Syksyn hämärtyvät illat ja viilenevä ilma on keittojen aikaa. Lohdullisuudessaan kuuma keitto lämmittää paitsi ruumista, myös sielua. Tämän viikon soppasunnuntaissa on vuorossa tomaattikeitto, joka tehdään uunissa paahdetuista tomaateista. Lisää syvyyttä maku saa tomaattipyreestä ja gazpachon lailla punaviinietikasta. Tämä on maidoton vegaaniversio, mutta halutessaan keittoon saa täyteläisyyttä lisää 1-2 desillä kermaa. Milloinkas se olisi mistään huonompaa tehnyt!
3-4 annosta
900 gr tomaatteja
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
oreganoa ja/ tai timjamia
oreganoa ja/ tai timjamia
suolaa, pippuria
sokeria/ hunajaa
1-2 rkl punaviinietikkaa
2 reilua rkl tomaattipyrettä
1-2 dl kasvislientä
1-2 dl kasvislientä
Halkaise tomaatit ja poista kova kanta. Lohko puolikkaat vielä puoliksi. Lohko myös sipuli ja valkosipuli. Levitä uunipellille tai uunivuokaan, lorauta perään muutama rkl oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja oreganolla ja/tai timjamilla. Älä unohda sokeri tai hunajaripausta! Paahda 150 asteessa noin tunnin verran ja soseuta. Lisää kasvislientä sopivan koostumuksen saavuttamiseksi. Kaada kattilaan ja lisää tomaattipyre sekä punaviinietikka. Kuumenna, tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai mausteita.
Niin hyvää kuin keitto onkin, niin vielä paremman siitä saa basilikaöljyllä. Tarkoitus oli ensin kutsua tätä pistouksi, mutta muistin juurikin väärinpäin. Pistouhan on ranskalainen vastine pestolle, josta perinteisesti pinjansiement puuttuvat. Minullahan tuosta puuttuu juurikin se juusto...
Puska basilikaa (iso kourallinen basilikanlehtiä)
0,5 dl pinjansiemeniä
1,5 dl oliiviöljyä
1 iso valkosipulinkynsi (tai 2 pientä)
suolaa
Murjo ainekset suolaa lukuunottamatta morttelissa tai heitä ne blenderiin. Muhjo tasaiseksi ohueksi soseeksi ja mausta suolalla.
Lapsena tomaattikeitto oli suosikkejani ja etenkin ystävän äidin tekemä tomaattikeitto,johon hän laittoi riisiä sekaan.Silloin taisin rakastua tomaattikeittoon.Ja tuo paahtaminen tekee keitosta vieläkin paremman,nami:)
VastaaPoistariisi kulostaakin jännältä lisäykseltä!
PoistaTätä täytyy kokeilla, kun näyttääkin jo niin hyvältä!
VastaaPoistatuo basilikaöljy kyllä niin antaa sille sen viimeisen silauksen :-)
PoistaMahtavaa! Viimeks laitoin tomaattikeittoon mascarponea ja oli khyl hyvää, seuraavaksi pitää siis lisätä myös basillikaöljyäkin!
VastaaPoistano eihän se mascarpone-versio voi olla muuta kuin mahtavaa :-)
PoistaTaas mua niin houkuttaa ja koukuttaa. Kaikki tarveaineet löytyvätkin sopivasti omasta kyökistä, ihan basilikaöljyä myöden. Pakastin viimekesänä omaa satoa eli basilikakasilppua ja oliiviöljyä jääpaloiksi ja niitä olen käyttänytkin aika moneen keitokseen. Kiitos ohjeesta, viikonloppuna herkutellaan :)
VastaaPoistano mutta se on aina ilo kuulla. oi, kunpa minullakin basilika menestyisi...
PoistaTakapihan kuistilla minä sitä basilikaa kasvattelen saviruukuissa. Yritin aik. kasvattaa siemenistä, mutta niistä ei kovin kummoisia tullut. Sitten ostin basilikapuskat valmiina Lidlistä ja runsas sato oli taattu. Viime talvena kasvattelin kolmea basilikapuskaa vesiviljelylaitteessa ja 24/7 valossa lampun alla ja usko tai älä, niin basilikan latvoja sain leikata joka päivä tuoreena ruoanlaittoon. Basilika on mun lempparimausteyrtti :) Vesiviljelylaitteen sain tyttäreltäni vaihtarina, kun annoin hänelle palkinnoksi saamani kapseli-espresso-kahvinkeittimen.
Poista