keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Lindströmin burgeri, syksyn paras burgeri & Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2014


* * * 
Yrttisistä Lindströmin pihveistä ja karamelisoidusta sipulimajoneesikastikkeesta syntyvät syksyn parhaat burgerit, joilla hurmaa vaikka isänpäiväpöydässä!

* * * 

Jos jokunen vuosi sitten hurahdin pahinta laatua olevaan kurpitsakuumeeseen, on tämän syksyn vastine ollut ehdottomasti punajuuri. Upean syvällä värillään ja kypsennettynä (etenkin paahdettuna!) suorastaan viettelevän lempeäksi pehmenevällä maullaan se on vienyt sydämeni (ja muutaman aikaisemmin valkoisen paidan...)

Hieman häpeästä punastellen myönnän, että vasta tänä syksynä olen tehnyt elämäni ensimmäistä kertaa mm. Lindströmin pihvejä. Mutta härregyyyyd, että niitä onkin tehty sitten heti monta kertaa peräkkäin.

Uskoisin, että keskimäärin meidän keittiössä syödään aika hyvin. Ja aika hyvistä raaka-aineista. Mutta kyllä jauheliha on sellainen raaka-aine, että sitä löytyy aina pakkasesta. 

On se sitten luomua tai vaikka lammasta taikka alelaarista napattua sika-nautaa, on jauheliha helppo ja nopea arjen pelastaja, joka on helposti tuunattavissa niin meksikolaisiin makuihin (tacosalaatti, anyone?) kuin välimerellisiin viboihin (kreikkalaiset lihapullat - oijoi!) Lähi-idän tunnelmiin (marokkolaiset köftet! Harira-keitto!)

Pitkään hauduttamalla saa siitä sitäpaitsi sellaisen syviä makuja ja rakkautta pursuavan Bolognesen, että sitä kehtaa tarjota sunnuntailounasvieraillekin. 

Liha on perinteisesti ollut se ruoanlaiton osa-alueista hinnakkain, joten sitä on jatkettu maailman eri keittiöissä mitä erilaisimmin keinoin. Kun sen yhdistää taikinakuoreen ja käyttää vaikka tortellinien (tai tulevasta kirjastani löytyvien Shish Barak-nyyttien) täytteeseen, ruokkii neljänneskilolla isommankin perheen. 

Toinen keino saada vähä riittämään pidemmälle on jatkaa lihaa vaikka sienillä tai, kuten näissä (ruotsalaisesta nimestään huolimatta mitä ilmeisemmin venäläistä alkuperää olevissa) Lindströmin pihveissä, punajuurella. 

Oiva arjen helpotus ovat muuten niin ikään vasta tänä syksynä lähikauppani hyllystä löytämäni esikeitetyt punajuuret. Siinä säästyy taas tunti johonkin ihan muuhun!

Viimeksi Lindströmin pihveistä tehtiin ihana yrttiset burgerpihvit, jotka tarjoiltiin karamelisoidusta sipulista, sinapista ja timjamista makeutta ja huimasti makua saavan majoneesidressingin kanssa. Rosmariinin lisäksi myös timjami ja tilli ovat yrttejä, jotka viihtyvät punajuuren seurassa erinomaisesti.

Kunnollisten briossisämpylöiden ja rouskuvan rapeiden polentaranskalaisten kanssa nämä ovat niin maistuvia, että nämä kelpaa kantaa pöytään vaikka tulevana isänpäivänä!

Hyviä briossisämpylöitä löytyy ainakin Kanniston Leipomon valikoimista.

Kotitekoisiin löydät ohjeen blogista täältä, marinoidun punasipulin reseptin puolestaan täältä ja polentaranskalaiset taasen täältä

Lindströmin burgerit:

6 -8 briossisämpylää (tarvittaessa gluteenittomia)
6-8 yrttistä Lindströmin pihviä (ohje alla)
karamelistoitu sipuli-majoneesidressingiä (ohje alla)
marinoitua punasipulia
1/3 pussia lehtikaalta, lehtiruoto poistettuna
6-8 siivua pekonia
1 suolakurkku pitkittäin siivutettuna tai pikkukurkkuja




Yrttiset Lindströmin pihvit:

Koosta riippuen 6-8 kpl

1 pieni sipuli, hienonnettuna
2 isoa punajuurta, keitettynä, kuorittuna ja raastettuna (á 150 gr)
400 gr jauhelihaa
2,5 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia (tai timjamia), hienonnettuna
2,5 rkl suolakurkkua (tai kapriksia) hienonnettuna
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria

paistamiseen: voita ja/tai öljyä

Kuullota sipulisilppu öljy - ja/tai voitilkassa keskilämmöllä kunnes läpikuultavaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja yhdistä muihin aineksiin.
Vaivaa tasaiseksi massaksi ja anna maustua peitettynä kylmässä puolisen tuntia. Karamelisoi sillä välin sipulit majoneesidressingiin. 

Muotoile kuudeksi-kahdeksaksi tasakokoiseksi paksuksi pihviksi ja paista voissa pannulla noin 6 minuuttia per puoli. 

