* * *
Bulgarian pääkaupunki Sofia on kirkkoja ja kontrasteja. Minua Sofia ei kuitenkaan hurmannut. Oliko vika kaupungissa... vai minussa?
* * *
Metroaseman tunnelissa kaikuvat harmonikan haikeat slaavilaissävelmät. Nappaan ohikulkiessani yhdestä sen leipomosta mukaan paperipussiin käärityn makkarapasteijan ja nousen katutasolle. Kadunkulmassa huivipäinen, arviolta noin satavuotias mummo myy kukkakimppuja. Ei näytä olevan hampaita tälläkään.
Tekstaan kaverin Whatsapp-viestiin vastaukseksi epähuomiossa terveiset Romaniasta, kunnes muistan, missä olen. Vaan ehkä täällä päin maailmaa kaikkialla näyttää tältä samalta?
Rähjäistä, rapistunutta ja rosoista.
Toisin kuin vaikka Plovdivin kohdalla, ei ensivaikutelmani Bulgarian pääkaupungista Sofiasta ole kovinkaan kummoinen.
Tässä vaiheessa Bulgarianreissua painaa jo tosin väsymyskin. Ja ikävä. Niin Kissabloggaria kuin Göteborgareakin. Ehkä yksinreissaamispäiväni ovat todellakin takana?
Tai ehkä kuluneiden päivien kolmen viinitilakierroksen päivätahti on sittenkin vähän turhan kunnianhimoista?
Kontrasteja täynnä kaupunki kyllä on. Vain muutaman kymmenen metrin päästä alkaa nimekkäitäkin butiikkeja pursuava ostoskatu Vitosha Bulevard.
Nimensä katu on saanut kaupunkia ympäröivästä Vitosha-vuoresta - halutessaan Sofiasta pääsisi siis hiihtämäänkin alle puolessa tunnissa.
Bulgaria on tunnettu kuumista mineraalilähteistään ja niinpä Sofia City Museum; yksi kaupungin arkkitehtuurin vaikuttavimmista maamerkeistä, olikin alkujaan kaupungin keskuskylpylä.
Pääasiassa Sofian arkkitehtoninen anti painottuu kuitenkin kirkkoihin ja katedraaleihin, jotka ovatkin sen tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Niitä on liki 60 - yksi näistä (Sofian liepeiltä löytyvä keskiaikainen Boyanan kirkko) on jopa UNESCOn maailmanperintökohde.
Yksi näkyvimmistä on Sveta Nedelya; Pyhän Nedelyan bulgarialaisortodoksikirkko.
Toinen viehättävä yksilö on Pyhän Nikolain eli Ihmeidentekijän venäläisortodoksinen kirkko.
Mutta se kaikista suurin ja mahtavin on täälläkin - niinkuin näköjään kaikkialla täällä päin maailmaa - Aleksander Nevskin katedraali, jolle nimettyjä katedraaleja löytyy niin Tallinnasta, Moskovasta, Novosibirskistä kuin Pariisistakin (!)
Vaan kuka oli mies, jonka kunniaksi näitä kirkkoja on pystytetty? No hän oli 1200-luvulla elänyt; venäläisortodoksikirkon myöhemmin pyhimykseksi kanonisoima ruhtinas, joka muistetaan etenkin hänen uroteoistaan mm. ruotsalaisia valloittajia vastaan käydyssä Nevan taistelussa.
Kyseisestä taistelusta ei tosin ole säilynyt mitään mainintoja muissa kuin Aleksanderin omissa lähteissä (Aika Ennen Googlea, nääs...)
Seisoessani liikkennevaloissa yrittäen päättää, mihin ekskursiota jatkaa, kajahtaa yllätyksekseni vierestä ilmoille minareetin rukouskutsu.
Katseeni viipyy rukoilemaan kiiruhtavissa miehissä ja joudun taas hetken ajan muistuttamaan, missä olen - Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ulkopuolella kuin moiseen harvemmin matkaillessaan törmää. Edellinen kerta taisi olla Albaniassa ja yhtä yllättävältä ja oudolta se tuntui sielläkin.
