* * *
Itse tehty kalaliemi hyödyntää kalan viimeiseen saakka ja antaa maistuvan pohjan keittoihin, kastikkeisiin ja risottoihin.
* * *
Ahvenanmaan Strömsömäinen tunnelma takertui minuun ihan kunnolla. Sielu huusi saaristolaista kalakeittoa ja päätin tehdä sen vähän pidemmän kaavan mukaan keittämällä liemenkin itse.
Koska tämän tarmonpurkauksen tapahtumapaikkana toimi töölöläiskeittiöni eikä (vain unelmissani omistamani) meren rannalla saaristossa sijaitseva kesäparatiisi, ei minulla ollut käytössä päivän kalasaaliista ylijääneitä ruotoja, joista lientä rantakallioilla keitellä, vaan minä jouduin hakemaan omani vähemmän romanttisesti kaupan kalatiskiltä.
Yritys vaikuttaa asianosaavalta kariutui (huomaatteko? Ihan oikea merenkävijätermi!) heti alkuunsa kysyessäni kalakauppiaalta josko häneltä löytyisi niitä kalan keittoluita. Kulmakarvojen noustessa huvittuneeseen hämmästykseen heitin verkot uudestaan vesille (kylläpäs näitä nyt piisaa!) ja yritin paikata tilannetta toisenlaisella ammattilaisslangilla. "Niin, niitä... roippeita mitä siitä kalasta jää... joista sitten keitellään sitä... lientä?"
"Ihan itsekö meinasit sitä tehdä?" kysyi kauppias äänenpainoilla, joita normaalisti käytetään alle viisivuotiaisiin. En viitsinyt tässä vaiheessa erikseen mennä mainostamaan, että tässä on kuule palkittu ruokabloggari asialla. Sen sijaan katsoin, että vaivaantunut hiljaisuus nolostuneen nyökkäyksen kera on riittävä vastaus.
Lihaliemen sijaan kalaliemen keittely on onneksi huomattavasti nopeampi urakka, jota voi varioida oman mielensä mukaan. Kalakauppias suositteli valkopippureita, minä taas pidän mustapippurista. Keittovihanneksiakaan en sipulia ja porkkanaa kummemmin tähän laittanut. Ja appelsiininkuoren voi toki jättää poiskin - se vain antoi tulossa olevaan keittoon entistä syvempää appelsiinisuutta.
Muistettavaksi jää oikeastaan vain kaksi asiaa. Keittoveden on pysyttävä hiljalleen poreilevana, sillä mikäli lämpö on liian kova, tekevät kalanjämistä purskahtavat proteiinit liemestä sameaa. Ja keittämisen jälkeen siivilöidyt kalanrippeet kannattaa kiikuttaa roskikseen hetimiten - niiden haju kun varsin pian saa koko kodin haisemaan "ei mennyt niinkuin Strömsössä"- ohjelman lavasteilta...
Itsetehty kalaliemi:
1 lohen perkuujätteet
2 l vettä
1 sipuli
1 porkkana
ison tillinipun varret
12 mustapippuria
1 appelsiinin kuori suikaleina
2 tl suolaa
3 laakerinlehteä
Huuhtele lohesta mahdolliset veret pois. Muulla ei ole väliä - kaiken voi (nahkoineen) nakata kattilaan sellaisenaan.
Kaada kalaperkkeiden päälle vettä niin että pää peittyy. Kuumenna keskilämmöllä kunnes vesi alkaa hennosti poreilla. Kuori pinnalle kertyvää vaahtoa sitä mukaa kun sitä tulee. Siivilämäinen reikäkauha on tähän paras työkalu.
Kun vaahtoaminen on loppunut noin puolen tunnin kohdalla, lisää kattilaan loput ainekset. Jatka keittämistä vielä toiset puoli tuntia (tai pidempään, jolloin se redusoituu ja maku voimistuu). Siivilöi, tarkasta suola ja lisää tarvittaessa. Puolen tunnin keittämisen jälkeen valmista lientä tulee noin 1,5 l.
Kiehauta ja käytä esimerkiksi keittojen, kastikkeiden ja risottojen pohjana. Valmiin liemen voi sen jäähdyttyä myös pakastaa.
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?



TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Me pyydetään aina kalanrääppeet matkaan kun torilla käydään. Kun sitten liemiä keitellään, osa pakastetaan yleensä. Meillä kalaliemeen kuuluu aina varsiselleriä. Muistithan poistaa kidukset?
VastaaPoistaitse en ole noista kiduksien poistamisesta kuullutkaan... eli en. Kaikkineen heittelin kalat pataan - pitäisi olla ihan ok, kunhan muistaa tunnollisesti kuoria sen vaahdon?
PoistaMinä olen tullut opetetuksi, että kidukset pitää leikata pois, en muista minkä takia :)
VastaaPoistano minä en tuota ole kuullut, mutta ilmeisesti se kyllä vähentää sitä kuorittavan kuohumisen määrää?
PoistaMä teen aina itse kalaliemet,kun täältä ei saa sellaisia kuutioina tai jauheina,ja muutenkin niissä valmiissa on kaikkea ekstraa mukana. Rapuliemen olen myös tehnyt kuorista,kokeilepa seuraavan kerran.
VastaaPoistaEspanjassa se rapujen kulutus oli sellaista luokkaa, että huono omatunto olisi tullut, ellei olisi niitä kuoriakin käyttänyt :-) Eli kylä - rapulientä on todellakin tullut keiteltyä <3
PoistaItse tehty kalaliemi on kyllä hyvää. Lohi, turska, kampela... nam! Ja ne lihanpalat kannattaa ottaa talteen myös, päästä ja ruodoista, erinomaista. Vihanneksina meillä käytetään purjon vihreitä lehtiä (jotka ei paljon muuhun kelpaa, mutta antavat hyvää makua) ja tuoretta inkivääriä, ei muuta. Mustaa pippuria meilläkin valkoisen sijaan.
VastaaPoistaSuomessa neuvotaan poistamaan kidukset, mutta minä en ole yleensä poistanut. Ei ole haitannut lainkaan, makuun eikä liemen ulkonäköön, mutta kuoha on kyllä kuorittava huolellisesti.
no sieltähän tuli vastaus juuri kun sitä kaipailtiinkin :-) Kiitos! Kuohun kanssa saa kyllä olla tarkkana - sitä todellakin tulee.
PoistaKalan kidusten poistaminen on suositeltavaa, sillä kiduksissa saattaa olla hyvinkin paljon pilaantumista nopeuttavia bakteereja.
VastaaPoista