Bob Chorba eli bulgarialainen papukeitto on yksi maan kansallisruokia. Suosituin versio on kasvisversio, joten tämä lohdullinen soppa sopii kaikkiin erikoisruokavalioihinkin!
* * *
Myönnän: Bob Chorba kuulostaa todistajansuojelussa jossain päin Balkania olevalta entiseltä Yhdysvaltain presidentiltä, mutta ei se sitä ole. Chorba tarkoittaa täällä, niinkuin monissa alueen kielissä, keittoa ja Bob... no, papuja.
Bob Chorba eli papukeitto on yksi Bulgarian tunnetuimpia ruokalajeja, johon ei voi olla törmäämättä mihin tahansa maassa meneekin. Patatnikin lailla tämäkin on yksinkertaista kotiruokaa, mutta ah, miten lämmittävää ja lohdullista (ja vain paranee uudelleen lämmittäessä!)
Versioita on lukuisia, mutta yleisin on vain papuja ja kasviksia sisältävä, myös luostarikeittona tunnettu versio. Nimensä se on ilmeisesti saanut siitä, että luostariyhteisöissä paastottiin usein pelkkiä kasviksia sisältävällä ruokavaliolla.
Niitä luostareita maasta muuten löytyy. Noin sadasta yhä toimivasta luostarista vanhimmat ovat olleet toiminnassa keskeytyksettä jo yli vuosituhannen. Ne ovat usein kiehtovia tutustumiskohteita jo upean arkkitehtuurinsakin vuoksi.
Ihan erityisen suositeltava tähän on reilun sadan kilometrin päässä Sofiasta sijaitseva Rilan luostari - yksi maan yhdeksästä UNESCOn maailmanperintökohteesta.
6 annosta
Bob Chorba - bulgarialainen papukeitto:
2 isohkoa sipulia
3 keskikokoista porkkanaa
2 isohkoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 rkl paprikajauhetta
1 tl chilirouhetta
1/2 dl tomaattipyrettä
1/2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 tlk (á 400 gr/ 240 gr) isoja valkoisia papuja valutettuna
1 1/4 l kasvis- tai kanalientä
4 rkl tuoretta vahvaa minttua (tai 2 rkl kuivattua), hienonnettuna
paistamiseen: 1/2 dl öljyä
tarjoiluun: lehtipersiljaa, hienonnettuna
Hienonna porkkana ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä valkosipulin kanssa öljyssä isossa kattilassa keskilämmöllä kunnes sipuli on läpikuultavaa.
Lisää kattilaan paprika, chilirouhe, tomaattipyre ja sokeri. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele aineksia viitisen minuuttia ja kaada joukkoon sitten valutetut ja huuhdellut pavut sekä liemi.
Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla tunnin ajan.
Nosta kattilasta kauhallinen papuja ja kauhallinen lientä. Mittaa ne tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi (tämä saostaa keiton entistäkin lohdullisemmaksi! )
Kaada papuseos takaisin kattilaan. Lisää minttu, sekoita tasaiseksi ja jatka kypsentämistä vielä viiden minuutin ajan.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja/tai paprikaa.
Ja annoskulhoihin, ripottele päälle persilja ja tarjoile.
PS. Myös Kamera & Kauha- blogissa on viime aikoina tehty ihanan sielua lämmittävän kuuloista papusoppaa!
Miltäs Bulgaria on muuten tähänastisten reissuraporttien perusteella vaikuttanut? Oletteko jo aikaisemmin ehtineet tutustua maahan vai olisiko sellaiseen kiinnostusta vastaisuudessa?
__________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Jes, tässä mulle tulevan kuntokuuriin taas yksi hyvä resepti, herkullisen kuulloinen ja näköinen, tarkemmin mietittyäni oon tainnu tätä Bulgariassa maistaakin. Bulgaria maana ihan jees, kunhan muistaa pitää huolta ettei kanna kaikkia rahojaan mukana torilla :)
VastaaPoistaJos olet Bulgariassa ollut, niin ihan varmasti olet maistanut:-)
PoistaItse tykästyin maahan kyllä ja nähtävää jäi vielä toiseenkin reissuun !