Jos ihan raadollisen rehellisiä ollaan, niin viime vuosien tapahtumat ovat saaneet aikaan sen, että jopa minun punaviherkuplastaan muita kunnon ihmisiä suvakkiudellaan mädättävässä mielessäni tuo ääni herättää nykyään hienoista epämääräistä levottomuutta, vaikka sitä kuinka yrittäisi vastustella.
Jotain eri uskontojen rauhanomaisesta rinnakkaiselosta (aiheesta lisää blogissa täällä) Bulgariassa tosin kertoo sekin, että vain kivenheiton päässä toisistaan Sofian keskustasta löytyy ortodoksikirkkojen ja moskeijan lisäksi niin katolinen kirkko...
... kuin synagogakin.
Vaikuttavasta arkkitehtuuristaan (ja Bulgarian yllättävästä holokaustinaikaisesta historiasta) huolimatta joudun jättämään niin synagogan kuin sen vieressä toimivan juutalaismuseon väliin, sillä satun olemaan kaupungissa sapattina.
Suuntaan siis kuvaustarvikelöytöjen toivossa Aleksander Nevskin katedraalin kupeesta löytyvälle antiikkitorille.
Tai no, antiikkia ja antiikkia. Tarjonta on lähinnä sitä tympeiden myyjien pöydilleen levittämää samaa väsynyttä neuvostoajan krääsää, jota Suomeen on kannettu lahden toiselta puolen Mustamäen torilta jo vuosikymmeniä.
Muutamin koomisin lisäyksin, tosin....
Vetäydyn viinilasilliselle (jonka hinta jää muutamaan euroon - jotain hyvää sanottavaa kaupungista siis löytyy!) pohtimaan seuraavaa kohdetta.
Vältän kiusauksen ottaa vielä toinenkin lasillinen (viinibaarista kun löytyy myös WiFi!) ja otan lopulta suunnaksi ihan synagogan takaa löytyvän kauppahallin - siellähän ruokamatkailijan sielua aina hemmotellaan, eikö niin?
No ei.
Alunperin vunna 1911 avattu kauppahalli kunnostettiin 1980--luvun lopulla israelilaisrahoituksella (mikä selittää sen pohjakerroksesta löytyvän suihkulähteen Daavidin tähden muodon).
Lopputulos on siisti, mutta... hengetön.
Yllättävänkin pienestä hallista löytyy toki kaikkea, mitä odottaisikin: paikallista ruokaa, leivonnaisia, kukkia, meripihkaa ja matkamuistoja...
... mutta jotenkin täältä puuttuu se tunnelma, jonka vuoksi viihdyn esimerkiksi Riian kauppahallissa niin hyvin.
Mutta jos tänne päädyt, niin mitä täältä kannattaa napata mukaansa? No bulgarialaista salamia nyt ainakin - siihen olen hullaantunut oiken antaumuksella.
Tarjolla on ihanan lämpimänmausteista makkaraa niin possusta, naudasta kuin hevosestakin. Ja pateita ja sitä paikallista Elena-kinkkua.
Toinen suuri ruokarakkauteni Bulgariassa on lyutenitsa, mm. paahdetusta paprikasta valmistettu tahna.
Kyllä - tulette saamaan reseptin vielä tähänkin!
Myös bulgarialainen viini on yllättänyt positiivisesti - suurimmaksi yllättäjäksi nousivat odottamattomasti paikalliset rosét.
Kierros paikallisilla viinitiloilla on tulossa blogiin vielä erikseen, mutta silmällä kannattaa pitää ainakin Villa Yustinan, Medi Valleyn, Dragomirin sekä Salla Estaten viinejä.
Toinen asia, jonka tuotannossa Bulgarialla on pitkät perinteet on ruusuöljy: maa tuottaa peräti 85% koko maailman ruusuöljystä.