Karamelisoitu sipuli-majoneesidressing:

2 pientä sipulia, ohuina suikaleina
1 tl sinappia
3 rkl tuoretta timjamia, hienonnettuna
2 dl hyvää majoneesia
(suolaa, mustapippuria)

paistamiseen: muutama rkl voita

Karamelisoi sipulirenkaat voissa pannulla tai pinnoitetussa kattilassa välillä sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja mittaa sitten tehosekoittimeen muiden kastikeainesten kanssa. Surauta tasaiseksi, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla. 

Kokoa burgerit. 

Paahda pekoni uunissa 200 asteessa kunnes rapeaa. Valuta talouspaperin päällä ja puolita.

Pehmitä lehtikaalta kuumalla pannulla vesitilkassa muutaman minuutin ajan. 

Paahda briossisämpylät.

Levitä briossisämpylöille hieman karamellisipulidressingiä, sen päälle muutama lehtikaalin lehti ja marinoidut punasipulit, sen päälle pihvi, reilu lusikallinen dressingiä, pekonia sekä suolakurkku. Kansi päälle ja ääntä kohden!




Ja juhlapäivän kunniaksi maistuu burgerin kanssa lasillinen erinomaista uusiseelantilaista Pinot Noiria! 

Uuden Seelannin itärannikolta löytyvän Hawke's Bayn alueelta tuleva Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2014 (7,95€/ 0,375 l) oli itselleni uusi tuttavuus, mutta ehdoton löytö, josta löytyvät monet niistä syistä, joiden vuoksi uuden maailman (ja nimenomaan Uuden Seelannin) Pinot Noirit ovat vuodesta toiseen oman keittiöni suosikkeja.

Keskitanniinisesta viinistä löytyy pehmeänmakeaa marjaisuutta ja mm. kirsikan aromeja. Siinä on myös häivähdys orvokkisuutta ja rakennetta antavaa kevyttä tammisuutta, mitkä molemmat komppasivat punajuuren lempeää makeutta ja yrttien tuomaa hentoa riistaisuutta kauniisti. 

Demipullokokonsa ansiosta se on oiva valinta myös pienemmän talouden herkutteluhetkeen!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!



Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

12 kommenttia :

  1. Tuo on kyllä burgereista parhain. Tuskin löytyy isää, jolle punajuuriburger ei kelpaisi. Paitsi meidän isoHoo jolla on joku henkkoht Lindström-trauma.
    Mun Michiganin vuoden vaihto-oppilasperhe muistelee vieläkin hämmennyksellä ja rakkaudella kun kesällä valmistin heille pihagrillissä lindströmeitä, jotka tietenkin syötiin hampurilaisen muodossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanan syksyistä <3 Minen tuollaisten Lindström-traumojen päälle ymmärrä sitten yhtään - yksi suurimpia kouluruokasuosikkejani evö <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. tää on <3

      meitä oli vain kaksi syömässä ja kaiholla tuijotettiin niitä ylijääneitä kun maha ei enää yksinkertaisesti vetänyt vaikka kuinka olis tehnyt mieli :-)

      Poista
  3. Kiitos historiikkiosuudesta ja tietysti koko herkkureseptistä kuvineen, joista vesi herahti kielelle. Olen varmaan vähän vanhanaikainen, kun ostan punajuuret raakoina ja höyrytän ne sitten. Kuoriminenkin on kuin lasten leikkiä kumihanskat kädessä, vähän vaan puristelee ja plumps, näin punajuurista tulee kauniita sileitä palleroita. Minäkin olen hurahtanut noihin juureksiin satokauden myötä. Toinen usein käyttämäni tapa on punajuurien kypsentäminen suolapedillä uunissa, jolloin makuun saa lisää kiehtovaa voimakkuutta. Savustanutkin olen noita punajuureksia samoin kuin sipuleita. Karamellisoidut sipulit käyvät niin monen herkun kylkeen todella hyvin. Fiilistelyn huippuna on tietysti makoisa viini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo suolapeti kuulostaa erinomaiselta vinkiltä -kiitos taas :-) sulta näitä löytyy!

      Poista
  4. Ihanan näköinen burgeri! :) Täytyypä joku kerta kokeilla! :) Näyttäisit myös olevan kiinnostunut viinistä. Minulla on aika tuore viiniblogi...aloittelijan vielä, mutta käy ihmeessä kurkkaamassa https://viiniakengissa.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ruoka- ja viinijutut on kirjaprojektin ajan olleet vähän tauolla, mutta kyllähän ne molemmat sydäntä lähellä ovat! kiitos vinkistä- pitääpä tsekata!

      Poista
  5. Voi kerrassaan miten herkullinen tuo burgeri! Otan kyllä nämä reseptit kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kerro ihmeessä mitä tykkäsitte :-) meillä upposi ihan totaalisesti <3

      Poista
  6. Lindströminpihveihin sopii ihan älyttömän hyvin fenkolinsiemenet mausteeksi. Opin tämän niksin aikoinaan Veeralta (nyk. kuningatar).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan varmasti sopii - olen itse käyttänyt niitä muissa punajuuriresepteissä kuten chreinissä:

      http://www.andalusianauringossa.com/2013/09/chrein.html

      sekä tässä lämpimässä fenkolisessa punajuurisalaatissa:

      http://www.andalusianauringossa.com/2014/12/fenkolinen-lammin-punajuuri.html

      Poista