tiistai 22. lokakuuta 2013

Rahkapiirakka

Kylläpäs viime aikoina onkin tullut leivottua! Tällä kertaa vuorossa oli rahkapiirakka, yksi kaikkien aikojen suosikkejani. Perinteisesti tämä tehdään pullataikinaan, mutta koska olen itse vähän sellainen rusinat pullasta- leipuri, on minulle se täyte kaikista tärkein osa. Sitä pitää olla mahdollisimman paljon ja taikinakuorta puolestaan mahdollisimman vähän. Niinpä teenkin omani murotaikinakuoreen, jota myös siihen marjapiiraaseen käytin.

Jos tykkää enemmän sitruunasta, voi appelsiinikuoriraasteen korvata 1/2 sitruunankuorella. Rusinat voi puolestaan hauduttaa pehmeiksi ja pulleiksi kuumassa vedessä.

Pohja:

3,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
125 gr voita (kylmää)
3-5 rkl kylmää vettä

Nypi ainekset vettä lukuunottamatta murumaiseksi taikinaksi. Mutta nopeasti, ettei se ehdi lämmetä. Lisää sitten vettä hieman kerrallaan, kunnes massa alkaa muotoutua koossapysyväksi taikinaksi. Kääri tiukasti kelmuun ja anna levätä kylmässä puolisen tuntia. Tee sillä välin täyte.

Kauli sitten ohuehkoksi, hieman käyttämääsi vuoka isommaksi levyksi ja kaulimen ympärille varovasti rullattuna siirrä se vuokaan. Tai painele suoraan vuoan pohjalle ja reunoille. Omani oli se lehtikaaliquicheenkin käyttäämäni vuoka eli halkaisijaltaan 22 cm , jolloin reunoista tulee 5 cm korkeat. 

Täyte:

2 prk maitorahkaa
2 dl kermaa
3 kananmunaa
80 gr rusinoita
1 appelsiinin mehu ja kuori
1 dl sokeria (tai enemmän - maun mukaan!)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoa

Raasta appelsiinien kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitten hedelmistä mehu ja keitä rusinat siinä pulleiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä sitten ainekset tasaiseksi massaksi ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 175 asteessa kunnes pinta alkaa saada hieman väriä - n. 30-40 minuuttia. Sammuta uuni ja anna kypsyä loppuun (n. 20 minuuttia) uunin jälkilämmössä. Anna jäähtyä (mielellään seuraavaan päivään ennen tarjoilemista.





_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



           



    

12 kommenttia :

  1. Murotaikinaan tehty muhkea rahkapiirakka on ihan kaikkein paras mielestäni.:) Appelsiini onkin tässä reseptissä kivaa vaihtelua. Itse tulee aina käytettyä rahkapiirakoissa sitruunaa. Ehkä ensi kerralla muistan vaihtaa sen appelsiiniin.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kun itse taas kuulun siihen koulukuntaan, joka tuntee tähänkin rusinoita, niin ne on vaan niin kätevä hauduttaa pulleiksi siinä mehussa ;-) sitruuna on kyllä tuossa ihan mahtava yhdistelmä myös!

      Poista
  2. Oi mä tykkään niin rahkapiirakasta! Ja koska en ole mitenkään pullan ystävä mulle sopiikin paremmin tuollainen pohja:)

    VastaaPoista
  3. yea! Rahkapiirakka on paras piirakka lapsuudesta sekä huonoin muisto vanhemmalla iällä. Mamma teki sen parhaimman,mutta ylä-ate ajan tyttöystävän mutsi sen hirveimmän pilaantuneesta rahkasta :D

    Sun tekemänä varmasti hyvä (ellei paras) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. erilaisia kokeiluja rahkan kanssa muistan minäkin - muistan kerran vaniljasokeripurkin kaatuneen sinne. Ihmettelin hetken että miksi se niin alkoi kuplimaan. Ateroinnin jälkeen kävikin vatsavaivojen myötä kaikille pöydässä selväksi että no se mitään vaniljasokeria ollutkaan vaan ruokasoodaa... :-/

      Poista
  4. Rahkapiirakka vaan on klassikko. Mä jätin aina pienenä syömättä reunat ja keskityin täytteeseen. Mitäs jos niitä rusinoita liottais rommissa tai calvadoksessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä on siis heti monta! Itse olen liottanut rusinoita Cointreaussa, mutta nuo sun ideathan on ihan mahtavan kuuloisia :-)!

      Poista
  5. Kiitos mahtavasta ohjeesta! On kyllä ollut mieleinen ja kehuja kerännyt piirakka! :)

    VastaaPoista
  6. Hei, löysin blogisi vasta nyt! Ajattelin tehdä pääsiäiseksi tätä rahkapiirakkaa. Mietityttää tämä rahkan määrä... Täällä meillä ainakin nuo rahkapurkin koot vaihtelevat . Mitä sinulla tarkoittaa 2 rahkapurkkia? Montako dl? Kiitos vastauksesta etukäteen.

    VastaaPoista