* * *
Maarianhamina hurmaa arkkitehtuurillaan- etenkin ihastuttavilla huviloillaan.
* * *
Romantiikannälkäiselle arkkitehtuurin rakastajalle Maarianhamina tarjoaa Hangon ja Latvian Jurmalan kaltaista silmäniloa.
Kristinusko tuli Suomeen saariston kautta ja ensimmäiset kivikirkot on rakennettu juuri Ahvenanmaalle - vanhimmat yhä säilyneet kirkot ovat peräisin 1200-luvun puolivälistä.
Rakennusaineena käytetty paikallinen kalliokivi antaa niille niiden leimallisen punaisen sävyn. Samainen rakennusaine selittää myös saaren katujen ominaisvärin.
Ensimmäisen asemakaavan Maarianhaminalle suunnitteli ruotsalaissyntyinen arkkitehti George Theodor Chiewitz vuonna 1859. Alkuperäisessä suunnitelmassa Chiewitz oli ehdottanut kaupunkia kivitaloista koostuvaksi, mutta rakennusmateriaalin kalleudesta johtuen vuonna 1871 sallittiin myös puutalojen rakentaminen.
Maarianhaminan ilmapiiri on väljä ja valoisa ja täällä asutaankin Suomen mittakaavassa varsin tilavasti. Kaupunki on kahden, alunperin paloturvallisuussyistä suunitellun, ristikkäin kulkevan esplanadin neljään osaan jakama ja niin tontit kuin niillä sijaitsevat talot ovat isoja.
Niiden välissä kulkevat, lehtipuiden reunustamat kujat suunniltetiin niinikään paloturvallisuus mielessä - niiden tehtävä oli pysäyttää mahdollisten palojen leviäminen.
Maarianhamina ei edusta mitään yhtenäistä rakennustyyliä, mutta siinä näkyy etenkin kahden merkittävän arkkitehdin kädenjälki. Toinen heistä on kansallisromanttisista monumenteistaan tunnettu Lars Sonck.
Ahvenanmaalla hänen merkittävin työnsä on Maarianhaminan merenkulkuopisto, mantereella hänet tunnetaan mm. Jean Sibeliuksen kodista Ainolasta, Tampereen tuomiokirkosta, Kallion kirkosta, presidentin kesäasunnosta Kultarannasta sekä Eiran upeasta sairaalasta.
Vain noin 11 000 asukkaan Maarianhaminassa on juuri sellaista Lounais-Suomen rannikon ja Etelä-Ruotsin pikkukylille ominaista hurmaavan Huvikumpumaista tunnelmaa, jossa on näköjään fyysisesti mahdotonta olla huonolla tuulella.
Upeimmat huvilat löytyvät Mariegatanin ja Södragatanin ympäristöstä.
1800-luvun lopulta peräisin olevat, Sveitsiä henkivät puuhuvilat ovat Hilda Hongellin käsialaa. Hongell oli Maarianhaminassa syntynyt Suomen ensimmäinen naispuolinen rakkenusmestari, joka uraauurtava työ tosin päättyi aikakaudelle tavanomaisesti avioitumiseen ja lasten hankkimiseen.
Uransa aikana hän ehti kuitenkin suunnitella Maarianhaminaan kaikenkaikkiaan 105 rakennusta, joista 44 on yhä pystyssä.
Eikö vain olekin söpöläinen? Onko Maarianhamina teille tuttu paikka? Mitkä ovat teidän suosikkinne?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Hei ja kiitos ihanaasta kirjoituksesta!
VastaaPoistaPäätimme juuri poikaystäväni kanssa matkustaa Ahvenanmaalle elokuussa :D Ajattelimme vuokrata fillarit tai mopedilla huristella pitkin Ålandia.
Mutta hiukan ollut vaikeuksia löytää järkevin ja nopein tapa matkustaa Maarianhaminaan? Mitä sinä suosittelisit? Kiitos :)
Hei, kiitos viestistäsi ja pahoittelut, että se löytyi roskakorista... Laivaa suosittelen, nopein tapa on Turusta liikennöivä Viking Line, joka saapuu Maarianhaminaan vielä järkevään aikaankin alkuiltapäivästä.
PoistaMaarianhamina on söpö! Mutta mun ehdoton suosikkini on Havsvidden Getassa, 40 km Maarianhaminasta. Ne kalliot, meri, ihanat luksushuvilat... Se vasta on lomaa!
VastaaPoistaherranjumala, että olikin <3 Ihan mieletön paikka!
PoistaMaarianhamina on kivan oloinen paikka, mutta en ole koskaan siellä yöpynyt. Muutaman kerran käynyt siellä, mutta majoittunut aina golfkentän lähistölle. Itse asiassa olenhan siellä yötä ollut kaksi tai kolme yötä, taisi olla sen verran kostea reissu, että ei tullut heti mieleen;-)
VastaaPoistaehhheeeee :-)on tainnut olla pojilla ainakin hauskaa!
PoistaOlen ihastellut ja kuvaillut noita samoja taloja ja miettinyt, kuinka voikin kaupunki olla noin suloinen. Jotenkin maalaismainen puutaloineen. Harmittelen vähän vieläkin, että oli niin sateista sinä päivänä, joka oli aikaa oleilla Maarianhaminassa. Toisaalta hyvä niin, että satoi silloin eikä seuraavana päivänä, jolloin oli veneretki Märketille. Surkealla säällä kun ei sinne pääse.
VastaaPoistaIhan pökerryttävän hurmaava paikka <3
PoistaKylläpä näyttää todella ihanalta! Meillä on ollut Ahvenanmaa aika monta kesää jo käymislistalla, mutta jostain syystä ei olla selvitty sinne asti. Arkkitehtuurin lisäksi kiinnostaa paikan ruoka- ja golfmahdollisuudet, jotka ovat kuuleman mukaan erinomaisen hyvät.
VastaaPoistaAnnoit tosi kivan taustan kaupungin ilmeelle ja mistä se on tullut. Ja kuvat on tietysti ihanat!
Kiitos kauniista sanoistasi <3
PoistaAhvenanmaa on ihan ehdottomasti suosittelemisen arvoinen paikka <3 Ja hyvää ruokaa... ah. Sitä täältä löytyy.