Tampereen
Hella ja Huone on erinomainen... mutta voiko hyvää olla joskus
sittenkin liikaa?
*
* *
Tuoreimman Tampereen-ekskursiomme kohokohta oli luonnollisesti kaupungin ravintolavalikoimaan tutustuminen. Ruokailutoimintojen ulkoistaminen kun tuntuu näin kirjaprojektin kokkausurakan jälkimainingeissa varsin houluttelevalta vaihtoehdolta.
Bertha-juttuun saatujen
suositusten (kiitos niistä!) perusteella lauantain illallispaikaksi
valikoitui Arto Rastaan Hella
ja Huone,
jonka tuorein White Guide Nordic rankkaa Tampereen toiseksi parhaaksi
- Bertha kun nappasi uusimmassakin rankingissa ykköspaikan.
Olimme
kaukaa viisaina jättäneet lounaankin väliin, mutta silti 16
ruokalajin tasting-menu tuntui hieman liialliselta. Koska toinen
vaihtoehto olisi kuitenkin tarkoittanut vain puolikkaaseen
kattaukseen tutustumista, valitsimme ahneina koko menun (95€),
jonka saimme onneksi jakaa kahdestaan.
Suurkiitos
joustavuudesta henkilökunnalle!
Koska treffi-ilta ja mekko ja pikkulaukku, jäi oikea kamera hotellille.
Mutta koska ruokabloggari ja tehosuorittaja, niin olihan niitä kuvia sitten kuitenkin saatava.
Niinpä kuvien laatu on sen mukaista - pahoittelut tästä.
Juomapakettia
(34€/ 58€/ 80€) ei saanut puolitettua, joten tempaisimme
molemmat sen sitten kokopitkän kaavan mukaan.
Yhteensä illalliselle kertyi siis hintaa 285€.
Ovelasta
valinnasta toisiamme onnitellen kohotimme shampanjalasimme (Champagne
de Castelnau Réserve Brut, 15€/ lasi) ja valmistauduimme tulossa
olevaan kulinaariseen moniotteluun. Vaan kuinkas sitten kävikään...
1. Little Nibbles
Riisicrispiä ja ihanaa sitruunavaahtoa sekä tartar, jota näkkärin kuminaisuus saatteli kauniisti...
...sekä huikaisevan hienostunutta maa-artisokkakeittoa.
2. Pucker Porridge
Tattaripuuroa, upean syvän makuista sipulilientä, rapeaa lehtikaalia ja karpaloa.
Viiniparituksena Charles Joguet Les Petites Roches Chinon. Toimi.
3. Hallusinating Mussles
Hieno tämäkin, mm. kyssäkaalia sisältänyt annos, joskin ko. kasviksen funktio oli vähän outo. Makua kun siinä ei ole juuri lainkaan, niin se vaikutti vain hieman raa'aksi jääneeltä perunalta.
Kielinatsia myös häiritsi se, että menun nimissä oli välttämättä haluttu käyttää kieltä, jonka oikeinkirjoitusta ei kuitenkaan hallittu.
Sherryfani puolestaan riemastui juomapaketin seuraavasta pysähdyksestä: Tio Pepe-sherrystä. Yllättävä ja toimiva veto.
4. Pike Perch walking in the smoky forest
Ihastuttava annos sai metsäistä tuulahdusta mm. kuusenkerkkäsiirapista. Näin ainakin tulkitsimme kuubalaisen sommelierimme kanssa käydyn keskustelun perusteella.
Juomaparitus: Pierre Cherrierin Essentiel Sancerre
5. Snailie, snailie, shoot out your horn
Illan oma suosikkini. Unelmaisenkuohkeassa juuriselleriliemessä köllötelleen etanaraviolin ulkomuoto saattaa näyttää vaatimattomalta, mutta niin käsittämättömän hienostunut annos, että ylistyssanojen puutteessa halasin sommelieriamme.
Tässä
kohtaa tarjoilussa tuli niin pitkä ja meille kenenkään sen
kummemmin asiaa selittämätön tauko, että epäilimme jo tulleemme
unohdetuiksi. Eipä sillä, ei tässä vaiheessa enää kyllä
nälkäkään vaivannut. Päätimmme kuitenkin jäädä odottamaan ja
lopulta keittiöstä taas alkoi tulla tavaraa.
6.
Chicken Dance
Suurella
kiinnostuksella seurasin, miten seuralainen tästä ruokalajista
selviäisi: maksa kun on ainoa asia, jota Göteborgare ei suostu
syömään. Paitsi ilmeisesti tamperelaisen fine dining-ravintolan
kananmaksamoussena.
"Ihan eri asia", oli miehen analyysi. Ja mikäs minä olen noin pettämätöntä logiikkaa kiistämään.
7.
Una cerveza para mi cerdo, por favor!
Ihastuttavasti
esitelty annos, jonka juomaparitus oli toisessa varsin luovassa
vedossa trappistiolutta.
8.Ox's
Afternoon Tea
Hieman
turhan suolaista consomméta saatteli flatbread, jossa oli hauskan
rapeaksi paistettu pinta, mutta joka oli kuitenkin keskeltä jäänyt
raa'aksi.
