Paahdettu ruusukaali, piparkakkumaustettu flank steak ja glögisiirappidressing - tässäpä ihanan jouluinen salaatti vaikka pikkujoulupöytään!
* * *
Se on kuulkaa ensimmäinen joulukuuta! Mikä tarkoittaa, että tasan kuukauden päästä tämä joulustressi on jo ohi ja eletään vuoden 2017 ensimmäistä päivää! Minä otan uuden vuoden ensimmäisen päivän vastaan Göteborgaren kanssa Hotelli Kämpin lakanoissa, entäs te?
No ei vaiskaan. Kyllähän nämä joulua edeltävät viikot tuntuvat sen loputtoman kiireen ja stressin lisäksi herättävän ihmisissä muutakin: auttamisenhalua, hyvää mieltä ja anteliaisuutta. Noiden soisi jatkuvan maailmassamme vielä joulupyhien jälkeenkin - sitä stressiä kun meidän kaikkien elämässä varmasti kuitenkin tulee riittämään.
Elinikäinen inhokkivihannekseni ruusukaali on taas löytänyt tiensä kauppojen hyllyille ja yllättäen myös ostoskoriini. O tempora, o mores - näin sitä ihminen kasvaa!
Viime joulun alla havahduin nimittäin vihdoin siihen, että saa siitä pirulaisesta varsin maistuvaakin apetta! Minut tuolloin herättäneen ruusukaali-pekoni-kastanjapaistoksen ohjeen löydät blogista täältä.
Lisukkeena (pekonin kanssa, tottakai...) sitä nähtiin blogissa myös täällä ja irlantilaisessa hävikkiruokaklassikossa colcannonissa täällä.
Ylen jouluisissa tunnelmissa oltiin tämänkin reseptin tiimoilla. Kaverikseen uunissa punasipulin kanssa paahtuneet ruusukaalit saivat nimittäin niinikään nyt sesonkiaan viettäviä granaattiomenansiemeniä, pistaasipähkinöitä sekä pakkasesta löytynyttä, piparkakkumausteesta (!) dry rubin pintaansa saanutta flank steakia. Flank steakista on muuten tullut täällä yksi suosikkilihoja - onko tuote tuttu jo teillekin?
Koko komeus kruunattiin glögistä keitellyllä kastikkeella. Tuloksena oli sellainen salaatti, että sen kehtaisi kattaa vaikka pikkujoulu- tai joulupöytään!
Pääruokana kahdelle, osana joulupöytää neljälle
Jouluinen salaatti paahdetulla ruusukaalilla, piparkakkumaustetulla flank steakillä ja glögisiirappidressingillä:
Paahdettu ruusukaali:
1 rasia (300 gr) ruusukaalta
3 rkl öljyä
1/2 tl valkosipulijauhetta
suolaa, pippuria
1 iso punasipuli (tai kaksi pientä)
Piparkakkumaustettu flank steak:
500 gr flank steakia (supermarketeista löytyy ainakin Familian valikoimista)
2 tl piparkakkumaustetta
suolaa, pippuria
paistamiseen: muutama rkl voita ja/tai muutama rkl öljyä
Tarjoiluun:
1/2 granaattiomenan siemenet
kourallinen paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä kuorittuna ja kevyesti rouhittuna (n .1/2 125 gr pussista)
2 kevätsipulinvartta, suikaloituna
Glögisiirappidressing:
6 dl valmista glögiä
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1/2 appelsiinin kuori suikaleena
2 rkl majoneesia
ripaus suolaa, pippuria sekä maustepippuria
Aloita glögisiirapin valmistuksella - näin se ehtii jäähtyä.
Mittaa pieneen kattilaan glögi, appelsiininkuori ja sokeri. Keitä korkealla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se on tiivistynyt siirappimaisemmaksi ja jäljellä on reilu 1 dl. Poista appelsiininkuori ja anna jäähtyä.
