* * *
Makeat riisipuuroarancinit kierrättävät riisipuuronjämät unelmanpehmeäksi Hävikkiviikon herkuksi, jonka vuoksi kannattaa riisipuuroa kerralla keittää suosiolla isompikin satsi!
* * *
Tänään alkoi Kuluttajaliiton vuotuinen Hävikkiviikko, jolloin pyritään herättelemään kuluttajien tietoisuutta ruokajätteestä ja sen minimoinnista. Mistään pienestä ongelmasta ei nimittäin ole kyse: pelkästään kotitaloudet heittävät vuosittain menemään syömäkelpoista ruokaa noin 140 miljoonaa kiloa. Eihän meistä kenelläkään ole varaa (tai toivottavasti intressejäkään?) tuolla lailla tuhlata?
Niinpä tällä viikolla on ruokablogeissa luvassa erinäisiä hävikinminimointivinkkejä... ja niitä Hävikistä Herkuksi- reseptejä.
Niinpä tällä viikolla on ruokablogeissa luvassa erinäisiä hävikinminimointivinkkejä... ja niitä Hävikistä Herkuksi- reseptejä.
Tämänvuotinen Hävikkiviikko huipentuu muuten Hävikkiruokafestareihin (3.-4.9. Helsingin Korjaamolla, 3.9. Turussa ja Tampereella sekä 10.9. Kuopiossa). Lisää tietoa ohjelmasta löydät täältä.
Omalla kohdallani avainsanoja ovat suunitelmallisuus sekä edellisen päivän ylijäämäraaka-aineiden ja -ruokien kierrättäminen seuraavalle päivälle. Ylijääneet kasvikset surautetaan vaikka kasvissosekeitoksi tai ne päätyvät minestroneen tai shakshoukaan, leivänkannikat taas hienonnetaan korppujauhoiksi tai hyödynnetään vaikka panzanella-salaattiin. Ylijääneet ateriat voi koota pienempinä annoksia yhdessä muiden kanssa vaikka ex tempore-tapasfiestaksi ja puuronjämät löytävät uuden kodin esimerkiksi sämpylätaikinasta.
Tässäpä yksi varsin makoisa tapa hyödyntää ylijäänyt riisipuuro: makeat riisipuuroarancinit! Toinen vähintäänkin yhtä hyvä on tietysti Ahvenanmaan pannukakku.
Tässäpä yksi varsin makoisa tapa hyödyntää ylijäänyt riisipuuro: makeat riisipuuroarancinit! Toinen vähintäänkin yhtä hyvä on tietysti Ahvenanmaan pannukakku.
Puuronsyönnin psyykeä erityisemmin ymmärtämättä uskaltaisin väittää, että riisipuuro on niistä sellainen, jota harvemmin yli jää. Ehkä se on sen vaatima pidempi keittoaika tai se, että se mielletään meillä kerran vain vuodessa syötäväksi erikoisherkuksi? Nyt sitä kannattaa kuitenkin ihan luvalla keitellä kerralla isompikin kattilallinen, sillä nämä unelmanpehmeät riispuuroarancinit jatkojalostavat puuron ihan uudelle tasolle.
Makeampaan versioon kannattaa perinteisen riisipuuron sijaan kokeilla vaikka tätä espanjalaista arroz con leche-reseptiäni. Toinen vaihtoehto on lisätä valmiiseen puuroon sokeria, vaniljaa ja hienoksi raastettua sitruunankuorta. Myös appelsiininkuori ja/tai kardemumma toimisivat tässä erinomaisesti. Ensi kerralla taidan vielä niitä alkuperäisiä arancineja jäljitellen piilottaa näiden sisään valkosuklaaganachesydämen...!
Maidottoman herkun tästä saa keittämällä puuron kokonaan kookosmaitoon, gluteenittoman puolestaan korvaamalla panerointivaiheessa vehnäjauhon kookosjauholla ja gluteenittomilla korppujauhoilla.
Käytä jääkaappikylmää riisipuuroa, tähän tarkoitukseen kun se puuro saa olla vähän tymäkämpääkin. Nämä voi paneroida valmiiksi muutama tunti etukäteenkin - säilytä ne silloin paistamiseen saakka jääkaapissa.
12 kpl
Makeat riisipuuroarancinit:
n. 3 dl kylmää riisipuuroa
2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
paistamiseen: öljyä
tarjoiluun: kaneli-sokeriseosta
Ota riisipuurosta noin ruokalusikallisen kokoisia annoksia ja pyörittele palloiksi. Siirrä kylmään odottamaan, kun valmistelet panerointiin tarvittavat ainekset.
Mittaa vehnäjauho omaan kulhoonsa ja korppujauhot toiseen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kolmannessa kulhossa.
Pyörittele riispuuroarancinit ensin jauhoissa, sitten munaseoksessa ja lopuksi korppujauhoissa. Jokainen vaihe on syytä tehdä huolellisesti, sillä tavanomaisten, risotosta tehtävien arancinien lailla nimenomaan panerointikerros suojaa täytettä purskahtamasta ulos.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Paista riisipuuroarancinit muutaman pyörykän erissä kullanruskeiksi. Nosta ne reikäkauhalla kattilasta, valuta nopeasti talouspaperin päällä ja pyörittele halutessasi kaneli-sokeriseoksessa.
Nauti. Ja ota vähän lisääkin.
