maanantai 4. marraskuuta 2013

Lohi-pinaattipiiras

Sen vaniljakastiketortun pohjan voinen täyteläisyys vei ajatukseni voitakinakuorisiin pasteijoihin, jotka ovat niiiiin hyviä (voi = hyvää). Etenkin rakastan muna-riisi-pasteijoita, josta kypsyi idea tähän. Matematiikka ei ole koskaan ollut vahvuuksiani, ja niinpä lukiossa sai tämä hikipinko ensimmäistä kertaa elämässään kokea, miltä tuntuu saada nelonen. Matematiikastahan se. Ja lyhyestä. Jo yläasteen matematiikanopettajani oli tosin vakaasti sitä mieltä, että ilman pitkää matematiikkaa ei ihmisestä tule mitään. Saattoi olla kyllä oikeassa - ei tämä urakehitys nyt kovin ohjuksen lailla ole edennyt... 

Mutta seuraavanlaiseen funktiolaskentaan minunkin taidelukion käyneet humanistinaivoni kykenevät: jos muna+pinaatti = hyvää ja pinaatti+lohi = hyvää niin silloinhan muna+pinaatti+lohi- yhdistelmän täytyy = hyvää, eikö? No, niinkuin lopputulos todistikin, näinhän se on! Lisäksi heitin mukaan sitruunasilakoista ylijääneen sitruunankuoren, joka puolestaan käy niin loheen kuin pinaattiinkin joten pakkohan sen oli tässäkin toimia!





Toki tähän voisi käyttää mitä tahansa piirakkapohjaa haluaa, mutta kyllä viime aikojen piirakkapyrhällysten jälkeen tämä martta uskaltaa väittää, ettei kaupan taikinoille mitään tarvetta ole - sen taikinan tekeminen kun vie vain muutaman minuutin ja aineksetkin kaikilta löytyy melko varmasti jo kaapista. Toinen, vähemmän voinen (mutta yhtä helppo!) on se sipuligaletesta peräisin oleva, sadonkorjuupiiraaseen ja lehtikaaliquicheenkin käytetty pohja. 

Entisestään tuota pohjan nyppimistä helpottaa tämä vinkki: se jääkaappikylmä voi kannattaa raastaa raastinraudan isoimmalla osiolla raasteeksi suoraan kulhoon - johan nyppiytyy!

Pohja:

3,5 dl jauhoja
125 gr voita
3-5 rkl kylmää vettä

Nypi jauhot ja voi sekaisin murumaiseksi seokseksi. Tämä tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti, jottei taikina ehdi lämmetä liikaa. Lisää sitten vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes seos alkaa muotoutua koossapysyväksi taikinaksi. Kääri tiukasti kelmuun ja anna levätä kylmässä puolisen tuntia. 

Kaulitse se sitten ohueksi levyksi ja kaulimen ympärille käärittynä nosta varoen piirakkavuokaan. Tasoita reunat ja siirrä kylmään odottamaan kunnes täyte on valmis.

Täyte:

200 gr lohta
1/4 purjoa tai 1/2 sipuli
100 gr pinaatinlehtiä
2 tl sitruunankuorta
isohko ripaus muskottia
suolaa, pippuria
2 keitettyä kananmunaa
tilliä maun mukaan

Leikkaa lohi vajaan puolen sentin viipaleiksi. Siivuta käyttämäsi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Poista pinaatinlehdistä kova varsi ja isommista lehdistä myös se keskiruoti. Pehmitä sipuli pannulla (ilman rasvaa, sillä piirakkaan tuleva lohi on jo sen verran rasvaista ettei enempää tarvita - lisää tarvittaessa tilkka vettä etteivät ne jämähdä pannuun kiinni). Kun ne ovat pehmenneet, lisää muskotti ja sitruunankuori. Lisää sitten pinaatti ja kypsennä puolisen minuuttia, kunnes ne ovat juuri ja juuri menneet kasaan. Suolaa ja pippuroi ja nosta seos pois pannulta. Anna jäähtyä, purista ylimääräinen neste ja pilko pienemmäksi. 

Munamaito:

2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1/2 dl maitoa
1,5 dl kermaa
suolaa

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Ennen kun sekoitat siihen muut ainekset, voitele sillä piirakkapohjan pohja ja reunat. Tämä muodostaa pintaan kalvon, jonka ansiosta täyte ei imeydy siihen tehden siitä vetistä. Lisää kananmuniin sitten muut ainekset.

Aseta sipuli-pinaattiseos piirakkapohjalle. Murustele sitten päälle keitetty kananmuna ja sen päälle lohiviipaleet. Jätä viipaleiden väliin hieman väliä, jotta munamaito pääsee myös pohjalle. Ripottele tilli lohen päälle. Tillin myös ripotella kananmunien päälle lohen alle, jolloin ulkomuodosta tulee vähemmän hörselöinen. 





Kaada sitten päälle munamaito ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia kunnes täyte on asettunut. Anna jäähtyä ja tarjoile.





__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



12 kommenttia :

  1. Superkaunis piiras! Minulla on samanlainen vuoka ja se on kyllä tosi hyvä. Pitäisi ostaa vähän isompikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja oli muuten hyvää! mua alkaa ihan huolettamaan mikä pullantuoksuinen äiti musta onkaan tulossa :-)

      Poista
  2. Tuollaiset pirakat ovat kyllä sairaan hyviä:-) Voi miksi oi miksi lohen pitää olla niin kallista täälläpäin.....

    VastaaPoista
  3. Nam, superherkullisen näköinen piirakka, ihan muotovalio! Söisin useammankin palasen.

    PS: Palikkamatikan neloset on tuttuja täälläkin... ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli kyllä varsin ihanaa. ja kyllä pieni anarkisti takaraivossani väittää, ettei allekirjoittanut ole piirakkataikinoita kauliessaan tai mustekaloja peratessaan juurikaan kyllä joutunut toisen asteen yhtälöitä käyttämään :-) matematiikka 0 - ruokabloggarit 6

      Poista
  4. Kiitos loistavasta nyppiytysvinkistä. Olen kova tekemään piirakoita ja aina se nyppiminen on enemmän tai vähemmän tympeää, varsinkin kun on pitkähköt rakennekynnet ja käsiin pitää vetää kertakäyttöhanskat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kiva kuulla että tulee hyvään käyttöön muissakin keittiöissä :-) (salaa toki kadehdin sun kynsiäsi...!)

      Poista
  5. Voi kun Ukkonen pystyis syömään kalaa, niin testaisin tuota piirasta.
    Mutta hei, voisitko tehdä väliin taas jotain Andalusia-postauksia? Pitäisi saada nostatettua vähän joulumatkafiilistä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi mielelläni tekisinkin mutta tällä hetkellä työ on pitänyt Suomessa niin paljon etten ole sinne kerännyt karkaamaan :-/

      Poista