* * *
SMAKU - Taste of Porvoo kerää ensimmäistä kertaa yhteen koko Porvoon ravintolatarjonnan. Tuloksena on jopa Taste of Helsingin ja Turku Food Walkin haastava foodietapahtuma.
* * *
Ollakseen niinkin pieni kaupunki, saa Porvoo kehuskella suorastaan absurdin tasokkaalla ja monipuolisella ravintolatarjonnallaan. Porvoolaiset itse ovat tosin ilmeisen huonoja syömään ulkona, ja ehkä yllättäenkin pääosa asiakkaista tulee pääkaupunkiseudulta. Ja mikäs siinä - idyllisempää päiväretki- tai minilomakohdetta saa hakea. Bussilla hurauttaa sinne alle tunnissa ja nyt, Onnibussinkin aloitettua liikennöinnin sinne, jää yhdensuuntaiselle lipulle halvimmillaan hintaa euron. Johon hintaan ei ihminen Helsingissä pääse edes Jakomäkeen.
Erityisen kiinnostavan kaupungin ravintolavalikoimasta tekee se, että Turun lailla ketjuravintolat loistavat täällä poissaolollaan. Sen sijaan yrittäjävetoisissa ravintoloissa panostetaan säännönmukaisesti sesonkituotteisiin ja laadukkaaseen lähituotantoon.
Nyt ravintoloitsijat ovat yhdistäneet ensi kertaa voimansa - tuloksena on viime viikon maanantaina alkanut ja lauantaina 27.8. Kulttuuritalo Grandissa huipentuva SMAKU - Taste of Porvoo. Kahden viikon ajan 14 mukana olevaa ravintolaa tarjoaa yhteensä 22 maisteluannosta, joista kukin kustantaa 5€. Rahalleen saa täällä vastinetta ja taso on paikoin huikea. Eikä annoskoossa ole todellakaan pihistelty.
Tapahtuman myötä Porvoo pyrkii nostattamaan profiiliaan nimenomaan ruokamatkailukohteena. Porvoon pieni koko tekee kaupungista myös erinomaisen kätevän kohteen: muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki ravintolat ovat käytännössä vain parin minuutin kävelymatkan päässä toisistaan.
Kävin VisitPorvoon vieraana tutustumassa festivaalin tarjontaan ja sukat pyörivät jaloissa vähän vieläkin.
Yksi eniten odottamiani pysähdyksiä oli Zum Beispiel, jonka mm. mätiä, punajuurta, ja kauden kasviksia sisältävä haukiröra oli paitsi henkeäsalpaavan kaunis, myös makujensa puolesta yksi kierroksen ehdottomia suosikkeja.
"Ei täällä katteita laskeskella", nauroi ravintolan omistajapariskunnan Leena Simojoki ihmetellessämme annoksen kokoa ja tasoa. "Tämä on mahtava tapahtuma ja tuo sellaista näkyvyyttä, ettei sille hintaa voi laittaa."
Paikka kannattaa muuten laittaa muistiin jo heidän leipänsä ja sen kanssa tarjoiltavan, maailman parhaaksikin valitun oliiviöljyn vuoksi.
Toinen niinikään innolla odotettu kohde oli Sinne - se kun on jo sen verran tuttu eikä koskaan petä. Ei koskaan.
Taattua laatua se oli tälläkin kertaa: kokonaisuuden puolesta testattujen ravintoloiden kiistatonta kärkeä.
Taattua laatua se oli tälläkin kertaa: kokonaisuuden puolesta testattujen ravintoloiden kiistatonta kärkeä.
Sinneltä löytyy kaksi SMAKU-annosta: koomisesti nimetyt Sillä Sipuli sekä Marja Tyrni.
Sipuliannoksen upea ulkomuoto sai pöytäseurueemme Instatilit itkemään ja sen syvänmuheva, pitkään haudutettu sipuliliemi sai aikaan liki saman reaktion myös syöjissä. Annos on muuten myös vegaani.
Syötävää taidetta parhaimmillaan oli myös jälkiruoka-annos, joka yhdisti eri tekstuureja ja makupareja tavalla, jonka Sinne niin suvereenisti osaa. Tyrni ja lakritsi. Vielä parempi yhdistelmä kuin minä ja George Cloooney.
Myös Sicapelleltä oli oikeutettua odottaa paljon. Ensimmäinen, sinänsä kaunis annos (vuohenmaitojogurttia ja kasvimaata) jäi kuitenkin kokonaisuutena vähän mitäänsanomattomaksi jogurtin happamuuden dominoidessa annosta jättäen kasvisosuuden yrtteineen turhan vaisuun rooliin.
