruokansa, myös ilmapiirinsä ansiosta. Rakkaudella kunnostettu kivitalo on omistajiensa ylpeyden aihe ja syystä.




Ja tarjoilee Israel kohteita myös viinimatkailijalle. Näitä varten kannattaa suunnata pohjoiseen, joko Carmielin tai Golanin alueelle. Itse ehdin tällä reissulla poiketa Tishbillä ja Sternillä. Melko monta jäi vielä ensi reissuillekin...





Ei pääse nälkä Israelissa yllättämään- voiko joku vielä väittää, ettei maa kiinnostaisi ainakin vähäsen..?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


http://www.andalusianauringossa.com/2016/02/missa-vaiheessa-puolensa-pitaa-valita.html   http://www.andalusianauringossa.com/2016/01/maqluba-palestiinan-kansallisruoka.html   http://www.andalusianauringossa.com/2016/01/stern-winery-butiikkiviinia-ja-rock.html
   
 TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

26 kommenttia :

  1. Söin ennen lukemista. Ei auttanut. Nälkä tuli uudelleen :D
    Tästähän voisi kopioida vinkit suoraan kokonaiseen lomaan eikä muuta tarvittaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no siinäpä se :D Kyllä minä vähän epäuskoisena tuota kuvavyöryä katsoin ja mietin, että miten ihmeessä olen muka saanut jotain muutakin reissun aikana tehtyä...!

      Poista
  2. Voi kyllä kiinnostaisi! Haaveilen noista tuoreista merenelävistä sitruunalla & viinillä : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi että kuinka maistuisi täälläkin nyt tuoreet äyriäiset ja vähän auringonpaistetta... :-)

      Poista
  3. No kiinnostaa :) Mahtavaa valo, väri ja ruokaterapiaa kuvien kautta tähän meidän harmaan valon lauantaipäivään... jahans, nyt sataa luntakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kyllä noiden kuvien aurinkoa on ehtinyt tulla ikävä jo monta kertaa- kyllä ne valot, värit ja se hyvä ruoka vaan ihmisen hyvinvoinnille hyvää tekevät!

      Poista
  4. Tässä oli hieno katsaus motek.Pieni lisäys vain: aikoinaan tarjoilijoiden palkka koostui lähes yksinomaan juomarahoista,sen vuoksi se oli niin tärkeää(omakohtaista kokemusta siitä opiskeluaikoina...) Kun tarjoilijat heräsivät protestoimaan tuollaista hyväksikäyttöä(ravintoloitsijoilta) niin he saivat pohjapalkan,jonka päälle tulevat tipit,eli siten se asentautuminenkin muuttui.
    Toinen pieni lisäys:Amos Hayon,tuo kuvassa näkyvä sandwich-shopin pitäjä,ei ollut Masterchefissä vaan voitti amerikkalaisen Sweet Genius-kilpailun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P.S.Kiitos ihanasta seurasta Tel Avivissa,it was a pleasure.Ja nyt kun ajattelen niitä Old Man and the Sea-ravintolan alkupaloja niin tulee nälkä!

      Poista
    2. Pikku pikku lisäys vielä:mulle tulee jälkikäteen nää muistamiset:Miznon löytyy myös Pariisista sekä Wienistä.

      Poista
    3. ääh - olin ihan varma että ssanoit sen olevan MasterChefistä! Näin sitä on näköjään loma-aivot olleet käytössä...

      Tuo salihenkilökuntaan panostaminen on tosin jotain joka Suomessakin on tullut entistä selkeämmäksi viime vuosina - ravintoloissa on selvästi ymmärretty se, että vaikka keittiä toimisi kuinka hyvin tahansa, ei sekään riitä asiakkaan kokemusta pelastamaan jos salin puoli on välinpitämätöntä.