Sekoita tehosekoittimessa (tai vispaa käsin) majoneesin kanssa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta.
Kuumenna uuni 225 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 200). Poista ruusukaalista kanta ja kellastuneet tai ruskistuneet uloimmaiset lehdet. Halkaise kahtia ja levitä uunivuokaan öljyn ja mausteiden kanssa. Pyörittele ruusukaalit öljyseoksessa ja paahda kymmenen minuutin ajan (leikkuupuoli ylöspäin, jos haluat niihin kauniin värin).Valmistele sillä välin muut ainekset.
Kuori pistaasipähkinät ja rouhi karkeasti. Irrota granaattiomenan siemenet. Hienonna kevätsipulin varret. Kuori punasipuli(t) , halkaise pitkittäin puoliksi ja leikkaa pitkittäin rouheiksi lohkoiksi.
Taputtele flank steakin pinta kuivaksi. Hiero piparkakkumauste sen pintaan molemmin puolin. Suolaa ja pippuroi reippaalla kädellä. Paista kuumalla pannulla voissa ja/tai öljyssä 3-4 minuuttia per puoli ja anna levätä foliolla peitettynä noin. 10 minuuttia ennen leikkaamista.
Kun ruusukaalet on ollut uunissa 10 minuuttia, lisää punasipulilohkot niiden joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä 7-10 minuuttia, riippuen halutusta kypsyysasteesta.
Levitä ruusukaali sekä punasipuli tarjoiluastiaan. Ripottele kevätsipuli, pistaasipähkinät ja granaattiomenansiemenet niiden päälle (jätä hieman koristeluun). Leikkaa flank steak poikkisyin ohuiksi siivuiksi ja levitä salaattipohjan päälle. Tarjoile glögisiirappidressingin kanssa.
Viiniparitukseksi sopisi keskitäyteläinen, pehmeätanniininen ja kypsää marjaisuutta uhkuva viini: esimerkiksi Uuden Seelannin Pinot Noir tai kalifornialainen Zinfandel.
Tunnelmallista joulunodotusta itse kullekin säädylle!
Tunnelmallista joulunodotusta itse kullekin säädylle!
PS. Välimerellisiin (ja stressittömiin!) pikkujoulutarjottaviin löydät lisää vinkkejä blogista täältä!
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Ihailen kasvuasi, minulla se ei ole vielä saavuttanut ruusukaalitasoa :) Pidän paljon ihan perinteisistä jouluruuista, mutta ennen joulua on kiva fiilistellä jouluisilla mauilla ja mausteilla. Kenties ruusukaalia?
VastaaPoistaei se rakkaus ihan vieläkään varauksettonta ole - sellainen brittityylnen harmaa, vetinen ja auttamattoman ylikypsä molluska (heillä on vitsejä, joiden mukaan niiden keittäminen joulua varten aloitetaan jo heinäkuussa...) ei uppoaisi vieläkään :-)
PoistaNaurahdin ääneen tuolle vitsille - ne ylikypsät molluskat on kieltämättä tosi kauheita. Niitä en minäkään syö, vaikka ruusukaalista kovasti pidänkin. Oikein valmistettuna.
PoistaJa Erja, aivan mieletön oivallus tuo piparkakkumausteen käyttäminen lihan mausteena! Jes!
Itse löysin ruusukaalin aikanaan Laura Calderin kautta paistettuina terälehtinä ja se on edelleen yksi lempilisukkeistani. Työläs mutta joka sekunnin väärti.