Sitä seurannut annos, spelttiä ja pistaasia sen sijaan pysäytti. Mikä makujen syvyys! Mikä ihana pähkinäisyys! Mitkä mahtavat tekstuurit! Mikä upea kypsyys! Sicapellestä löytyi myös päivän mielenkiintoisin viiniparitus.
Slovenialainen valkoinen alkuviini oli, no, niinkuin ne nyt tuppaavat olemaan: perin persoonallinen. Sen rautaisuus ja popcorninjyvien voista paahteisuutta henkivä maku oli kuitenkin spelttirisoton pähkinäisyyden kanssa kotonaan.
Slovenialainen valkoinen alkuviini oli, no, niinkuin ne nyt tuppaavat olemaan: perin persoonallinen. Sen rautaisuus ja popcorninjyvien voista paahteisuutta henkivä maku oli kuitenkin spelttirisoton pähkinäisyyden kanssa kotonaan.
Sicapellessä kasvispainotteinen lähituotanto otetaan todella vakavissaan: jo tällä hetkellä kesäisin raaka-aineiden paikallisuusaste on yli 90 %, mutta tavoitteena on täydet 100%.
Ja siinä, missä muualla kosiskellaan asiakaskuntaa matalan kynnyksen rentoudella ja katuruokaviboilla, ei Sicapelle siekaile: ravintolaa viedään häpeilemättä fine diningin suuntaan. "Ei se tosin tarkoita miljoonaa pistettä lautasella", huomauttaa ravintolan omistaja Riku Stenros. "Se fine dining syntyy nimenomaan huippulaatuisisista raaka-aineista ja osaavista käsistä".
Lihansyöjää lemmiskelevän Meat Districtin takaa löytyy Sicapelleäkin pyörittävä pariskunta Riku ja Johanna Stenros, jotka niin Pariisin Ville- ja Onni-boutiquehotellien kuin Johan's-kesäravintolan myötä ovat luoneet Porvooseen melkoisen vaikuttavan imperiumin.
Meat Districtin SMAKU-annos oli Bosgårdin tilan naudasta tehty tartar. Eikä mikä tahansa tartar. Yksinkertainen ulkomuoto piti sisällään erinomaisen suolan ja hapokkuuden liiton, joka kiilasi iloisesti tartar-rankingini kolmoseksi (ykkösen löydät täältä, kakkosen puolestaan täältä)
Myös täällä panostetaan luomuun, artesaanioluisiin... ja niihin alkuviineihin.
Yksi kierroksen kovimmista yllättäjistä oli Vanha Laamanni. Myönnän, että odotin vähän sellaista aikansa elänyttä pippuripihvipaikkaa, mutta pöytään kannettu savukurpitsakeitto pikkelöidyillä sienillä oli innovatiivisuudessaan yksi päivän onnistuneimpia annoksia.
Myös täällä on tarjolla kaksi annosta - toinen oli kolmesta pienestä makeasta (piparminttukonvehti, omenavaahtokarkki sekä mustikkafinancier) palasta koostunut jälkkäri, joka ei kuitenkaan yltänyt kollegansa tasolle.
Takaisin sokerinhuuruisille juurilleen palanneen Cafe Postresin jälkiruoassa (ruskistettua voita ja pinjansiemeniä) sen sijaan ei ollut valittamista.
Tänne kannattaa poiketa paitsi paikan tinkimättömän tuotekehittelyn seurauksena syntyvän jäätelön, myös täytettyjen leipien vuoksi.
Yllättämään pääsi myös jo upeilla jokinäkymillään vaikutuksen tekevä Fryysarinranta, joka on ottanut kantaakseen Porvooseen vuosien saatossa rakennetun etanaperinteen.
Juureen leivottu, ihanan kuohkea pekoninen etanavohveli oli erikoinen ja onnistunut annos. Ehdottomasti vitosen arvoinen tämäkin.
Olin ennakkoon vähän pelännyt Turun Food Walkissa esiintyneen kaltaisia tason notkahduksia eri ravintoloiden kesken, eikä Alba Rion saaristolaisleipä savulohimoussella geneerisyydessään erityisemmin herättänyt kiinnostusta. Moussen ilmavuus sai meistä kuitenkin varsin kiitollisen yleisön balsamicosiirapin antaessa annokselle onnistunutta särmää.