      Miznonin Pariisin-sijainnin tiesinkin, Wien sen sijaan oli yllätys! Hyvä tietää :-)

      Poista
  5. Ihania kuvia! Nälkä tuli näitä kuolatessa :P Söin elämäni ensimmäisen shakshukan juurikin Dr Shakshukassa! :)

    VastaaPoista
  6. no todellakin noiden sun herkkukuvien jälkeen (ja kevyen lounas salaatin), kuola valuen ja vatsa kurnien, voisin lähteä vaik tältä seisomalta matkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sama juttu täällä :-) kyllä vähän vieläkin hulaikutti tuon reissun kulinaarinen anti <3

      Poista
  7. Onneksi söin juuri ennen kuin luin tämän, vaikka kyllä tästä silti jäi sellainen olo, että voisin sittenkin syödä vähän lisää! :D Mielettömän houkuttelevia annoksia (paitsi se täytetty perna). Näyttää kuvien perusteella myös siltä, että monet noista ravintoloista ovat mukavan rentoja. Torien maustevalikoimat ovat aina jostain syystä tosi kiinnostavia ja houkuttelevat ostoksille, maassa kuin maassa. Tuo mezevalikoiman hinta kuulostaa vähintäänkin kohtuulliselta, kun kippoja ja kuppeja tuntuu niissä aina olevan sen sata sorttia. Olisi kiva joskus maistella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lähtisin vaikka heti takaisin. Itse tykkään sisäelimistä ja siitä, että eläimestä tosiaankin hyödynnetään kaikki, mutta ei se perna ehkä ihan omaksi suosikkiruoakseni ainakaan ensi kokemuksella kiilannut :-)

      Kun on tällainen vähän (!) ahne, niin tuollainen meze-ruokailu on juuri omiaan kun siinä pääsee kokeilemaan niin montaa asiaa <3

      Poista
  8. Reissussa kaukana kotoa on usein ihanaa aloittaa aamu tuoreilla hedelmillä. Aurinko kruunaa sen ihanuuden <3. Mutta niin, tuonnehan voisikin lähteä pelkästään ruoan takia :D. Pahensi kyllä nälkää entisestään tämän lukeminen, oli kyllä niin houkuttelevia kuvia! Kai se on aloitettava ruoan tekeminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ah - aurinkoa, värejä, kaikkea ihanaa tuoretta... nyt on taaaaaas matkakuume :-)

      Poista
  9. Jaffa!

    Koska tahansa jälleen. Lähdetäänkö?

    VastaaPoista
  10. Voi jessus mitä ruokakuvia! Kuola valuen luin tätä postausta. Israeliin ruokamatkalle? KYLLÄ kiitos <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan ehdottoman suosittelun arvoinen. Vielä postausta kirjoittaessa huokailin noita muistoja :-)

      Poista
  11. Mä en kestä, kauhea nälkä tuli taas kun katselin noita kuvia... Israel on yhä näkemättä mutta ku on tälläinen ruokavammainen niin menee vaan turhan hankalaksi ja omia eväitä en raahaa mukana. Onko sulla kokemusta siitä, miten tuolla reagoidaan esim gluteenittomaan, onnistuuko vai tuleeko vaan kysymyksiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. gluteenittomuus tulee ruokavalion koostumuksesta johtuen vastaan lähinnä tuon leivän suhteen :-) muuten ei pitäisi olla ongelmaa.

      Poista
  12. Olen jo pariin kertaan lukenut tekstit ja katsellut upeat kuvat, veden valuessa suupielestäni ja täytyy todeta, että tuollahan se kulinaristien Mekka on yksiselitteisesti. Taisipa entinen naapurini osua naulan kantaan tokaistessaan aikoinaan, miesten saunan lauteilla hikoiltaessa, ja hänen tavoitellessaan uusia sivistyssanoja, että: "Sinä se taidat olla melkoinen kulinarinisti."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana näitä juttuja on ollut jakaa - etenkin kaltaistesi ihmisten kanss,a joilla on itselläkin kokemusta ja näkemystä alueelta. Kyllä tuolla päin maailmaa on "kulinarinistin" hyvä olla :-)

      Poista