tiistai 23. elokuuta 2016

Postikortti Porvoosta - olisitpa täällä


* * * 

Porvoo hurmaa historiallaan, arkkitehtuurillaan, ravintoloillaan, kahviloillaan, joenvarsinäkymillään ja piparkakkucharmillaan.



* * * 

Hei älskling,

terveiset Porvoosta. Tämä on yksi niitä paikkoja, jonne sinut halusin viedä, mutta aika pääsi (taas) loppumaan kesken. 

Et tainnut uskoa hehkutustani siitä, kuinka ihastuttava vanha Porvoo onkaan? Mutta usko pois, on se. Katso nyt vaikka. 








Olet ehkä ehtinyt jo huomata, että Helsingillä ei ole sellaista vanhaa kaupunkia, johon esimerkiksi Tallinnassa ja Tukholmassa ihastuimme? Niinpä tätä markkinoidaan kuulemma ulkomaalaisille turisteille "Helsingin vanhana kaupunkina". 

Porvoo onkin muuten Suomen toiseksi vanhin kaupunki (joskaan Helsinki ei ole se vanhin, vaan Turku).

Ja aika kevyesti ehkä myös ihanin. 






Porvoo perustettiin jo keskiajalla (kyllä, se on jopa sinua vanhempi!) ja 1380-luvulla siitä tuli yksi Suomen kuudesta kaupunkioikeudet saaneesta kaupungista. Vaikka tämä on tänään tällainen tunnelmallisuuden tyyssija, on täällä kuule draamaakin riittänyt: tanskalaiset merirosvot tuhosivat kaupungin 1500-luvun alussa ja samaisen vuosisadan lopussa sen polttivat venäläiset. Kahdesti. 

1600-luvulla täältä käytiin vilkkaasti kauppaa Tallinnan kanssa - mm. koko Hämeen turkiskauppa kulki tätä kautta. 

(Oh, muistatko sen viikonloppumme Tallinnassa? Paras Vironreissuni koskaan ♥)






Tästä piparkakkumaisesta pikkukaupunkicharmista ei uskoisi, että 1700-luvun puolivälissä Porvoo oli koko maan suurimpia kaupunkeja. 1700-luvun alussa venäläiset polttivat taas kaupungin maan tasalle, ja 1760 kalankeittohommista alkanut palo tuhosi 2/3 kaupungin silloisista rakennuksista (paljosta vetoa tuossa on ollut taas ruokabloggari asialla...!) 

Nykyisen vanhan kaupungin ihanat puutalot on rakennettu tuon jälkeen. 






Tässä kaupungissa on pastellinvärisine taloineen ja kapeine mukulakivikatuineen sitä ihanaa eteläruotsalaista satukirjafiilistä, jota niin rakastan. 

Ja hei, sinäkin pärjäisit täällä sillä hassulla kielelläsi: liki kolmas porvoolaisista on ruotsinkielisiä (vielä 1960-luvulla he olivat enemmistö!)






Vaikka tänne pääsee meiltä Helsingistä bussilla alle tunnissa, en minä ehkä raaskisi tulla tänne vain päiväreissulle, sillä sen verran paljon täällä on nähtävää. Ja ihasteltavaa. Ja syötävää!

Toisin sinut yöksi vaikka Pariisin Villeen, aivan ihanaan boutiquehotelliin ihan vanhan Porvoon sydämessä (odotas kun pääsen kertomaan sinulle siitä!)

Yksi asia, joka tästä kaupungista tekee niin mahtavan, on sen uskomaton ravintolatarjonta, josta olisi liki mahdotonta valita kahdenkaan päivän reissun lounas-ja illallisvaihtoehdot. Zum Beispiel, Sinne, Sicapelle ja Meat District sinun nyt olisi ainakin koettava. 

Niin, no näithän sinä ne SMAKU- kierroksen kuvat. Huikea kattaus, eikö? Olisit viihtynyt. Kävin muuten katsastamassa myös pian avautuvan Brasserie L'Amourin ja hyvältä kuulostaa sekin. Aikovat Porvoon parhaaksi ravintolaksi!

Arvaan jo mitä ajattelet ja samaa ihmettelen minäkin: miten vain 50 000 asukkaan kaupungissa riittää kysyntää näin monelle loistopaikalle? Mutta juuri siksi ravintoloitsijat kuulemma uskaltavat näitä riskejä ottaa: mitä enemmän on laadukasta tarjontaa, sitä enemmän on kysyntää ja sitä enemmän se hyödyntää kaikkia. Ja valtaosa asiakaskunnasta tulee sieltä pääkaupunkiseudulta. 