Ravintoloitsijoille on annettu vapaat kädet annostensa suunnittelussa, mutta turhan samanlaisilta annoksilta oli onneksi vältytty. Pikkuriikkisen, vain 24 asiakaspaikan Eloisan SMAKU-annokset ovat talon suklaakakku sekä Toast Skagen, jossa ei ollut kyllä mitään erityistä. Mutta vitosen annokseksi sai rahalleen taas kyllä koon puolesta vastinetta.
Nimenomaan viinibaarina profiloitunut Eloisa yllättää historiallaan - alkujaan rakennus on nimittäin toiminyt yleisenä käymälänä ja varaputkana (!).
Tapahtuma on otettu hyvin vastaan niin ruokailijoiden kuin ravintoloitsijoiden keskuudessa, eikä synergiaeduilta voi välttyäkään. Tapahtuman saavuttama näkyvyys ja mielenkiinto ylittävät moninkertaisesti sen, mihin yhdelläkään ravintolalla olisi yksinään ollut resursseja.
Kokeilematta jääneistä muutamasta ravintolasta (rajansa ruokaihmiselläkin...!) erityisen mielenkiintoiselta kuulosti Kannonnokka ja Vanha Navetta (SMAKU-annoksina villisikarillette ja porkkanapyre sekä lettuterriiniä ja puolukkaa).
SMAKUn tavoitteena on herätellä paitsi niitä porvoolaisia, myös pääkaupunkiseutua. Ja kyllä kuulolla kannattaakin olla - sen verran kovatasoista osaamista Porvoosta löytyy. Ensi viikonloppuna siellä vietetään SMAKUn loppuhuipentuman lisäksi myös Moon River- sekä Skålfest-festareita, joten tulossa on ihan superviikonloppu! Kyllä nyt kannattaa viimeistään niitä bussilippuja alkaa varailla...!
Kokeilematta jääneistä muutamasta ravintolasta (rajansa ruokaihmiselläkin...!) erityisen mielenkiintoiselta kuulosti Kannonnokka ja Vanha Navetta (SMAKU-annoksina villisikarillette ja porkkanapyre sekä lettuterriiniä ja puolukkaa).
SMAKUn tavoitteena on herätellä paitsi niitä porvoolaisia, myös pääkaupunkiseutua. Ja kyllä kuulolla kannattaakin olla - sen verran kovatasoista osaamista Porvoosta löytyy. Ensi viikonloppuna siellä vietetään SMAKUn loppuhuipentuman lisäksi myös Moon River- sekä Skålfest-festareita, joten tulossa on ihan superviikonloppu! Kyllä nyt kannattaa viimeistään niitä bussilippuja alkaa varailla...!
* Yhteistyössä Visit Porvoo ja SMAKU- Taste of Porvoo 2016*
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Jos oikein haluaa hifistellä ja on kaunois ilma, Porvooseen kannattaa mennä laivalla.
VastaaPoistaAah - totta. unohtui ihan mainita :-)
PoistaMikään ei voita laivamatkaa Porvooseen. Iso suositus myös täältä!
Poistajoo, se tekee reissusta kyllä entistäkin tunnelmallisemman <3
PoistaKyllä se vaan on niin, että hyvä ruoka voittaa huonon ruuan aina. - uudensuomen kansansanonta Kannelmäestä ;)
VastaaPoistaKansamme syvien rivien tuntojen tulkki on taas puhunut asiaa :-) Huikea kattaus kertakaikkiaan!
PoistaHei osaatko sanoa, saako noita annoksia myös lounasaikaan?
VastaaPoistaHei, saa kyllä. Niistä paikoista siis, jotka ovat auki lounasaikaan.
PoistaOllaankohan sukulaissieluja? Mekin toukokuussa Cadizessa,tykättiin todella paljon..tippa linssä lähdimme pois. Nyt Porvoossa..yksi päivä kierretty..pekonietanavohveli on nyt ykkösenä..haukiröra jäi himpun verran jälkeen
VastaaPoistaAivan mahtavaa :-) Sukulaissielujahan ei voi koskaan olla liikaa - etenkään jos niillä on noin hyvä maku <3
PoistaAivan mahtava ruokakierros! Kiitos upeista kuvista, annokset näyttävät upeille! :)
VastaaPoistaihan niinkuin ihminen tarvitsisi uusia syitä rakastua Porvooseen ;-)
PoistaAivan ihastuttavia kuvia ja annoksia!