Etenkin kosmetiikka- ja parfyymiteollisuudessa käytetyn ruusun sadonkorjuu ajoittuu touko-kesäkuulle eikä todellakaan ole sitä helpointa hommaa: työ tehdään öisin, sillä terälehtien sisältämät eteeriset öljyt ehtivät haihtua aamuun mennessä.
Kovaa työtä se on muutenkin, sillä 1 litraan ruusuöljyä vaaditaan peräti 4000 kiloa ruusuja. Kova on tosin hintakin: litra valmista ruusuöljyä maksaa noin 5000 euroa.
Bulgaria on myös tunnettu teestään, joka on yksi maan talouden kasvavia segmenttejä.
Suosittua on myös hunaja, josta löytyy mitä mielikuvituksellisempia variaatioita eri yrtein, kukin sekä jopa viinein aromatisoituna.
Aleksander Nevskin kirpputorin tavoin myös täällä myyjät huitovat äkäisenä kameraani siirtymään. Luovutan. Ehkä Sofia vain ei ole minulle?
Koska kauppahallikaan ei saanut minua hullaantumaan Sofiaan, päätän lohduttautua lounaalla. Ja hyvä niin, sillä tulossa on koko reissun paras ravintolakokemus.
Onko Sofia muuten teille tuttu? Minkälaiset fiilikset se teille jätti? Mitä siellä ihan ehdottomasti tulisi nähdä?
*Matka yhteistyössä Viinitimon ja European Trade House Ltd:n kanssa *
_________________
Ha ha tuo Obama babushka;D No voi harmi ettei Sofia sytyttänyt.
VastaaPoistaJoo, jäi Obama-babushka ostamatta :-) Samoin kuin Putin-, Lumikki- Barbi- ja Mikki Hiiri-babushkatkin :-)
PoistaSanoisinko, että aika hyvä kooste teksteineen ja kuvineen Sofian sapattipäivästä, kolmen viinihuuruisen päivän urakoinnin jälkeen ja ehkä vähän hämmentävääkäkin, rappioromanttista visointia. Höysteenä melankoliaa ja ehkä flegmaattisuuttakin, joista jälkimmäinen on vain pölyistä pintaa todelliselle slaavilaisuudelle. Kuitenkin, kun katselin kuvia, huolimatta paikallisten kielteisyydestä kameran pahaa silmää kohtaan, niistä löytyi paljonkin mielenkiintoista, kuten tuo kuivalihan / pastramin, makkaroiden, salamin ja kinkun vuositainen valmistustapa, puhumattakaan viineistä,juustoista, hunajasta, yrteistä tai teestä eri variaatioineen. Ruusuveden kanssa en ole päässyt tutuksi, vaikka joitain mielukuvia siitä jäi tuoksuineen, Gizan pyramidien juurelta olevasta, päätäni huumaavasta parfyymikaupasta. Paprika ja sitä sisältävät tuotteet ovast jo luku sinänsä. Lähimaiden erilaiset kulttuurit ja uskonnot ovat lyöneet vahvan leimansa kaikkeen mikä näkyy tai on näkymättömissä, mutta ne ovat kuitenkin melkein käsin kosketeltavissa. Jostain kumman syystä pysähdyn ja lämpenen aina noiden ikonimaalausten edessä. Olisikohan kaukaisilla juurillani Pohjois-Karjalasta ja ortodoksisuudella jotain tekemistä tämän asian ja tiedostamattoman tunteen, intuition, kanssa. Innolla odotan sponsoreidesi järjestämää ravintolakokemusten antia. Ainakin tuo taustavoimissa heiluva Bulgarian Wine & Food´sin fb:ssä esiintuotu kuvagalleria vaikuttaa lupaavalta. Kylpyläkokemus jäi avoimeksi, mutta onhan siistäkin edes jotain hajua Välimeren alueelta, kuten entisestä Jugoslaviasta, Turkista ja Israelista. En lakkaa ihmettelemästä, sitä kuinka ihmeessä onnistut aina kaivelemaan esille näitä mielikuvia muistini lokeroista. Kiitos taas kerran Erja, matkailu avartaa :)
VastaaPoistakiitos taas verbaalisesta virrastasi :-) on aina hauskaa saada sinut virtuaalisesri mukaan näihin paikkoihin!
