Ruotsalainen sillisalaatti on joulupöydän klassikko ja valmistuu helposti Ahdin valmiista sillifileistä!
* * *
Lähtölaskenta vielä kuukauden päässä odottaviin joulupyhiin on jo alkanut: perheemme Whatsapp-ryhmä täyttyy päivityksistä useamman kerran päivässä. Töölöössä on korkattu Rakkautta vain-kausi, Vantaalla fiilistellään jo Jouluradiota, Oulussa jännätään matkustusaikatauluja ja Göteborgissa lasketaan jo päiviä.
Sen kaikkein polttavimman kysymyksenkin käsittely on aloitettu jo hyvissä ajoin: mitä siihen joulupöytään tänä vuonna katetaan? Oma panostukseni on helppo: no silliä tietenkin.
Syöhän sitä kinkkua kerran vuodessa, mutta laatikot voisin konmarittaa minäkin. Sillistä sen sijaan en luovu: se on minun jouluni, juhannukseni, vappuni ja joka ikisen hotelliaamiaisen kohokohta.
Ahdin yhteistyökampanjassa bloggaajat kehittävät sillistä syksyn ja joulukauden juhlapöytiin soveltuvia herkkuja - käy siis tsekkaamassa muutkin herkut Sillikoulusta! Tuosta akatemiasta löydät reseptit ja vinkit tilanteeseen kuin tilanteeseen!
Ihan erityisen hurmaantunut olen jo nyt Vatsasekaisin Kilinkolin-blogin avantgardistisesta ihanuudesta: sillijäätelöstä voitaikinavohveleilla (!)
Silli onkin kala, joka voi kehuskella niin monipuolisuudellaan, ekologisuudellaan kuin terveellisyydelläänkin.
Niin Ahdin Perinteinen Sillifilee kuin Perinteinen Matjessillifilee valmistetaan ihan täällä koto-Suomessa ja molemmista löytyy sen vastuullisesta alkuperästä kertova MSC-sertifikaatti. Lisäksi tuotteiden raaka-aineena käytetty, parhaimmillaan ja pulleimmillaan kalastettu Norjansilli sisältää runsaasti Omega-rasvahappoja, jotka auttavat pitämään mm. sydämen, kolesteroliarvot ja ihon juhlakunnossa.
Omassa joulupöydässäni tulee tänä vuonna olemaan yhden göteborgilaisen mentävä aukko, mutta korvaan sen kattamalla pöytään tätä ruotsalaista sillisalaattia. Itse käytin tähän suursuosikkiamme matjessilliä, mutta voi tämän tehdä myös perinteisestä sillifileestä - silloin maustepippurin määrä kannattaa tosin tuplata. Kannattaa myös muistaa, että korkean suolapitoisuutensa vuoksi Perinteisiä Sillifileitä kannattaa ennen käyttöä liottaa muutaman tunnin ajan.
Kuudelle - kahdeksalle
Ruotsalainen sillisalaatti:
2 pkt (á 150 gr) Ahti Matjessillifileitä
3 perunaa (yht. 300 gr), keitettynä ja jäähdytettynä
2 isoa (esikeitettyä) punajuurta (yht. 300 gr)
1 punainen omena
1 punasipuli
1 maustekurkku (halutessasi)
200 gr ranskankermaa
muutama rkl punajuurten lientä
1/4 -1/2 tl jauhettua maustepippuria
suolaa
mustapippuria
tarjoiluun (halutessasi): keitettyjä kananmunia ja ruohosipulia.
Notkista
crème fraîche punajuurten liemellä ja mausta maustepippurilla.
Suikaloi silli ja muut salaatin ainekset. Sekoita keskenään ja kääntele joukkoon
crème fraîche. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla.
Tarjoile.
Toinen ikisuosikkini matjessillille on gubbröra.
Ja mihin noita Ahdin Perinteisiä sillifileitä voisi käyttää? Vaihtoehdot ovat loputtomat, mutta varmaa on, että niitäkin tulee joulupöydässämme näkymään.
Joko
Mitkä ovat teidän jouluruokasuosikkinne? Nähdäänkö teillä silliä?
* Yhteistyössä Foodlover.fi sekä Ahti *
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Kyl nyt niin sillittää! Noista yksittäispakatuista sillifileistä on niin halppo tehdä melkein mitä vaan. Itse olen ihastunut erityisesti Tallinnan kaupasta (Jyväskylässä) ostamiini Virolaisiin sillifileisiin (250g, 500g ja 1kg:n pakkauksissa), joiden suolaisuusaste ei ole ollenkaan niin tuhtia kuin Ruotsalaisten valmistajien tuotteet, eikä hintakaan ole kuin puolet Abban hinnasta. Ilmeisesti työ maksaa tai välikädet ottaa osansa. Näin ennen joulua olen myös ostanut marketeista tarjolla olevaa sitä ihan ehtaa ja aitoa Islantilaista rasvasilliä kokonaisena. Kokonaisen Islannin rasvasillin perkaamisessa on tietysti oma työnsä, mutta se on myös sen arvoista. Sain käsiini vuosia sitten Högforssin valurautaisen pitkulaisen kourun muotoisen sillipannuun, johon olen laittanut yhden sillifileen, sipulihakkelusta ja kermaa ja sitten vaan koko hoito uuniin. Ei riitä sanat kertomaan sitä taivaallista makua tuosta paistoksesta keitinpottujen kera tarjoiltuna.