Värikäs, maukas, sopivasti potkua sisätävä, tuhdisti maanläheinen keitto lämmittää pakkaspäivinä, arkisen aherruksen lomassa ja vieläpä ihan itse kotikeittiössä valmistettuna. Nykyisellään yksi päivän aterioistani on keittoruokaa, joista parhaimpia ovat olleet runsaasti erilaisiä kasviksia sisältävät ja mausteiset keitot. Ne ovat myös silmän ruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä erilaisten makumaailmojensa lisäksi. Tarpeet ovat taas valmiina tätäkin ohjeistusta ja bulgarian makumatkaa varten. Tästä tulee varmaan myös retkikeitto ruokatermoksesta nautittavaksi, nuotiotulille kalastuksen lomassa, nyt jo tulevaa kesää ajatellen. Bulgarian reissu olisi kiva ottaa uusiksi, kun onnistuit jälleen kerran herättelemään esille, pikaisesta läpiajosta huolimatta. Entisessä Jugoslaviassa ja Romaniassa tuli sentään kierreltyä pidempään ihan ajan kanssa. Slaavilaisuus viehättää edelleenkin!
VastaaPoistatuo minttu tuo tähänkin kyllä niin omanlaisensa säväyksen. FB:n vegaaniruokaryhmissä oli ehditty jo testaamaan reseptiä ja kiitosta tuli :-)
PoistaHienoa, että viherpiipertäjätkin tykkää :) Laitoin sinulle sähköpostia luukkuusi erja@andalusianauringossa.com
PoistaNyt on pakko sanoa, että ei tuohon keittoon todellakaan välttämättä törmää! Itse olen asunut maassa 4 kuukautta, enkä ole tästä keitosta aiemmin kuullutkaan. Ei löytynyt meidän pikkukaupungin ravintoloiden ruokalistoilta, eikä kyllä Varnassakaan pistänyt silmään. En tosin yleensä ravintoloissa keittoja tilaa, mutta uskon, että tuon olisin huomannut. :)
VastaaPoistaJa siis tarkennuksena, että asuin Bulgariassa 2015 keväällä, eli en enää siellä ole. :D
Poistaoho! minä söin sitä siellä enemmän kuin mitään muuta :-) Kävin kyllä pääsääntöisesti paikallisten suosimissa paikoissa...
PoistaEn minäkään normaalisti ravintolaan mene keittoja syömään, mutta tähän ihastuin <3
Lyutenitsaa täällä vielä hiotaan tulevaa blogipostausta varten - se varmaan on kuitenkin tuttu ?
Papukeitto sopii just hyvin talveen! Ja kuulostaa myös tosi terveelliseltä! Taidanpa minäkin tehdä tätä heti joulun jälkeen!
VastaaPoistano kerro ihmeessä mitä tykkäsitte :-) Tämä on jo itse asiassa ehtinyt nousta koko blogihistorian luetuimpiin postauksiin, eli yleisönsä se on löytänyt ja kehuja kerännyt <3
PoistaOlen aivan hulluna erilaisiin papusoppiin tällä hetkellä, joten kiitos ihanasta ohjeesta. Tämänlainen bulgarialainen keitto ei ollutkaan vielä tullut vastaan, mutta menee ehdottomasti testiin. :) Bulgaria on varmasti mielettömän upea matkakohde ruokia ajatellen. Olen itse matkustanut siellä vain kerran, joskus abivuoden jälkeen, jolloin dieettini oli huomattavasti enemmän juomapainotteinen. ;) Oikein hyvää joulua!
VastaaPoistajoo - mä just bongasinkin sun blogista aivan ihanan kaunokaisen <3 Tunnelmallista pyhienaikaa myös sinne!
PoistaVaikuttaa oikein maukkaalta, just sopiva keitto talven pakkasiin (jos niitä pakkasia nyt tulee). Oikein ihanaa joulua! ^_^
VastaaPoistasitä tämä onkin! Ihanaa joulunaikaa myös sinne <3
PoistaOnpa kaunis keitto! Melkein nenä jo haistaa tuon tuoksun.
VastaaPoistatää oli ihanaa!
PoistaTämä kuulostaa herkulta! Hyvää joulua!
VastaaPoistakiitos samoin <3
PoistaHyvä keitto tammikuulle jos joulukuu jostain syystä on tuntunut syövän koko tilin ;)
VastaaPoistaen tunnista moista ilmiötä yhtään... ;-)
Poista