Jo jonkin aikaa nenässäni oli jostain syystä leijunut ihanan makea omenantuoksu. Joten siitä innostuneena kotiinviemisiksi oli torilta kertynyt kasa omenoita. Ja sitten maaliskuun ruokahaasteen teemaksikin valikoitui... omena! Mitä kosmista kohtalonvoimaa! Omenaa siis!
Koska kyse on kuitenkin ruokahaasteesta, aloin tuskailla, että olisiko mahdollista saada aikaan jotain luovempaa kuin se ainainen omenapiirakka (joka toki on klassikko ihan syystä). Joten päätin yrittää hyödyntää sitä... leipään.
Ideana oli sellainen irlantilainen soodalla kohotettava nopeasti valmistuva limpuntekele. Koska se ei vaadi kohottelua ja odottelua, on se nopeatekoinen, joten mahdollinen katastrofikin olisi nopeasti siivottavissa silmistä pois. Vaan ei siitä katastrofia tullutkaan. Vaan varsin makoisa ja mausteinen leipä. Josta oli puolet huvennut ennenkuin se olisi ollut edes tarpeeksi jäähtynyttä leikattavaksi...
3 omenaa
1,5 rkl appelsiininkuorta
80 gr saksanpähkinöitä
(karkeasti paloiteltuna)
(karkeasti paloiteltuna)
6-7 dl dl täysjyvävehnäjauhoja
(itse korvasin puolet kaurajauholla)
reilu 1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 reilu tl kanelia
reilu 1/2 tl inkivääriä
reilu 1/2 tl maustepippuria
1 tl mustapippuria
reilu 1 tl ruokasoodaa
Kuori ja raasta omenat hienoksi raasteeksi. Sekoita niihin mausteet, öljy ja pähkinärouhe. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet (aloita 6 desillä vehnäjauhoja ja lisää määrää tarvittaessa ainesten yhdistämisen jälkeen).
Lisää kuivat aineet omenaseokseen ja lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes tuloksena on suunnilleen käsistä irtoava taikina. Työstä se jauhotetulla työtasolla rouheaksi taikinaksi (älä vaivaa - taikinan ei tulekaan olla tasainen ja elastinen) ja paista joko sellaisenaan limppuna tai leipävuoassa. Jos käytät leipävuokaa, rasvaa ja jauhota se. Koristele halutessasi saksanpähkinöillä ja paista 180- asteisessa uunissa 50 minuuttia.
Eli tällä olemme siis mukana tämän kuukauden ruokahaasteessa!
Anna jäähtyä hieman, leikkaa siivuiksi, ota kaveriksi voita ja hykertele sille, miten houkuttelevasti se sulaa uunitureen leivän päälle...
Niin, ja selvisi se omenantuoksun mysteerikin aikanaan. Ei siinä mistään sielujen synergiasta ja Universumista ollutkaan kyse- alkuperäksi paljastui IKEAsta roudaamani säästöpakkaus tuoksukynttilöitä...
Eli tällä olemme siis mukana tämän kuukauden ruokahaasteessa!
Anna jäähtyä hieman, leikkaa siivuiksi, ota kaveriksi voita ja hykertele sille, miten houkuttelevasti se sulaa uunitureen leivän päälle...
Niin, ja selvisi se omenantuoksun mysteerikin aikanaan. Ei siinä mistään sielujen synergiasta ja Universumista ollutkaan kyse- alkuperäksi paljastui IKEAsta roudaamani säästöpakkaus tuoksukynttilöitä...
Omenat ja saksanpähkinät ovat ihania... minäkin tungin niitä leipään tuossa jokin aika sitten, mutta leipä taidettiin syödä niin nopeasti, etten kerinnyt ottamaan kuvaa eikä se siis päätynyt blogiin :-)
VastaaPoistaOnnea haastekisaan !
kiitoksia kiitoksia :-)
VastaaPoistaKiva ohje;omput ja pähkinät menee niin hyvin yhteen.Omput ovat lempparihedelmiäni ja niitä pitää aina olla kotona;nytkin on kuivurissa omenarullia kuivumassa.
VastaaPoistaOnnea haasteeseen!
omenat ovat kyllä ihania, ja niitä olisi kiva oppia hyödyntämään vähän laajemminkin. tuohon leipään ne antavat ihanaa makeutta olematta kuitenkaan liian äklöjä. kuivatut omenarullat kuulostaa ihanalta...
PoistaOi,onpa veikee leipäohje. En oo kyl maistanu omenabröödiä ikinä.
VastaaPoistano en ollut minäkään :-) heti tuon syötyäni leivoinkin jo uuden! ehkä veikeintä tuossa on kuitenkin nuo saksanpähkinät- nehän näyttävät ihan minikokoisilta grillatuilta kananpojilta tuossa leivän päällä kyykkiessään...
PoistaHihi, itsekin tein haastetta varten leipomuksen omenasta ja pähkinöistä, mutta meillä tuli uunista ulos kakku :)
VastaaPoistaVarmasti upean makuisia nuo leivät, näyttävät ainakin todella herkullisilta!
ja erityisen hyviä serrano-kinkun kanssa jonka suolaisuus toimii näpsäkästi tuon limpun makeuden kanssa!
PoistaVanha postaus, mutta kommentoin silti, sillä mulla oli pieniä ongelmia leipoessani tällä reseptillä. Eli, noudatin ohjetta täsmällisesti, silti en voinut laittaa jauhoja 4dl enempää sillä siinä kohtaa takina oli jo ns kovaa. Leipä ei myöskään ollut paiston jälkeenkään saman värinen kuin kuvassa vaan vaalea, "tavallisen leivän värinen". Johtuuko vaan omenien lajikkeesta vai mistä on kyse?
VastaaPoista