9.
Pumpkin it up
Toinen
ulkomuodollaan hurmannut annos, joka kuitenkin juustoa sisältävänä
päätyi seuralaisen vatsalaukkuun.
10. Fish & Chips
Täydellinen beurre blanc. Täydellinen. Kaverina Charles Baurin Pinot Blancia Alsacesta.
11. Tongue & Neck
Nimen perusteella odotin tätä annosta kaikkein eniten... mutta tässä vaiheessa turnausta olimme jo niin uuvuksissa, että ajatuskin ruoasta sai voimaan pahoin.
Nyt oli kuitenkin minun vuoroni uhrautua tiimin vuoksi. Erinomainen annos, johon lihan kuorrutus toi hauskaa rapeutta.
Puolet annoksesta jäi kuitenkin lautaselle, sillä ruoan määrä alkoi tuntua suorastaan absurdilta.
Lasiin kaadettiin Cabernet Francia: Domaine de la Perruchen Saumur Champignyä Loiren laaksosta.
Ja
meitä oli sentään syömässä kaksi joista toinen on syönyt viime
kuukaudet neljän ihmisen edestä!
Lasiin kaadettiin Cabernet Francia: Domaine de la Perruchen Saumur Champignyä Loiren laaksosta.
12.
Say Cheese!
No,
tässä oli juustoa. Jota en syönyt. Enkä näköjän myöskään
kuvannut. Seuralainen kuitenkin tykkäsi.
Tiedättehän
sen sanonnan kuinka "jälkiruokamaha on ihan oma mahansa"?
Ilmeisesti se todellakin pitää paikkansa, sillä siinä vaiheessa
kun niitä alettiin kantaa pöytään, olimme taas kummasti
virkistyneet ja löytäneet elämänhalumme uudestaan.
Juomavalinta oli jälleen varsin luova: normandialaista pääärynäsiideriä!
13. Nordic kind of sour milk
Tykättiin. Ei turhan makeaa ja hauska tekstuuri.
14. Snow White's Venom
Tykättiin tästäkin. Uupumus alkoi tosin voittaa, eikä mitään merkittäviä muistiinpanoja ole enää jaksanut edes yrittää saada aikaiseksi.
Tämän kaverina oli kuohuviiniä Limouxista: Antech Limoux Méthode Ancestrale Doux et Fruité.
15. Ficus Carica Cacaotica
Viikunaa ja suklaata. Hyvää. Etenkin sen juomaparituksen; Taylorin portviinin kanssa.
16. Crêpe Fraiche
Tästä jälkipolville muistoiksi jäänyt kuvitusmateriaali oli sen verran surkea, että säästettäköön teidät siltä.
Seuraavana aamuna jätin hotelliaamiaisen väliin - elämäni ensimmäistä kertaa .
Ei pystynyt. Vieläkään.
Puolet
juomista jäivät juomatta - turnauskestävyys ei yksinkertaisesti
riittänyt. Huojuimme takaisin hotellille rojahtaaksemme epäuskoisina
sängylle raskaasti hengittäen.
Seuraavana aamuna jätin hotelliaamiaisen väliin - elämäni ensimmäistä kertaa .
Ei pystynyt. Vieläkään.
Hella ja Huone on paikallinen instituutio, kertoi eräs paikallinen, joka on itse käynyt siellä jo jostain 90-luvun lopusta lähtien.
Taso on kuulemma aina ollut kova eikä "sellaista herkkyyttä eri komponenttien yhdistämisessä löydy täältä muualta".
Kiitos siis onnistuneista vinkeistä - mihis seuraavalla Tampereenreissulla tehtäisiin pöytävaraukset?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Hella & huone on saanut paljon kehuja, mutten ole itse sinne päässyt. Kiitos siis tästä yksityiskohtaisesta kertomuksesta, tuntuu olevan varsin monipuolinen ja tuhti tasting-menu.
VastaaPoistakyllä oli! eikä ikinä ole näin vielä päässyt käymään :-)
PoistaHuh, hengästytti tuo ruokien määrä jo näin lukiessa. On varmasti ollut kokemus :)
VastaaPoistajoo-o. ei tässä kauheasti ehdi laihtumista edes miettimään :-)
PoistaWau! Upean näköistä ja varmasti mahtava kokemus.
VastaaPoistaPieni korjaus juttuun. Hella ja huone on tuoreen white guiden mukaan tampereen toiseksi paras.
Bertha: 79 pisettä, HH: 73, C:70.
kappas vain -olen ilmeisesti tuijotellut sitä vanhaa rankingiä! no mutta sittenhän meillä kävi tuuri - juuri Bertha tuli testattua viime reissulla ja teki kyllä vaikutuksen <3
PoistaMyös edellisessä bertha oli ykkösenä 77 pisteellä, c: 71? Muistaakseni ja HH oli alle 70.
PoistaItse myös ruokaillut kaikissa ja C on henkilökohtainen ykkönen ��
jep, oikeassa olet - vuonna 2016 Bertha 79, Hella ja Huone 73 ja C 70. Korjataas taas :-)
Poista