Poistasakraalitaiteena ikoneilla on joku omanlaisensa rauhoittava ja johonkin toiseen maailmaan kuljettava vaikutus, sinun kohdallasi ne epäilemättä puhuttelevat jotain perimästäsi kumpuavaa kaikua.
sen verran korjaisin, että ravintolakokemukset ovat ihan itse etsimiäni ja maksamiani - minulle kun ne ovat sen verran olennainen osa onnistunnutta reissua, että olen niiden kanssa tosi tarkka :-)
Rapatessa roiskuu ja kulkijakin kompuroi, kiitos, että oikaisit väärinymmärrykseni yhteistyökumppaneistasi. Minäkin lensin kerran UN-virkalennolla Jerusalemista Kairoon ja takaisin 2:lla dollarilla per suunta ja lipun hintaan sai vielä kupin kahvia piparin kanssa :)
VastaaPoistakyllä tuollainen hinta minullekin kelpaisi :-) jäisi enemmän rahaa syöpötellä herroiksi!
Poistaryhmämatkoista en omaa itse asiassa yhtään kokemusta, mutta yhteistyömatkoilla (etenkin jos ne ovat vain minua varten järjestetty) ei sitä omaa aikaa yleensä hirveästi jää. onhan se ymmärrettävää, sillä isännät haluavat tietysti mahduttaa ohjelmaan mahdollisimman paljon heidän itsensä tärkeäksi ja korostamisen arvoisekseen kokemaa sisältöä.
Parhaimmissa tapauksissa (kuten viime vuonna Latviassa) ohjelma oli puolestaan räätälöity juuri minun omien kiinnostuksenkohteideni mukaan, jolloin tuloksena oli tiivis ja hektinen, mutta ah, miten onnistunut reissu.
Ravintolakokemuksista en ole valmis tinkimään etenkään reissun päällä - sinne kun ei yleensä ihan heti tule lähdettyä uudestaan. Teen yleensä melkoisesti tutkimusta kohteen ravintoloista jo etukäteen varmistaakseni, että tulossa on hyvää ja teille jakamisen arvoista settiä.
Siinä missä matkaseuralle saattaa riittää se, että mahdollisimman halvalla saa nälän karkoitettua, ei se pidemmän päälle saa minua kuin pahalle päälle :-) Jos syön, silloin haluan syödä hyvin <3
Etukäteisvalmistelu ja tiedonhankinta matkakohteesta on mielenkiintoista ja kannattavaa touhua, sillä se säästää aikaa ja rahaa itse paikanpäällä ilman hakuammuntaa. Kaikesta huolimatta voi koko setti mennä sekaisin tai ainakin osittain, jolloin mahdollisimman ennakkoluuloista vapaalla asenteella voi saada ihmeitä aikaan. Liikun mielelläni yksin tai kaksin, jos se suinkin on mahdollista, jolloin en ole ryhmän riesana tai päinvastoin. Kreetan saareen tututustuessani sain eräältä Georgiopoliksessa olevalta ravintoloitsijalta vihjeen parhaasta ruokapaikasta eli mene sinne missä paikallisetkin käyvät eniten. Tämä vinkki on toiminut ainakin minun kohdallani paremmin kuin hyvin. Siltä reissulta jäi hyvä maku suuhun, joten voisin käydä siellä uudestaankin.
PoistaSofiassa en ole koskaan käynyt - näyttää karun kauniilta, rosoiselta, kontrastientäyteiseltä paikalta. Pari slovenialaista ystävääni ovat Sofiaa kehuneet. En tiedä olisiko tämä kaupunki minunkaan paikkani. Harmi ettei Sofia sytyttänyt mutta niinhän se on, kaikki ei voi pitää kaikesta! On muuten ruusuvedellä hintaa ja on sen tekemisessäkin varmasti aika kova työ.
