* * *
Hasselbackan peruna on ruotsalainen klassikko ja yksi parhaita lisukkeita aterialle kuin aterialle!
* * *
Monella
työharjotteluun osallistuneesta ei varmaan ole rupeamasta
kummoisiakaan kokemuksia. Kyllähän niillä sitä kokemusta saa,
mutta kovin harvoin se mihinkään työllistymiseen johtaa vaikka
kuinka hyvin hommasi hoidat, eikä ihme. Miksi ihmeessä palkata
ketään tehtävään, johon aina saa jonkun ilmaiseksikin!
Omat
kokemukseni vaihtelevat laidasta laitaan. Olen vastannut niin
puhelimeen ja keittänyt kahvia (ja arvatkaa vain, onko noihinkin
paikkoihin edellytetty korkeakoulututkintoa?) mutta sitten on myös
kertynyt Tunisian suurlähetystön kaltaisia kokemuksia.
Muutin
maahan onnekseni/ onnettomuudekseni (kauneuden lailla tämäkin
lienee katsojan silmässä?) vain päiviä Arabikevään
alkulaukauksena toimineen Tunisian vallankumouksen jälkeen, joten
siellä todellakin pääsi tositoimiin, niinkuin vaikka raportoimaan
ulkoministeriölle Libyan rajan pakolaisleireiltä ja kuvaamaan
kotiovelle kuoliaaksi ammuttuja mielenosoittajia.
Harvemmin työharjoittelijat pääsevät jättämään jälkensä historiankirjoihin, mutta kyllä joskus niinkin käy. Kuten vuonna 1953 tukholmalaisen Hasselbackenin hotellin ravintolassa työskenneelle värmlantilaiselle kokkiopiskelijalle Leif Elissonille.
Leif
sai keittiössä idean nostaa peruna ihan uudelle tasolle ja
tuloksena oli ravintolan (ei siis keksijänsä, kuinkas
muutenkaan...) mukaan nimetty Hasselbackan peruna.
Miettikää, jos
Instagram olisi ollut olemassa tuolloin! Siinä olisivat kuulkaa
häshtägit sinkoilleet lopputuloksen viralisoituessa ja 48 tunnin
sisään joka kaupan perunalaarit olisivat ammottaneet tyhjyyttään
meidän kaikkien yrittäessä toteuttaa vastaavaa kotioloissa!
Yli 60 vuotta myöhemmin Hasselbackenin hotelli-ravintola on yhtä paikallaan siinä Djurgårdenin vieressä ja tämä peruna löytyy listalta, yhtenä sen klassisimmista annoksista.
Lisukkeena 4-6 hengelle
Hasselbackan perunat:
6 isohkoa kiinteää perunaa (niiden koosta riippuen)
6 rkl voita/ margariinia/ öljyä
4 valkosipulin kynttä, kuorittuna ja veitsen lappeella hieman nuijittuna
3 rosmariinin oksaa
suolaa, valkopippuria
suolaa, valkopippuria
1-2 rkl korppujauhoa (tarvittaessa gluteenitonta)
Mittaa kattilaan voi, valkosipulinkynnet ja rosmariininoksat. Sulata voita kattilassa korkealla lämmöllä, kunnes se lopettaa kuohumisen. Jätä uuttumaan kannen alla varttitunniksi. Valmistele sillä välin perunat ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Kuori perunat ja taputtele ne kuiviksi (ohutkuoriset perunat voi käyttää halutessaan myös kuorineen).
Leikkaa
niihin terävällä veitsellä muutaman millin päähän toisistaan
viiltoja melkein perunoiden pohjaan saakka. Helpoin tämä on tehdä
asettamalla peruna esim. puukauhan päälle, jolloin veitsi ei
vahingossakaan pääse leikkaamaan perunaa kokonaan halki.
Aseta perunat voideltuun uunivuokaan. Penslaa perunat noin puolella voiseoksesta. Suolaa ja pippuroi ja paista 225 asteessa 25 minuuttia.
