* * *
Aasialaisittain marinoituihin kanavartaisiin ja pähkinäiseen satay-kastikkeeseen tulee himo - ei siitä mihinkään pääse.
* * *
Alkukesä meni reissatessa siihen tahtiin, että sen antia puretaan blogissa vielä jonkin aikaa. Mutta tauko tekee välillä hyvää varmaan ruudun molemmin puolin? Ja ettei kenellekään pääsisi vahingossakaan syntymään sellaista käsitystä, että täällä on syöminen unohtunut ihan kokonaan, niin korjataan harhaluulo heti kättelyssä: ei ole.
Tulevan kirjan reseptien kokkaus ja kuvaus vie tällä hetkellä suurimman ajan, joten ulkona yhä upeina jatkuvat grillausilmat ovat tänä kesänä jääneet vähän paitsioon. Mutta vielä on (grillaus)kesää jäljellä (onhan? Onhan?), joten pihalle siitä!
Tämä pähkinäkastike on pitkän linjan suosikkini, jota tehdään kerralla yleensä suosiolla isompi satsi - allekirjoittaneella kun on tapana ikäänkuin vahingossa kaapia se kulhosta ennenkuin grilli on saatu edes kuumaksi. Laaduntarkkailun nimissä, tottakai - ei ahneuden.
Monikäyttöinenkin tämä on - kokeile vihannesten dippikastikkeena, salaatinkastikkeena (esimerkiksi miso-sesamdressingin sijaan tässä gluteenittomassa mungpapuvermisellisalaatissa), nauta-tai possuvartaille... niin tai vaikka sen etusormen kanssa. On muuten hyvää!
Itse suosin makeuttamatonta maapähkinävoita, jota nykyään löytää etnisten kauppojen lisäksi myös ainakin saksalaissupermarketista. Luomuversiota on hyvin saatavilla mistä tahansa kaupasta. Jos sinun maustevarastosi ei näytä Viivoanin haarakonttorilta, ei hätää: kalakastikkeen esimerkiksi voi korvata lisäämällä soijan määrää. Riisiviinietikan voi puolestaan korvata lisäämällä limemehun määrää.
Neljälle/ 10 varrasta
Aasialaisittain marinoidut kanavartaat ja satay-kastike:
450 gr kanaa (itse olen tykästynyt Atrian maustamattomiin reiluihin paloihin)
marinadi:
1 dl soijakastiketta
1/2 dl hunajaa
2 isoa valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 punainen chili
1 limen raastettu kuori ja mehu (1,5 rkl mehua)
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pyyhi kanan pinta kuivaksi ja suikaloi noin sentin suikaleiksi. Siirrä marinadiin ja anna marinoitua ainakin puoli tuntia, mutta vaikka useammankin tunnin.
Satay-kastike:
1,5 dl (150 gr) makeuttamatonta maapähkinävoita
1/4 dl riisiviinietikkaa
1 limen raastettu kuori ja mehu (1,5 rkl mehua)
1,5 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta (nam pla)
1 dl kookosmaitoa
1/2 -1 tl Srirachaa
2 rkl hienonnettua korianteria
Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi (toki tämän voi tehdä käsinkin). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limemehua ja/tai soijaa.
Valuta kanapalat marinadistaan. Pujota varrastikkuihin (jos käytät puisia, kannattaa niitä liottaa vedessä puolisen tuntia ennen käyttöä, jotteivät ne syty palamaan) ja grillaa joko grillissä, parilapannulla tai uunissa grillivastuksen alla koosta riippuen 3-4 minuuttia/ puoli.
Tarjoile satay-kastikkeen kanssa.
Voin muuten paljastaa, että ihan yksinäni vedin nuo kaikki. Yhdeltä istumalta. Sitä ei kai voi enää hyvällä tahdollakaan laittaa laaduntarkkailun piikkiin...?
__________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Ahne pikku prkle! LOL!
VastaaPoistaeikun... joo :-)
PoistaAi että miten herkullisen näköistä. En kyllä malta odottaa sun kirjaasi. Kiva kuitenkin että päästään kurkistamaan kulissien taakse, nyt jo matkan varrella.
VastaaPoistaihana kuulla :-) jatketaan siis sen parissa hikoilua :-)
PoistaOijoi, kana satay on yksi lemppariruoistani. Kerran tein satayn ribseille kastikkeeksi. Kaksi herkkua yhdessä, ähkyksihän se meni! Ihanat kuvat!
VastaaPoistano on - ja tämä on vielä vähän sellainen freesimpi eikä niin makea versio :-)
PoistaInnolla kirjaasi odottaen ja laaduntarkkailuhan on se tärkein juttu!
VastaaPoistaihana kuulla - toivottavasti tulette tykkäämään <3
PoistaSatay on ihan liian hyvää. Meillä siitä tykkäävät kaikki, joten seuraava tarpeellinen valmistusastia lienee ämpäri.