VastaaPoistakyllähän sitä hintaa lisää varmasti se kotimaisuusaste - Suomessa kun työntekijöille maksetaan vähän eri lailla kuin siellä Virossa ;-)
PoistaTuo sinun reseptisi kuulostaa kyllä taivaalliselta! Siihen kun pääsisin käsiksi niin siitä ei kyllä jäisi muille enää jaettavaa :-)
http://www.kaleva.fi/teemat/ruoka/sillia-herrasvaen-tapaan/361343/
PoistaEhkä tänä vuonna saan sillisalaatin vihdoinkin pöytään saakka, aina on sillifileet unohtuneet kaappiin. Hanskin resepti ja tuo pannu, nyt iski astiahaukka...
Poistaihanaa joulunodotusta teillekin :-)
PoistaTällaiset selkeänmakuiset ja perinteikkäät reseptit on niitä parhaita. Pääsee kyllä ainakin omaan joulupöytään.
VastaaPoistasilli <3 ihanaa joulunodotusta sinne teillekin!
PoistaTää on varmasti meidäm sinsallan vanhempi serkku. Jokatapauksessa, teit reseptistä kuvineen aivan mielettömän houkuttelevan. Eli tekolistalla!
VastaaPoistano oho :-)
PoistaMulla sillit on vielä opettelussa. Rosollinikin syön ilman, mutta pikkuhiljaa opettelen.
VastaaPoistarosollin perään en ole koskaan oppinut ymmärtämään :-)
PoistaSilli on jotenkin sellaisenaan aika masentavan värinen ja oloinen. Punajuurella höystettynä sillikin pääsee ihan uuteen elämään :)
VastaaPoistajoo, ei se ulkomuodollaan hurmaa mutta ah,se maku <3
PoistaGud så gott :p
VastaaPoistatack, tack :-)
PoistaEi, ei, silli ei lähde minun mukaan kaupasta oikeastaan koskaan... ainoastaan uusien perunoiden kera kerran kesässä. ;) Herkulliset kuvat sinulla mutta katan joulupöytään jotain muuta sillin tilalle.
VastaaPoistaei se meilläkään kenellekään muulle kelpaa :-)
PoistaTämä! Kuulostaa ja näyttää ihan järjettömän hyvältä! Pitäisköhän pyöräyttää joulupöytään!
VastaaPoistaglad jul allihopa :-)
PoistaMä en osaa sitten yhtään ruottia, mutta hyvän sillisalaatin tunnistan heti. Ihanat kuvat ja varmasti herkkuresepti!
VastaaPoista<3
PoistaKyllä se punajuuri vaan on niin tätä päivää. Tässäkin herkussa on niin kauniit värit ja varmasti myös maku kohdallaan. Jäin ihailemaan sinun lautasiasi! On kyllä kauniita!
VastaaPoistakiitos :-) noita lautasia löytyy multa muutamassakin värissä - olen niin rakastunuut vanhaan englantilaiseen posliiniin <3
PoistaHaha, mä taas en oo vieläkään ymmärtänyt, miten joku pitää sillistä :D voi niitä aikoja kun jouduin kalatiskillä käsittelemään niitä äärettömän rasvaisia ja limaisia möllyköitä :D mutta nuo lautaset sen sijaan ovat niin ihania :)))
VastaaPoistavoi teitä sillikerettiläisiä :-)
PoistaAhkeroin pari vuotta sitten ison satsin erilaisia sillejä joulupöytäämme, olivat menestys. Sitten viime vuonna ostimme jotain kaupan tiskiltä löytyneitä sillejä vähän kiireessä ja puolet porukasta sai ruokamyrkytyksen. Tämä joulu on siis sillitön, mutta menkööt tämä muistiin sitä seuraavaa joulua varten. Reseptisi on meinaan ihana <3
VastaaPoistadios mio! ruokamyrkytys ei kyllä ainakaan joulutunnelmaa nostata :-/
PoistaMeillä on todellakin sillejä jouupöydässä. Ne ovatkin ainoita perinteisiä jouluruokia mitä meidän pöydästämme löytyy. Ehdoton on sillikaviaari. Se on kulkenut mukanani jo vuodesta 1999.
VastaaPoistasilli <3
PoistaSilli on ihanaa! silliä on PAKKO olla joulupöydässä, muuten en ala! tosi kaunis tämä sinun reseptisi, olisi ainakin näyttävä lisä joulupöytään :)
VastaaPoistajep - en saa siitä sillistä tarpeekseni!
PoistaMä olen supersilliskeptikko, mutta siis miten ihanan näköisiä kuvia!
VastaaPoistasilliskeptisyydelle jyrkkä ei :-)
PoistaSilli ja punajuuri kuulostaa valloittavalta yhdistelmältä! Ja näyttää!
VastaaPoistathänks! se ihan perinteinen ruotsalainen kermavaahdollinen versio ei omaan makuuni kyllä oikein istu :-)
PoistaOnpas kiva ohje! Tekisi niin mieleni laittaa kaikkea uutta joulupöytään, mutta hirvittää, jos ruokaa jää haaskiin...
VastaaPoistaonhan se niinkin. itselleni riittäisi oikeasti ihan vain muutama juttu... mutta kun ne sitten sattuvat olemaan sellaisia ruokia, jotka eivät kenellekää muulle perheessä kelpaa...
PoistaIhanat kuvat! En oo suuri sillin ystävä, mutta sun ohje alkoi houkuttamaan, kuulostaa herkulta 😊.
VastaaPoistaaijai :-)
PoistaSyön silliä kaksi kertaa vuodessa: kesällä uusien perunoiden kera ja jouluna isän jokavuotisissa joulujuhlissa. Mulle maistuu jos sitä ei syö liian usein :) Kiva tunnelmalliset kuvat muuten!
VastaaPoistaaamiaisen sillivalikoima on yksi hotelliarvosanoihini vaikuttava tekijä :-) niin isossa roolissa se elämässäni on <3
Poista