Jag vet, jag vet. Tiedän käyttäväni tuota "ihana"-sanaa suorastaan holtittomasti, mutta sitä tämä paikka on. Ihana. Siis ihan kaikki täällä: kaupatkin. Ihania! Ja minähän en niissä normalisti jaksa edes notkua.

Vanhasta kaupungista löytyy toinen toistaan ihanampia antiikkia sekä sisustus- ja keittiötilpehööriä myyviä kauppoja, joten minun kaltaiseni krooninen kuvaustarvikehamstraaja on täällä ihan taivaassa. 









Tykkäsitkö muuten niistä käsintehdyistä suklaista, joita sinulle tuliaisiksi toin? Täältä nekin tulivat;  Petri's Chocolate Roomista

Heillä on kauppa myös Fiskarsissa, joka on toinen paikka, jonne sinut mielelläni joku päivä veisin. 






Älä huoli, kyllä minä jättäisin reippaasti aikaa myös Porvoon tunnelmallisissa pikkukahviloissa notkumiseen. Tiedänhän minä, miten sinä siitä tykkäät kun tulet sieltä Ruotsin fikapääkaupungista. 

Tiedätkö, mille muulle jättäisin vieläkin enemmän aikaa? Kainalossasi kävelyyn ja pyörryksiin pussailuun. Tämä kaupunki saa ihmisen tuntemaan itsensä ihan vastarakastuneeksi. Jota toki olenkin. 






Muistatko Runebergin? Sen Suomen kansallisrunoilijaksikin tituleeratun? Jonka niminen katu siellä Töölöössä on? Hän vaikutti elinaikanaan paljon täällä Porvoossa, mutta hänen vaimonsa Fredrika (opettaja muuten hänkin) tekee sitä vieläkin. 

Fredrika nimittäin kehitti miehelleen leivoksen, jota Runebergien kotitalon vieressä sijaitsevassa Ani's Cafessa tehdään yhä sillä alkuperäisellä reseptillä. On muuten paras Runebergintorttu, jonka olen koskaan syönyt!

(Hei - olisiko muuten mahtavaa, jos sinullakin olisi nimikkoleivos! Mitähän siinä olisi? Muuta kuin mätitahnaa...?) 





Kahvilan pihalla alkavat omenat jo kypsyä - kesä alkaa olla lopussa täälläkin.






Vielä aurinko kuitenkin paistaa kirkkaasti ja ah, niin lämpimästi, saaden uskomaan näiden loppukesän päivien kestävän loputtomiin. 






Illan hämärtyessä veisin sinut kävelylle rantaan, jossa joesta nouseva sumu kietoo kaiken vieläkin taianomaisempaan tunnelmaan. Puristaisin tiukasti kättäsi ja kuiskaisin sinulle, kuinka onnellinen olen juuri tässä, juuri nyt, juuri sinun kanssasi. 

Niin ja vielä illan viiimeiselle Pariisin Villen viinibaariin. Sieltä löytyy hei sitä Vilmartin shampanjaa, josta tykkään. 







Ja aamulla lupaisin olla potkimatta sinua heti hereille ja aamiaiselle. Loikoilisin vain vieressäsi, hengitystäsi kuunnellen, ihosi tuoksua ihastellen... yhä kädestäsi kiinni pitäen. 

Olisitpa täällä. Minulla on ikävä sinua.

XOXO


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      Aasialaiset kanavartaat ja satay-kastike 1


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

43 kommenttia :

  1. Kiiots kortista <3, porvoo on kyllä niin ihana kaupunki. Tyttäreni ollessa pieni, teimme sunnuntaisin kävelyretkiä Porvooseen, tutustuimme pikku liikeisiin, kahviloihin ja eri taiteilijoihin, ne oli täydellisiä päiviä viettää leppoisia sunnuntai-iltapäiviä. Taisi siinä muutama kuukausi (sunnuntai) mennä, no sitten siirryttiin Helsinkiin, siellä kun riitti sitä nähtävää yllin kyllin myös :). Rauma on vielä näkemättä, sinne tahtoisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo on sellainen ihana karamelli <3

      Rauma on viehättävä myös, joskin edellinen reissu on tehty joskus lapsuudessa. Muistan vain että pitsiä oli paljon ja luulin, että ollaan ulkomailla, kun puhuivat niin kummaa kieltä... :-)

      Poista
  2. Olisinpa saanut olla siellä.Ihana Porvoo kuuluu lapsuuteeni;mummun ja papan kesämökki oli lähellä,samoin veljeni aikoinaan,ja serkkuni kesämökki on siellä edelleenkin,joten joka kesä ollaan tavattu ensin Porvoon torilla ,ja menty kaffelle Cafe Cabrioliin,efter torget.