VastaaPoistajep - nuo lehdet ovat ehkä se oma suosikkitapani myös. Pekoni- tai pancettamurujen kanssa, tottakai :-)
PoistaVoihan kaneli! Juuri, kun sain sen mietintämyssyn päästäni, niin taas ne historian siivet havisee siirtomaaherruuden kaudelle ja Hollantilaisen kauppakomppanian laivojen Länsi-Intian saaristosta tuotujen maustelastien kautta eurooppalaisten keittiöden ruoanvalmistukseen, leivontaan ja säilöntään. Sieltähän ne jouluiset mausteet ovat peräisin. Piparkakkumauste ja glögimauste ovat lähestulkoon samanlainen maustesekoitus, hieman ehkä varioiden, riippuen valmistajasta. Glögimaauste on himpun verran karkeampaa kuin piparimauste, ehkä hintakin joululisällä. Kanelin maku koukuttaa vauvasta vaariin yhtälailla joulupuurossa, pipareissa, korvapuusteissa, joulusillissä jne. Irkut laittavat neilikan kukintoja wiskytotinsa sekaan huumaavan vaikutuksen lisäämiseksi. Hups, meinas käydä kerran kepulista (ilman politikointia. Hammasääkärit käyttivät aiemmin neilikkaoljyä puudukkeena. Kinkkukin koristeellan perinteisesti kuivatuilla neilikankukilla. Välimeren alueella lammaspyöryköiden mausteenakin on näitä eksoottisia joulumausteita, puhumattakaan arabien ruokakulttuurista. Pitkän kaavan mukaan tehty marokkolainen Ras al Hanutkin näitä sisältää (kauppiaan parhaat mausteet ylimmältä hyllyltä). Granaatiomenien kanssa karkaan ensin Gruusiaan, Turkkiin, Israelin tietysti ja sitä kautta ihan lähikauppaan, josta niitä saa satokauden vallitessa aika edullisesti, jopa pakasteena noita granaattiomenan siemenmoullukoita löytyy uusavuttomille. Graanaattiomenan terveysvaikutukset ovat joko luku sinänsä. Granaattiomenasiirappi on myös monikäyttöinen sekin mm. juomissa, jälkiruoissa ja jopa hillona, jota valmisatin DIY. Perinteisen riistankin maustamiseen nuo jouluiset mausteet sopivat erittäin hyvin katajanmarjojen ja pippueiden kupeeseen ja savunkin saa aikaiseksi spraynä. Voi näitä maustamisen aikoja ja joulun taikoja :)
VastaaPoistakiitos taas kiehtovan sanaisen arkkusi avaamisesta :-)
PoistaNoi pakastetut granaattiomenansiemenet ovat vielä testaamatta - onko sinulla kokemuksia niistä?
Tunnelmallista joulunaikaa sinullekin!
Kiitos vaan itsellesi uusista kipinöista jouluiselle taivaalle. Pari päivää sitten näin vasta mainoksen noista pakastetuista granaattiomenansiemenistä, joten pitäis käydä vielä kauppareissulla makustelua varten. Hyvää ja lämmintä joulumieltä sinullekin!
VastaaPoistaUuh, piparkakkumaustettu flank steak kuulostaa ihanan "eksoottiselta". Nuo lisukkeet siinä vieressä tekee kombosta täydellisen.
VastaaPoistatykkäsin <3 !
PoistaIhanan kekseliästä!
VastaaPoistakiitos :-)
PoistaIhanaa! Salaattiohjeita olenkin viime aikoina kaivannut :)
VastaaPoistaTässä on salaatti minun makuuni <3 ei mitään väsynyttä, vetistä ja mautonta jääsalaattikasaa vaan oikeasti ytyä :-)
PoistaHuomenna tulossa paahtopaistia, tästä idea mahdollisten ylijäämien käyttöön.
VastaaPoista:-)
PoistaOnpas kaunis ja värikäs annos! Mä en ole koskaan maistanut ruusukaalia :). Oiskohan aika??
VastaaPoistapikkuhiljaa sille lämmetään näköjään muuallakin :-)
PoistaPitäisiköhän minunkin taas kokeilla ruusukaalia monen vuoden tauon jälkeen? Tähän mennessä en ole siitä vielä koskaan pitänyt, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin.