VastaaPoistaHarmi, ettei se ole ihan kevyttä. Pitää vähän säännöstellä valmistuskertoja.
olen huijannut itseni uskomaan, että tuo makeuttamaton pähkinävoi on ihan superfoodia. Niinpä vedän sitä laiskoimpina aamuina suoraan purkista lusikalla... ;-)
PoistaSatay-kastike on niin hyvää! Kiitos ohjeesta ja myös reseptin oikomisvinkeistä, jos kaikkia aineksia ei just satu olemaan saatavilla. Seuraavan kerran teen Satay-kastiketta kanan kaveriksi. Rakastan maapähkinävoita ja Satay-kastikkeessa on kaikkia ihania makuja. Voi olla siis, että minäkin syön tuon kastikkeen ihan itse! Kauniit kuvat, taas kerran!
VastaaPoistathänks, thänks :-)
PoistaSelkeästi silkkaa laaduntarkkailua! Sitä se Satay-kastike teettää :D
VastaaPoistaammattilainen asialla :-)
PoistaUpean herkuuliset kuvat olet vartaista saanut. Enkä epäile yhtään. Täytyy vinkata tätä reseptiä tuolle meidän kalakastikeahneelle.
VastaaPoistakiitos <3
PoistaTällaisia proteiinipatukoita mäkin voisin syödä. T: yks sataykastikefani
VastaaPoistajoo-o - puolesta kilosta kanaa sai ihan varmasti yhden päivän proteiinintarpeen tyydytettyä :-)
PoistaSatay-kastiketta voisi lusikoida suoraan kupista, vartaat on vain hyvä tekosyy tehdä se :D
VastaaPoistatäysin samoilla linjoilla täälläkin :-)
PoistaTäällä on sellainen kanahullutus menossa, että tämä resepti menee kyllä testiin :) en ole koskaan itse satay-kastiketta tehnyt, muutaman kerran kyllä maistanut muissa keittiöissä, nam.
VastaaPoistano niin olen vähän kyllä huomannut :-)
Poistaitse en ollut vähään aikaan kanaa syönyt ja nyt sitten lähti mopo niiiiin käsistä :-)
Viskasin eilen vastaavanlaisen satay-kastikkeen nuudelien ja vihreiden kasvisten joukkoon. Herkullista niinkin!
VastaaPoistaihan totta :-)
PoistaNo nyt on kyllä niin herkullisen näköisiä vartaita että heti söisin jos vieressä olisi. ;)
VastaaPoistaei sulle jäisi mitään kun on ahmatti asialla :-)
PoistaAasialaiset satay-vartaat on yksi meidän lempparigrillattavista ja mies pyytää mua tekemään niitä säännöllisin välein, jos itseltä pääsee unohtumaan. Se kastike on vaan niin hyvää!
VastaaPoistajep, ei meillä maapähkinävoi mihinkään muuhun käyttöön koskaan ehdikään :-)
PoistaTaisin sulle jo kommentoidakin facenpuolelle, että eihän tuossa ole kuin yhden hengen annos ja herkullinen sellainen :)
VastaaPoistajoo, kyllä tuolla yhden ihmisen päivittäinen proteiinintarve tulee kummasti tyydytettyä :-)
PoistaEttä näyttää hyvältä, lurps!
VastaaPoista<3
PoistaHuominen ruoka onkin sit tässä. Luulen, että Muikutkin tykkää - ovat äitiin tulleita ja aasialaiset maut maistuvat.
VastaaPoistaJust Instagramissa kuolasin näitä sunkin tekeminä. Pitää muistaa nämä vartaat, harmi vaan kun ei ole sitä grilliä, aargh. Kaipa sitä voisi uunissakin kokeilla. Noh, viimeistään ensi kesänä sitten Suomenlinnassa!
Poistaah Hanna että näyttikin hyvältä <3
PoistaAi että! Kyllähän tuon satsin nyt yksinään vetää! ;) Ihanat kuvat, jälleen kerran. Kävin pinnaamassa tuolta enkkupuolelta.
VastaaPoista<3 kohtuuttomuus on varmasti jossain päin maailmaa hyve... onhan :-) ?
PoistaSiis kaikki :-) Sain joskus vuosia sitten aika pahaa sataykastiketta ja jäin vähän sellaiseen käsitykseen, ettei se ehkä ole minun juttuni. Sitten sain ihan taivaallista, koska onneksi olen tajunnut, että yksittäiseen kokemukseen ei kannata luottaa. Ehkä se on vain päin peetä valmistettua. Niinpä olen onnekkaasti palannut myös sataykastikkeen pariin. Juuri pari viikkoa sitten söin ihanaa Leppävaaran Kesäbistrossa.
VastaaPoistaOoh, kuulostaa hyvältä- pitääpäs googlata Leppävaara :-)
PoistaNäyttää Erja superhyvältä! Sä se osaat.
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
thänks, sweetie :-)
Poista