Mitkä ovat teidän hävikinminimoimisvinkkinne? Ja tuleeko teillä riisipuuroa syötyä muulloin kuin jouluna?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Noita palleroita saattais syödä useammankin ... pallero molemmissa käsissä pitää päivän hyvin tasapainossa :)
VastaaPoistavoin (hieman häpeillen..!) kertoa, että katosivat alta aikayksikön :-)
PoistaKaikki tekee riisipuuroa, näin siitä viime yönä untakin ja nyt sinä läväytät tälläisiä. Kuolen! :D
VastaaPoistakappas vain :-) Hioin tuossa kirjaan tulevan arroz con leche-reseptin kohdilleen ja seuraavana päivänä herkuteltiinkin näillä. Ah ja ah <3
PoistaPS. Elä kuole :-)
Mä kualen, koska mä en saanut näitä ja mä tahtosin syödä noi kaikki ;) Todella ihanan näköisiä <3
VastaaPoista(mä söin kaikki :-/ ) <3
PoistaAivan ihana idea. Arancinit on harvoin valmistettava herkku täällä meillä. Riisipuuro tulee sitäkin useammin valmistettua. Joten nyt jos iskis kaksi kärpästä yhdelä iskulla. Meillä vaan on se "ongelma", että riisipuuroa harvoin jää yli :)
VastaaPoistano niinpä :-) En minäkään muistanut että meilläkään sitä olisi koskaan ylijäänyt - päinvastoin :-)
PoistaKaurapuurolla (jota vihaan enemmän kuin kolmannen maailman nälänhätää) ei taitaisi oikein onnistuakaan...
No mutta hei..tuotahan pitäisi oikein miettiä. Saisiko kaurapuuron jämistä *kylmätväreet jotain aikaiseksi ;)
Poistano sämpylä- tai leipätaikinaan! Kaipa ne saisi vaikka vohvelitaikinaan tai pannaritaikinaankin... karapuuro vain jo ajatuksena saa kylmän hien nousemaan ja inhonväreet kulkemaan selkää pitkin :-)
PoistaMeillä puurot tuottavat vaikeuksia - erityisesti kaurapuuro. (just tänään kirjoitin vähän pieleen menneestä kokeilusta, joka kuitenkin kääntyi iloksi sitten viime hetkessä). Riisipuuroakin keitetään korkeintaan jouluna. Riisistä ollaankin sitten tehty palleroita ja just tässä mietin, että pitäis käyttää tänään yhdet jämät kanssa frittipalleroihin. Tosin suolaisiin...
VastaaPoistakaikki fritti on hyvää :-)
PoistaOi nam! Näyttää ihan superhyvältä!
VastaaPoista<3
PoistaOlipa siinä monta hyvää hävikkiherkkuideaa! Itse leivon jämäriisipuurot yleensä karjalanpiirakoiksi.
VastaaPoistaaivan totta - jäi ihan mainitsematta :-)
PoistaApua, pakko saada noita riisipalleroita heti!
VastaaPoista<3 <3 <3
PoistaHeti mulle kaikk tänne! Kaneli ja riisipuuro oikein jo tuoksuu nenän päässä, namsk!
VastaaPoista(onneksi olin yksin kotona ettei tarvinnut tapella noista kenenkään kanssa :-) )
PoistaAh, mä rakastan arancineja! Miten sitä ei ole tullut mieleenkään, että niitä vois tehdä myös makeina? Kylläpä on hyvän näköisiä (sekä kuvat että pallerot).
VastaaPoistaMulta hävikkiviikko meni tänä vuonna vähän ohi, mutta kaavailen kovasti pitäväni tässä syksyllä sellaisen kaappientyhjennysviikon, jolloin ei kaupassa juuri käytäis lainkaan. Ei meinaan oikein pysy kaikki kaapinovet edes kiinni täällä :D
Me syödään riisipuuroa lähinnä joulun alla ja en tiedä miten iso kattilallinen pitäisi keittää että sitä jäisi yli :D Mutta jos joskus sellainen vahinko pääsisi käymään niin näitä haluaisin kokeilla :)
PoistaViime viikolla vedin ihanimman karjalanpiirakan Finnjävelissä just arancinin muodossa. Näille peukutan aina!
VastaaPoistaohoh - pojat on vetäneet kunnon show'n siellä siis :-)
PoistaNämä ovat siis aivan törkeän hyvännäköisiä <3 Todellista lohturuokaa. Pakko testata, vaikka jo etukäteen jännittää menettääkö näitä syödessä kaiken itsehillinnän :D
VastaaPoista<3 <3 <3
PoistaMiljoona kertaa meinannut tehdä arancineja, enkä vieläkään ole tehnyt. Nyt tämä pitää korjata, noiden on pakko olla ihan sikahyviä!
VastaaPoistanämä ovat siis makeita versioita, eli eivät niitä sellaisia risottotäytteisiä oikeita arancineja :-)
PoistaOoooh <3
VastaaPoistaAinoa vaan, että riisipuuroa ei oikein ikinä jää yli. Keitän sitä usein silloin, kun siskon pojat, tai joku heistä, on meillä ja yleensä k a i k k i menee :)
no sehän se tuntuu olevan ongelmana kaikilla: ei sitä yksinkertaisesti jää yli :-)
PoistaAi että nyt alkoi tehdä mieli riisipuuroa. Sitruunalla maustettuna :)
VastaaPoistaet ole yksin :-)
PoistaOooh! Arancinit on kyllä <3
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
kiitos :-)
PoistaApua, nämä oli niin hyviä Taste of Helsingissä jossa itse asiassa maistelin ensi kertaa. Sinun pallerot näyttää vieläkin herkullisemmilta, uuh :)
VastaaPoistaitsellä kun se juusto tökkii, niin tykkään näistä enemmän kuin niistä oikeista :-)
Poista