VastaaPoistakokeiles tuota kastanja-pekoni-ruusukaalilisuketta - veikkaan, että voisi toimia sielläkin :-)
PoistaOnpas kiva resepti! Tuo dressing, majoneesiin sekoitettu glögisiirappi! Ruusukaali oli munkin inhokki, kunnes älysin kokeilla sitä uunissa paahdettuna, sitten mausteita ja vähän ruskeata pintaa. Rakastuin.
VastaaPoistajoo-o. jos vielä vähän haluaisi lisää kikkailla, niin ruusukaalit voisi pyöräyttää voinokareen ja hinajalorauksen kera pannun kautta jolloin ne karamelisoituisivat <3 majoneesin sijaan voisi käyttää toki vaikka turkkilaista jogurttiakin, muttamajoneesin avulla tuo pysyi kosher-ruokailijoillekin sopivana.
PoistaItse jopa tykkään ruusukaalista, mutta en ole keksinyt miten sitä voisi valmistaa. Kiitos siis reseptistä, menee kokeiluun. :)
VastaaPoista-S
ihana kuulla - kerro ihmeessä mitä tykkäsitte :-)
PoistaKuvat on jo niin syötävän ihania, että en uskalla edes ajatella miltä tämä maistuisi <3.
VastaaPoista<3
PoistaVoi mitä herkkua ja niin kauniit kuvat! Ruusukaali ei täälläkään kuulu suosikkeihin kuin kauneuden vuoksi :)
VastaaPoistavoi kiitos :-) Englannissa näitä syödään paljon joulun aikaan ja jotain siitä, kuinka suosittuja ne siellä ovat, kertoo niiden lempinimi "Devil's testicles" :-D
PoistaHuh, upea annos! tätä meillekin joulupöytään, laitan reseptin talteen :) pitkästä aikaa joulu omassa ruokapöydässä, ihanaa päästä suunnittelemaan jouluruokia <3
VastaaPoistatunnelmallista ja nautinnollista joulunaikaa koko perheellenne <3
PoistaRuusukaali on miulle herkku vaikka ihan vaan höyrytettynä, joten tämä salaatti ois varmasti just täydellinen omaan makuun!
VastaaPoistaohoh! nyt löytyi todellinen fani :-)
PoistaOH hoh ja nyt kuulostaa herkulliselta :) Itse tykkään ruusukaalista ja se on taipuvainen monenlaisiin ruokiin :)
VastaaPoistaonhan se ;-)
PoistaKun kaikki kommentoivat ruusukaaleja niin sanonkkn että Ihanat mausteet ja glögisiirappi erityisesti herätti mielenkiinnon, sitä pitääkin testata! :)
VastaaPoistaihanaa joulunodotusta sinnekin!
PoistaMikä ihana väriskaala ja mausteet! :) Ihanaista joulun odotusta teille molemmille.
VastaaPoistakiitos - sitä samaa sinne! vielä pitäisi muutama päivä pinnistellä, sitten suuntaankin länsinaapuriin <3
PoistaMäkin havahduin ruusukaalin hienouteen vasta muutama vuosi sitten. Nykyisin rakastan sitä. Ihanat kuvat taas kerran <3
VastaaPoistathanks, sweetie :-)
PoistaOsui ja upposi - Nam!!!!!!
VastaaPoistaihana kuulla :-)
PoistaRuusukaali on kyllä herkkua! Paahtamisella harvoin menee vikaan, kunhan ei polta sitä karrelle (näinkin on saattanut joskus käydä..) :)
VastaaPoistajep, jep :-)
PoistaGlögidressing on vallan mainio idea! Minä taas tykkään ruusukaalista ihan hulluna, olen jo pitkään pitänyt. Monia varmaan puistattaa muistot ylikypsennetyistä palluroista.
VastaaPoistano kun kuitenkin piti sitä joulunmakua saada vaikka kuinka yritin hidastella... ;-)
Poista