VastaaPoistaJotenkin se vai jäi vieraaksi. Jos ei kirkot tai shoppailu kiinnosta, niin aika rajalliseksi anti ainakin päiväreissulla tuntuu jäävän. Sitä suuremmalla syyllä haluaisin mielelläni tulla osoitetuksi väärässä olevaksi ja kaikki sisäpiirin hyväksi havaitut vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!
PoistaEihän sitä toki noihin jatkojalostustuotteisiin litratolkullä läträtäkään :-) mutta kovaa on duuni - ei kateeksi käy!
Hauskaa lukea Sofiasta, josta omat ennakkomielikuvani ovat pitkälti kuvailemasi kaltaiset, mutta jolle annan mahdollisuuden huhtikuussa bulgarialaisen ystäväni "emännöimänä". Katsotaan, mitä huhtikuinen Sofia minulle tarjoaa - yllättääkö positiivisesti vai vahvistaako eitaidaollakaupunkiminunmakuun-mielikuviani :)
VastaaPoistatoivon ja jopa uskonkin, että se tulee sinulle näyttäytymään huomattavasti antoisampana :-)
PoistaSen verran rosoiselta paikalta näyttää, että voisin kuvitella käveleväni Sofian katuja päivän verran. Kontrasteja kuvissa on kyllä havaittavissa. Bulgaria matkakohteena ei ole koskaan tullut mieleeni, mutta aina kiva lukea toisten kokemuksia sieltä. Harmi, ettei miellyttänyt tämä kaupunki.
VastaaPoistaBulgaria itsessään houkuttelee kyllä toisenkin matkan verran - eiköhän Sofiassa tulisi silloinkin piipahdettua... ainakin sen ravintoloiden takia :-)
PoistaMinusta paikka on miellyttävän slaavilainen, niin että melkein ymmärtää jotain kielestäkin. Nedeljan kohdalla ihmettelisin, että mikä on pyhä viikko ja pitäisikö minun piitata siitä.
PoistaMä niiiin rakastan tommosta rosoista kaupunkimaisemaa :D Varsinkin toi chupa chups kuva oli ihana! :D Bulgariaan ei ole tullut ikinä lähdettyä ja varmaan lähinnä Sunny beachien sun muiden takia :) ..koska rakastan myös auringonpalvontaa ;)
VastaaPoistaKiva kun olit mukana näin virtuaalisesti!
PoistaItse en ole käynyt Sofiassa (enkä ylipäänsä Bulgariassa) ja tunnustettava on, paljon on ennakkoluuloja. Eikä sitä vähennä, että mies on siellä yhden reissun tehnyt (poikaporukalla) eikä kovin mairittelevia arvioita ole antanut. Mutta jotain viehättävää kaupungista välittyi, kuvasi ainakin on niin tunnelmallisia.
VastaaPoistaVoisin haluta käydä päiväretken Sofiassa jonkun toisen reissun yhteydessä. Jään odottelemaan viinitilapostausta. :)
juuri eilen kävin läpi niitä viinitilavierailujen kuvia - yritän olla vyöryttämättä eteen ihan jumalatonta maratonia mutta saa nähdä miten käy :-)
PoistaMinuakin on jäänyt vaivaamaan, minne Kissabloggari jäi Ahvenanmaan jälkeen.