    VastaaPoista
  3. Ihana, ihana kirjoitus. Täällä toinen, joka tykkää ylikäyttää ihana-sanaa. Mutta minkäs teet, kun elämä on niin ihanaa ja maailma niin ihmeellisen kaunis! Ja Porvoo se vasta ihana onkin :)

    VastaaPoista
  4. Olen kerran käynyt Porvoossa, ihan kaikessa rauhassa kierrellen ... ja ihastuin. Jyväskyläkin oli vielä -50 luvun loppuun saakka puutalokaupunki. Asuin Laukaassa pitkään eli vuosia monta elämästäni vanhassa sotilaskartanon päärakennuksessa, joten herkistyn aina tällaisista jutuista ... meinaa tulla tippa linssiin kuvistasi ja teksteistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa kun pääsit mukaan näin virtuaalikierrokselle <3 sinun kommenttisi pelastavat kyllä päivän kuin päivän!

      Poista
  5. Kiitos ihanasta kortista! :) Sicapelle on testaamistani Porvoon ravintoloista lemppari. Nyt uusia paikkoja on tullut jo monta lisää, joten _pakko_ vierailla pian Porvoossa. Onko sinusta Meat District sellainen että sinne voisi mennä lastenkin kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanoisin että joo. etenkin kesällä terassille :-)

      Poista
  6. Mulla oli niin tarkoitus käydä kesällä Porvoossa, mutta juuri sinä päivänä, kun oli venereissu suunnitteilla, Suomen kesä yllätti ja ilma oli kuin Esterin takapuolesta. Toivottavasti ensi kesänä pääsisin vihdoin pitkästä aikaa käymään tuolla!

    VastaaPoista
  7. Ihana kortti :) Porvoo täytyy pistää kyllä vielä syksyn ohjelmaan, kun se kesältä jäi harmittavasti käymättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kaunis syksylläkin ja silloin siellä on myös paljon vähemmän niitä selfiekeppiarmeijoitakin (=turisteja) :-)

      Poista
  8. Kaunis kortti. Ai Porvoossa on ollut myös noita tulipaloja kuin Turussa. Siihen aikaan tainnut olla kovin yleistä. Harmi, sillä silloin meillä olisi vielä vanhempia taloja, mitä ihailla. Porvoo on kaunis kuin Turkukin, eikä Turussakaan vanhaa ole kuin käsityöläismäellä.

    VastaaPoista
  9. IHANAA. :) Porvoo todellakin on kuin piparkakkutalo! Tätä lukiessani tajusin, kuinka monta ihanaa ravintolaa mulla on vielä käymättä. Hulluinta on, että Porvoo on mökkimatkan varrella. Ja siltikin se tuntuu jäävän liian usein välistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sepä se :-) itsellä on tänä kesänä Suomenlinnakin käymättä, huomasin tuossa. Sitä taitaa ihminen tulla vähän sokeaksi noille lähiseudun helmille...

      Poista
  10. Porvoossa on tullut käytyä välillä myös arkisemmissa merkeissä, mutta kyllä nuo puutalokorttelit houkuttelevat retkelle ainakin kerran vuodessa. Tuo yhdessä kuvassa näkyvä Café Fannyn aurinkoinen terassi on yksi kantapaikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei paha ollenkaan ole sinun kantaterassisi sijainti :-)

      Poista
  11. Hitsiläinen miten paljon Suomessakin riittäisi vielä nähtävää ja koettavaa. Yhden hätäisen reissun olen Porvooseen tehnyt. Ihanannäköistä! :)

    VastaaPoista
  12. Porvoo on kiva kaupunki :) Kävin ekaa kertaa heinäkuussa, ja suunnitelmissa on suunnata sinne myös joulumarkkinoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porvoo on aivan ihana! Voisin kuvitella että joulumarkkinoilla on ihan huikean tunnelmallista!