VastaaPoistaKyllä Porvoossa osataan <3
PoistaTiet vie hyvin harvoin Porvooseen päin. Näiden herkkujen perusteella olisi näköjään syytä suunnitella pientä kiertotietä matkatessa sinne suurkaupunkiin päin :)
VastaaPoistaNo ihan ehdottomasti! Porvoo on niiiiiiin mun lemppareita koko Suomessa <3
PoistaNoi ruhot tuolla kaapissa.. ;)
VastaaPoistasilmä lepää ... ;-)
PoistaAivan upeat kuvat ja mitkä annokset! Lurps...
VastaaPoistakiitos muru, mahtava reissu :-)
PoistaOMG, kuinka mä oon onnistunut tämän missaamaan! Hyvin olisin lauantaina ehtinyt Porvooseen. Ymmärsinhän oikein että tää päättyi nyt la? No, ensi vuonna sitten!
VastaaPoistalauantaina päättyi jahuhuista päätellen oli kyllä yleisönsä löytänyt :-) Todelakin toivon että tämä vakiinnuttaa itsensä jokavuotiseksi bakkanaaliksi <3
PoistaTein toissa kesänä ruokaretken Porvooseen (Sinneen tietysti), mutta näyttää siltä että retki pitäisi uusia mitä pikimmiten, tästäkin jäi monta paikkaa korvamerkittäväksi. Hyvä Porvoo!
VastaaPoistaJep - Porvoo on nimenomaan ruokakohde <3
PoistaJuupa, Porvoo-reissua meillä on suunniteltu jo useamman vuoden ajan, mutta aina se on jäänyt sille "pitäis mennä" tasolle. Ihan selvästi on liian paljon kaikkea kivaa eikä aika riitä. Ehkä sitten ensi kesänä...
VastaaPoistatai syksyllä! kaunis se on silloinkin <3
PoistaKuvia katsoessa ja tarinaa lukiessa tulee melkein kyynel silmään kun en sitten päässytkään tuolle kierrokselle mukaan vaikka olin jo ilmoittautunut, sniiiiif. Voi apua miten ihania herkkuja!
VastaaPoistaoli ihanaa <3
PoistaKoskakohan sitä ehtisi Porvooseen taas! Porvoo on kiva kesällä, mutta riittää siellä tunnelmaa joulun aikaankin. Eikä haittaa, että sieltä löytyy liuta Suomen parhaimpia ravintoloita, joista moni uusi on vielä testaamatta :)
VastaaPoistasanos muuta - bussi menee ihan kotioven edestä mutta jotenkin ihan liian vaivalloista on lähteä useammin käymään... :-/
PoistaMä käyn tosi usein Porvoossa, mutta harvemmin keskustassa saati ravintoloissa. Pitääkin ensi vuodeksi merkata tämä tapahtuma jo nyt kalenteriin.
VastaaPoistaIlolla seurasin tämän vuoden menekkiä - toivon todella, että tämä vakiinnuttaa paikkansa!
PoistaKuulostaa ihan mielettömän ihanalta!
VastaaPoistaTällaisessa ketjuravintoloilla kyllästetyssä kaupungissa asuvan foodien näkökulmasta yrittäjävetoisten ravintoloiden pikkukaupunki on aika moinen helmi. Ja Porvoo on muutkin ihana!
Sanos muuta. Siksi Turkua ja Porvoota jaksaakin niin hehkuttaa!
PoistaVesi tulee kielelle kun tätä reissua muistelee ja sun mielettömiä kuvia katselee! Meat Districtiin pitää kyllä päästä pian kunnon illalliselle ja myös Wanha Laamanni kiinnostelee sillai!
VastaaPoistanäin on. Taitaa tulla MD:n entrecôtesta Carelialle vakavastiotettava kilpailija...!
PoistaOi jospa oisin saanut olla mukana! Ihan tyrmäävän hyvältä vaikuttaa Porvoon tarjonta tänä päivänä. Meidän piti tehdä kesällä sinne retki, mutta taidanpa varailla syksylle ihan yökylä-matkan. Niin monta hyvää ravintolaa pitää ehtiä kokeilemaan :-) Upeita kuvia! Minttu / Haarukkavatkain
VastaaPoistaihan suosiolla ottakaa se yökylämatka - sen verran paljon syötävää tuolla on ettei yhdessä päivässä siitä mitenkään selviä :-)
PoistaIhailin kuvia reissulta jo somessa - mitä herkkuja!
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
upea reissu - loistavaa, Porvoo <3
Poista