VastaaPoistaMinun suhteeni uskontoihin on välinpitämätön: olkaa, mitä olette, kunhan jätätte minut rauhaan. Krisselit on suurin maanvaiva, koska niillä on tapana tyrkyttää uskoaan muille (joo, itsekin krisselinä tyrkytin) ja pyrkiä politiikassa muuttamaan maat joksikin vatikaaneiksi tai muiksi teokratioiksi. Mua ei ole kukaan muslimi tölvinyt, mutta toi allahuakhbar ei enää ole mikään hauska vitsi. Jossain vaiheessa liika on aina liikaa. Toisaalta, en minä vielä mitään fobioitakaan tunne, kun ne eivät ole minun elämääni puuttuneet. Mun vain on vaikea hyväksyä sitä, että ne pistävät lapset räjähtelemään ja pakottavat ihmisiä elämään heidän primitiivisessä orjayhteiskunnassan helvetistä.
näinhän se on. minuakin vaivaa se heidän teleologinen missionsa käännyttää kaikki muutkin - niin kristittyjen kuin muidenkin vastaavaa tekevien. Kirkonkelloihin harvemmin edes havahtuu, koska ne taitavat soida vain sen kerran viikossa sunnuntaiaamuisin. minulle uskonto on niin yksityisasia, että karvat nousevat pystyyn heti, jos se tunkee julkiseen tilaan...
PoistaTäytyy sanoa, että ihan hirveää hinkua Sofiaan ei tämän jutun myötä tullut... Joskus 90-luvulla käytiin Varnan kultahietikolla aurinkolomalla, aika neukkumeininkiä oli siihen aikaan ja jotenkin näistä kuvista välittyi edelleen se sama fiilis.
VastaaPoistaMiten sääli, että tuo kauppahalli on korjattu noin rumaksi. Hallit on kivoja käyntikohteita, mutta aika harvoin niistä tulee mitään ostettua.
ai, minä ostan niistä aina kotiinviemisiäkin :-)
Poistaeihän tuossa hallissa toki mitään sinällään vikana ole; se on vain niin steriili ja tunnelmaton.
Voisin lähteä tämän perusteella Sofiaan vain vaikka valokuvaamaan, mutta ymmärrettävää kyllä on, että väsyneenä paikka ei ehkä vaikuta kovin hehkeältä elämykseltä. Harmi tuo kauppahalli, niiden henki on vaikea säilyttää "yliremontoinnin" jälkeen. Kiva kuulla myös Bulgarian teestä! ***sateenmuruja.com***
VastaaPoistakiitos virtuaalisesta matkaseurastasi :-)
PoistaVähän samoja fiiliksiä Sofiasta. Meidän kohdalla kaupunki pilasi mahdollisuutensa heti alkuun: tulimme sinne bussilla Skopjesta, Makedoniasta ja heti taksikuski bussiasemalta hotellille yritti huijata meitä. Seuraava huijausyritys oli valuutanvaihdossa. Sen jälkeen osasimmekin olla kaupungissa koko ajan varuillamme, joka laskee sitten jo fiilistä. Ainoa todella hyvä kokemus oli Free Walking Tour ja sen innostunut vetäjä, nuori arkkitehtiopiskelija.
VastaaPoistaitse hoidan maksuasiat kortilla, ja jos se ei käy, en todellakaan lähde jonottelemaan mihinkään valuutanvaihtoo - seinästä saa sen verran kuin tarvii. Taksikyydit olivat tuolla kiitettävän halpoja ja niitä tuli harrastettua, ihan ilman huijauksia :-)
PoistaEn ole käynyt Sofiassa, mutta tunnistan kyllä tuon tunteen, että kaikki kaupungit/kohteet eivät vain sytytä. Yritin tässä nopeasti miettiä, mikä itselleni olisi sellainen kohde, mutta ei tullut mieleen. Tai muistaakseni Riika ei parilla (työ)reissulla tehnyt suurempaa vaikutusta, enkä myöskään lämmennyt Ho Chi Minhille, vaikka sielläkin on tullut pyörittyä sen pari kertaa. Uskon kyllä, että kaikista kaupungeista on löydettävissä se jokin, kun vain etsii ajan kanssa ja oikealla fiiliksellä. Riialle haluan ainakin antaa uuden mahdollisuuden, ja kenties myös Ho Chi Minh Citylle.