      Poista
  13. Olipas ihana kirjoitus ja kuvat! <3 Porvoo todella on ihana. Siellä tuli tänäkin kesänä käytyä ja vanhan kaupungin kujilla on mukava kävellä, vaikkei alue nyt kovin suuri olekaan ja turisteja täysi. Aina sieltä silti jotain uuttakin löytyy ja viihtyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja mitä pidemmälle loppukesää mennään, sitä vähemmän niitä turistejakin on... <3

      Poista
  14. Porvoon on itselle tavallaan tuttu, mutta äärettömän vieras. Tulee käytyä muutama kerta vuodessa siellä sukulaisia katsomassa ja reitit on aina samoja. Eli sellainen "aikuisten kesken" lomailu Porvoossa puuttuu kokonaan ohjelmasta ja silloin Porvoo jää väkisin vieraaksi :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kovin viehtynyt aikuisten kesken matkailuun :-)

      Poista
  15. Hanneli /duunireissaaja2. syyskuuta 2016 klo 5.21

    Ihana tunnelma välittyi tekstistäsi.
    Ruokamatka Porvooseen edelleen tekemättä. Oi miksi aikaa on niin vähän? Olis niin paljon kaikkea mitä haluaisi kokea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehdottomasti suosittelun arvoinen kohde ja teema reissulle <3 Kaikki on tosin niin lähellä, ettei siellä kaloreita juurikaan pääse paikasta toiseen kävelemällä polttamaan... ;-)

      Poista
  16. Porvoo tosiaan on ihana! Vaikka autolla hurauttaa reilussa puolessa tunnissa, aika harvoin tulee käytyä, mutta kun vanhan kaupungin katuja kulkee, ihmettelee, miksei sitä tee useammin. Kävin myös SMAKUja maistelemassa, ja erinomaisia smakuja olivatkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain olleetkin! Todella korkeatasoisia olivat SMAKU-annokset kautta linjan - olin todella positiivisetsi yllättynyt vaikka paljon kierrokselta odotinkin.

      Poista
  17. Voihan tanskalaiset merirosvot! :D Porvoo on todellakin IHANA, mukavasti sitä kuvailit. Pitäisikin pian päästä testailemaan tuota ravintolatarjontaa ja vaikkapa viettää ihan yö siellä. Yleensä tulee käytyä vain pikaisesti ja useimmiten jostain ns. oikeasta syystä, kuten häissä tai muissa juhlissa. Viimeksi tosin kävin siellä ulkomaalaisten vieraidemme kanssa eräänä ankeana tammikuun päivänä, mutta oli siinä silti taikaa. Tuo alkuperäinen Runebergin torttu houkuttelee... ehkä siis pian taas :)

    VastaaPoista
  18. Meillä on tapana tehdä kerran kesässä pyöräretki Porvooseen. Ja juuri suunniteltiin tyttöjen kanssa Porvooviikonloppua Onnissa tai Pariisin Villessä. Ruokatarjonta on tuolla niin hyvää että runsaudenpulahan siinä tulee. Sinne jäi ehkä tuolta listalta vielä pois. :)

    Aina tasaisin väliajoin katson Porvoon keskustasta meille koteja noista vanhoista, ihanista puutaloista. Mutta katoaisikohan se taika, minkä niin hienosti tässä kuvailit, jos siellä asuisi?

    Uusi tieto oli Ani's Cafen Runbergintorttu. Sinne pitää siis suunnata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni on mulla seuraavasi reissuksi jo korvamerkattuna - toivon mukaan juurikin Älsklingin kanssa :-)

      Ehkä siihen turtuisi, jos tuollaisen söpöyden ympäröimänä saisi jokaisen päivänsä aloittaa... tai ehkä ei?

      Sinne on listalla ja ihan syystä - ei ei kyllä koskaan petä!

      Poista
  19. Porvoo on kyllä kaunis paikka! Toi vanhakaupunki on tosiaan niin sulonen että siellä vois vain pyöriä paikasta toiseen! Ihana:)

    VastaaPoista
  20. Porvoo on kyllä ihana. Viimeksi kävimme siellä pienen valokuvauskurssin puitteissa ja olimme liikkeellä jo aikaisin lauantaiaamuna. Ja sekös, jos mikä kannatti. Iltapäivään ehtiessä isot turistiryhmät olivat jo vallanneet kaupungin kadut ja osa viehätyksestä peittyi ihmisjoukkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta. Aamuvarhaisella kaupunki kuin kaupunki hurmaa ihan eri lailla kun sen saa ihan itselleen <3

      Poista