Penslaa perunat uudestaan jäljellejääneellä (ja vuoan pohjalle valuneella) voiseoksella, työnnä väleihin rosmariininlehtiä ja ripottele niiden päälle korppujauho. Nyt perunan "haitarit" ovat alkaneet jo avautua, mutta mikäli eivät, voi niitä rakoja vähän avata veitsenkärjellä.
Paista koosta riippuen vielä toiset 25 - 35 minuuttia, kunnes perunat ovat läpeensä kypsiä ja pehmeitä. Tarjoile vaikka pihvin tai kalan kaverina.
Paista koosta riippuen vielä toiset 25 - 35 minuuttia, kunnes perunat ovat läpeensä kypsiä ja pehmeitä. Tarjoile vaikka pihvin tai kalan kaverina.
Näitä on helppo myös varioida omien mielitekojen mukaan.
Korppujauhon
voisi korvata osittain tai kokonaan vaikka parmesaanilla tai siihen
voisi yhdistää rapeita pekonimuruja (aaah). Kalan kanssa
korppujauhoihin voisi puolestaan yhdistää vaikka persiljaa,
chilirouhetta ja/tai hienoksiraastettua sitruunankuorta.
Joko Hasselbackan peruna on teille tuttu lisuke? Miten te sen tuunaisitte?
________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Ripaus savupaprikajauhetta ja parmesania, namnam.
VastaaPoistaoijoi ❤️
PoistaSulla on aina niin upean informatiiviset postaukset. Puhumattakaan näistä kuvista!
VastaaPoistaihana kuulla <3
PoistaOletko käynyt ko raflassa? Miksi nää potut aina unohtuu? Josko viikonloppuna tekis!
VastaaPoistasinne saakka en ole vielä ehtinyt, Djurgårdenista kun on toistaiseksi löytynyt niin paljon muitakin houkuttelevia ravintoloita niinkuin Oaxen ja Ulla Winbladh <3
Poistahttp://www.andalusianauringossa.com/2016/07/djurgardenin-kesaparatiisi.html
Pecasos sai taas siivet selkäänsä heti ensi metreiltä. Minäkin palauttelin mieleeni videoiden kautta lääkintäkapteeni T. Loivan kuvaamia filmejä reissuiltamme Israelista YK-palveluksen ajalta, viime viikolla, joista eräs ystäväni oli kiinnostunut. Erityisesti tämän postauksesi kautta Quneitran tuhottu kaupunki Golanilla nousi mieleeni. Sota on silmittömän raakaa ja sen aiheuttamat tuhot ovat todella järkyttäviä. Edes hautoja ei jätetä häpäisemättä.
VastaaPoistaMinulla on jännä mielleyhtymä noihin Hasselbackan perunoihin ja se on tietysti Vaahteramäen Eemeli ja Huvikumpu, mikäpäs muukaan. "Tartu torveen, rumpuun, tule luokseni huvikumpuun." Olen tainnut tehdä aika monta eri muuunelmaa noista Pähkinämäen potuista ja aina ne ovat maistuneet yhtä hyviltä. Postaamasi resepti kuulosti ihan aidolta ja alkuperäiseltä, josta innostuin kovasti. Perunaprässikin (lumiperunarauta) löytyi lopulta, joten pääsen pian valmistamaan sitä iki-ihana perunamuusiasi myös.
Sodan jaloissa kärsii kyllä niin moni asia, joiden toivoisi olevan ihmisten silmittömän vallanhimon ja ahneuden yläpuolella; näiden joukossa nimenomaan haudat ja koko ihmiskunnan historian kannalta merkittävät ja korvaamattomat monumentit. Näinhän se asia ei todellisuudessa toki ole.
PoistaEtenkin Huvikummussa on kyllä eletty niin ihanan boheemia elämää, että siellä ei varmasti ole aika käynyt pitkäksi!
Toivottavasti perunamuusi tekee kauppansa teilläkin - käy toki kertomassa, miten meni :-)
Oih, nyt kerrankin voin sanoa tämä on minulle tuttu juttu! :D Muistan tehneeni näitä ensimmäisen kerran jo 20 vuotta sitten, en muista ja tiedä mistä reseptin löysin, varmaan jostain kokkikirjasta, olinhan innokas ruuanlaittaja siihen aikaan ja jopa kokkikoulu silloin käytynä. :D
VastaaPoistaPekonimuru tämän kanssa, aah, sinä sen sanoit! Pitäisikin väsätä näitä pitkästä aikaa!
tällaiset vanhat klassikot tuppaavat aina unohtumaan uusien tulokkaiden myötä :-)
PoistaEn ole ikinä eläessäni tehnyt (enkä edes ole varma olenko syönyt) hasselbackan perunoita! Tämä epäkohta täytyy kyllä korjata pikimmiten.
VastaaPoistano se on kyllä suotavaa :-) Näin Facebookista,että tuttavapiirissa näitä oli syöty kovastikin kuluneena viikonloppuna - jopa isänikin oli näköjään intoutunut blogia lukemaan :-)
PoistaNämä muistan kyllä elävästi yläasteen köksän tunneilta ja ovat ehdottomasti yks suosikkitapani tehdä pottuja! Instagramissa on mun mielestä viime aikoina hasselbackattu vähän kaikkea: kurpitsaa, omenaa, bataattia... ettei vaan olis vähän trendikästä nytkin?
VastaaPoistaoho - mä en selvästikään seuraa oikeita tilejä :-)
PoistaMäkin olin tulossa kommentoimaan että Instagramissa just ON viime aikoina vilahdellut paljon näitä klassisia hasselbackoja, ja myös muita versioita. Jonkinlainen retrotrendi varmasti!
PoistaNämä ovat kyllä hyviä perunoita, liian harvoin vaan tulee tehtyä. Ihanat kuva!
VastaaPoistakiitos <3
PoistaOon jo ikuisuuden miettinyt näiden tekemistä, josko nyt sitten viimein innostuisi! Ja näitähän voisi tehdä myös bataatista! :)
VastaaPoistano niin voi! ja tuunausmahdollisuudet ovat tosiaan loputtomat :-)
PoistaAh mikä ohje! Ovat varmaan ihan mielettömän maukkaita. Vesi herahti kielelle!
VastaaPoistajoo-o :-) Kunhan malttaa vain kypsentää riittävän pitkään :-)
PoistaYksi parhaista perunaruoista <3 Niin hyvää! Perunasta on moneksi ja miten edullinen herkku se onkaan.
VastaaPoistano näin on <3ja hei - sattuipa vielä niinkin, että tällä viikolla on valtakunnallinen perunaviikko!
PoistaOn mun suosikkiperunaruokien listalla. Mähän oon se poikkeava, joka ei välitä muusista. Paitsi sitä sun rudkean voin muusia vois kokeilla!
VastaaPoistakehtaisin muusista saadun palautteen perusteella jo melkein suositellakin :-)
PoistaSairaan hyvän näköistä. Nanna, se ruskean voin muussi on ainoa mitä meillä nykyisin tehdään.
VastaaPoista<3 <3 <3
PoistaIhanan näköisiä! On joskus tullut tehtyä, pitäisikin pitkästä aikaa kokeilla.
VastaaPoistano helppoja nämä ainakin ovat :-)
PoistaLempparit!
VastaaPoistamahtavaa!
PoistaHasselbackanperunat on kyllä herkkua! Ja on muuten kauniita kuvia!
VastaaPoistakiitos-niin kiva kuulla <3
PoistaIhanaa, että nostit perunan esille! Se on niin monipuolinen raaka-aine. Hasselbackat kuuluivat ainakin meillä sunnuntain vakioruokiin ja tykkään niitä edelleen tehdä. Herkullisia ohjeita ja kauniita kuvia!
VastaaPoistakiitos <3 se on kyllä ihanan monipuolinen raaka-aine <3
PoistaOot saanut näistä supernättejä. <3 Ja hyviikin varmasti ovat.
VastaaPoistaabsolut :-)
PoistaNää on niin hyviä! Ja todella kauniit kuvat!
VastaaPoista-Heidi
tackar, tackar <3
Poista