VastaaPoistaolen taipuvainen näkemään asian juurikin noin. Ja hei, RIIKA! Se oli ihana! Käykää nyt ainakin kauppahallli, Corner House, ooppera ja juutalaisghettomuseo katsomassa. Ja hyviä ravintoloita siellä on vaikka kuinka - blogista löytyy vinkkejä sinnekin :-)
PoistaEn ole koskaan käynyt Sofiassa, mutta olen kuullut siitä paljon kehuja. Kiva kuitenkin kuulla myös toisenlainen mielipide, sillä silloin omat odotukset eivät ole ihan niin korkealla, jos ja kun tuonne joskus menen :)
VastaaPoistaaah - minkälaisia kehuja? mitä multa on jäänyt kokematta?
PoistaEdullinen näyttää olevan Sofia mutta ilmeisesti melko rosoinen. Sanotaanko, että on kaiketi aito bulgarialainen sitten vielä?
VastaaPoistaehkä se on sitten sitäkin :-)
PoistaEn ole koskaan ollut erityisen viehättynyt tuosta itäisen Euroopan rosoisuudesta, mutta oliko sitten hyvät kuvasi, kun itse asiassa minusta Sofia näytti aika kivalta! Kauppahallit on yleensä luottokohteita, sääli että täällä halli ei ollut innostava.
VastaaPoistakiva että viihdyit :-)
PoistaKaikesta ei voi tykätä. Se on totta! Pakko myöntää, että itsekkin kieltäydyin Sofian reissusta, kun kaveri oli matkalla sinne ja pyysi mukaan. Näyttää siltä että tein oikean valinnan:D mutta hienoja kuvia sä oot silti saanut vaikkei paikka miellyttäny:)
VastaaPoistakiitos :-) joskus vuosia sitten tutustuin yhteen amerikkalaiseen tyttöön Istanbulissa ja olin ex tempore heittämässä kaikki omat matkasuunnitelmani Turkissa sivuun ja lähtemään hänen kanssaan Bulgariaan. Nyt olen kiitollinen, että odotin :-)
PoistaEi ehkä ensimmäinen kohde mun listalla. Tee ja hunaja kuitenkin maistuisi!
VastaaPoista:-)
PoistaHmm no ei kyllä Sofia ole ollut omalla kohdelistallani kovin korkealla, eikä noussut tämänkään myötä. Toki reissukokemukseen aina vaikuttaa sekin, jos tutustuu kaupunkiin reissuväsymyksessä. Ne viinitilat kyllä kiinnostaisi minuakin :)
VastaaPoistano niitä viinitiloja on onneksi vielä tulossa :-)
PoistaAjattelin kaikesta huolimatta Sofiassa jossain vaiheessa käydä. Tuntuu olevan kuitenkin aito itä-Eurooppalainen kaupunki vielä.
VastaaPoistaNo tuollahan on juuri sellaista kuin olen ajatellutkin. Vähän ankeaa ja vähän tylsää, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi ankeaa, että siitä tulisi mielenkiintoinen matkakohde. ;)
VastaaPoistaHarmi, ettei Sofia sytyttänyt. En ole siellä käynyt, joten ei kokemusta. Voi olla, että mulle kävisi samalla tavalla :)
VastaaPoistaAina kaikki kohteet ei vain sytytä.. jotain jää joskus puuttumaan, vaikka ominaisuudet onnistuneelle kohteelle olisivat kasassa. Olen huomannut myös, että jos joku kohde ei heti tunnu omalta tai ei nappaa, niin asiaa ei ainakaan auta, jos kokee jotain negatiivista vaikkapa paikkallisten kanssa asioidessa (esim. epäasiallinen kohtelu tms). Sitten tuntuu että heitetään bensaa liekkeihin ja kohde ei enää pysty voittamaan luottamusta takaisin, vaan päätös on jo tehty :)
VastaaPoistaOmaan silmään Sofia kyllä näytti kuvien perusteella mielenkiintoiselta paikalta. Bulgaria tunnetaan suomalaisten keskuudessa lähinnä Sunny Beachista, vaikka maa tarjoaa paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää.