Vaikka uusia ravintoloita nousee Tallinnaan koko ajan, pysyy Salt yhtenä suosikeistani. Eikä vain mustekalansa ansiosta!
* * *
Taste of Helsinki-ambassadööriyden myötä olen matkannut kahdeksi päiväksi Tallinnaan. Matkaseurana on entuudestaan tuntematon bloggarikollega, Lyhyenä Hetkenä- blogin Pia.
Yhtäkkiä minä, kriisialueitakin kolunnut; kokenut kulinaristiretkeilijä tunnen oloni kovinkin suomalaiseksi.
Olo on kuin ensitreffeillä. Olen jopa ajanut sääreni (ja lakannut kynteni). Sosiaalinen ahdistus on huipussaan: kämmenet hikoavat ja suuta kuivaa.
Entä jos se ei tykkää musta?
Entä jos se ei tykkää musta?
Pelko osoittautuu paitsi molemminpuoliseksi, myös turhaksi. Toisin kuin Helsingin asema-aukiota miehittävät; Ilja Janitskinia Tasavallan Presidentiksi ajavat evoluutioteorian rajatapaukset, tuntuvat ruokaihmiset järjestään olevan niitä istuvan presidentin peräänkuuluttamia "tolkun ihmisiä".
Ja sitäpaitsi: seuralainen tehnyt reissun ensimmäisen ravintolavarauksen Saltiin, yhteen Tallinnan suosikkiravintoloistani (lisää blogissa täällä!)
Eihän siitä voi olla tykkäämättä!
Eihän siitä voi olla tykkäämättä!
Vaikka Saltissa on lounaalla tarjolla myös muutamasta, alle kuuden euron jäävästä annoksesta koostuva lounasvaihtoehto, kannattaa kulinaarisia elämyksiä metsästävän kääntää katseensa suosiolla à la carte-listan puoleen.
Täällä kun ei turhia nipoteta, vaan listan antimet ovat saatavilla myös lounasaikaan.
Muutamasta eurosta reiluun kymppiin vaihtelevien alkuruokien lista vie meidät mennessään. Olen melkein yhtä innoissani sen sisällöstä kuin seuralaisen ennakkoluulottomuudesta: vastaus kaikkeen on innostunut "joooo!"
Ihan mieletön tyyppi!
Listalta löytyy ihanuuksia laidasta laitaan - mukana myös entuudestaan tuttuja herkkuja (kuten tulette näkemään). Isot pisteet mustekalasta ja sisäelinten käytöstä.
Lasiin kaatuu alsacelaista Pinot Noir roséta ja makumatka saa alkaa.
Ihan mieletön tyyppi!
Listalta löytyy ihanuuksia laidasta laitaan - mukana myös entuudestaan tuttuja herkkuja (kuten tulette näkemään). Isot pisteet mustekalasta ja sisäelinten käytöstä.
Lasiin kaatuu alsacelaista Pinot Noir roséta ja makumatka saa alkaa.
Paahdettuja kampasimpukoita hanhenmaksalla ja yuzu- beurre blancilla (13.50 €).
Kuulostaako ihanalta? No sitä se olikin.
Kuulostaako ihanalta? No sitä se olikin.
Ostereita (à 3.50€).
Niin tuoreita, niin merellisiä. Ei näihin vain kyllästy!
Mustaan sesamivohvelitötteröön kääriytynyt skandinaavityylinen mustekalacarpaccio piparjuurituorejuustokreemillä ja lentokalan mädillä (9 €).
Sesamin ihana paahteinen ominaismaku antoi annokselle onnistunutta maanläheisyyttä, mutta tuorejuustokreemi oli hassusti sijoitettu kaiken muun alle tötterön kärkeen ja tuli näin eteen vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muu oli jo syöty.
Ja sitten niihin vanhoihin tuttuihin!
Teissä edellisellä kerralla voimakkaita reaktioita herättäneitä sonninkiveksiä (püllimunad - aina yhtä huvittava sana jota ei voi sanoa ilman Kummeliaksenttia) löytyi listalta yhä, tällä kertaa japanilaisessa karaage-muodossa (9.50€).
Teissä edellisellä kerralla voimakkaita reaktioita herättäneitä sonninkiveksiä (püllimunad - aina yhtä huvittava sana jota ei voi sanoa ilman Kummeliaksenttia) löytyi listalta yhä, tällä kertaa japanilaisessa karaage-muodossa (9.50€).
Annosta saatellut sriracha-limemajoneesi oli erinomainen kumppani, mutta kuorrutuksessa ilmeisesti käytetty ruisjauho ei sopinut sen makumaailmaan, vaan antoi karaagelle ikävänkärähtäneen, hapankorppumaisen maun.
Päivän voittaja löytyi korealaistyyppisestä hirvitartarista (10,50€), jolle mm. rapeaksi uppopaistettu lootusjuuri sekä marinoidut enokisienet antoivat mahtavaa rakennetta.
Ai jestas. Meni sinne tartar-rankingini top kolmoseen aika kepeästi - syrjäyttäen jopa Meat Districtin!
Jälkiruokamahojamme hemmottelimme marjojen saattelemilla cannoleilla (joissa sitä cannolin virkaa toimittivat tosin vohvelitötteröt) sekä mm. sitruunamoussea sisältäneellä pavlovakuplalla.
Kyllä ne osaa.
Tuoreimmassa White Guidessa Tallinnan 10. ja koko maan 13. parhaaksi ravintolaksi rankattu pikkuriikkinen Salt on avautumisestaan saakka pysynyt yhtenä Tallinnan suosikkiravintoloistani, jota olen joka käänteessä muistanut suositella väsymiseen saakka myös muille.
Leiviskänsä se hoitaa mielestäni muutamaa sen edeltä löytyvää ravintolaakin selkeästi paremmin. Palvelu pelaa ja hinta-laatusuhde on kohdillaan: yhteensä kahden hengen lounas muutamalla viinilasillisella jäi alle 80€.
Mitkä ovat teidän suosikkinne Tallinnassa? Onko Salt niiden joukossa?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Olin kaksi kesää sitten Saltissa ja haikailen vieläkin siellä syödyn mustekalan perään... Onneksi minullakin on ensi viikolla pöytä varattuna. ;)
VastaaPoistahttp://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/miniloma-juomien-hakureissu-viroon-ja/
ihanaa :-)
PoistaSalt on ehdottomasti yksi Tallinnan parhaista ravintoloista! Paikka on löytynyt meidän suosituslistaltamme jo useamman vuoden ajan. :)
VastaaPoistaEikö vain! Löysimme sen aikoinaan ihan vahingossa ja hyvä niin <3
PoistaSalt on todellakin Tallinnasuosikkien joukossa! HUH mitkä setit teillä on siellä ollut <3 Alkais todella olla aika Tallinnanvisiitille ... öh vaikka heti :D
VastaaPoistaJep - seuraava reissu houkuttelisi jo kovasti!
PoistaIhanasti cannolit tehty jädevohveliin. Tallinna on kyllä oikea runsaudensarvi tuolla ravintolatarjonnallaan.
VastaaPoistaTallinnassa ei kyllä nälkä pääse yllättämäään <3
PoistaIhan kertakaikkisen kaunista! Mä rakastan lukea ravintola-arvosteluita, melkein välillä voi maistaa ne ruoat.
VastaaPoistaKyllä vain <3
PoistaAivan ihanat ruoat ja nuo söpöt töttöröt, me like it!
VastaaPoistamahtava paikka, kerta kaikkiaan <3
PoistaMustekalacarpaccio, apua <3
VastaaPoistaSalt on ollut listalla ihan liian kauan. Pakko päästä!
Ehdoton suositus sille!
PoistaTallinnan vinkit on aina tervetulleita, Salt vaikuttaa todella hyvältä! Pitäisikin lähteä ruokamatkalle rapakon toiselle puolen :)
VastaaPoistaTallinna on aina hyvä idea :-) Ruokaturistilla ei siellä kyllä tekeminen lopu kesken!
PoistaIhan turhaan tuli jännitettyä! Kiitos vielä seurasta, yksin tuskin olisin syönyt yhtä pitkän kaavan kautta ja viinivalinnatkin olisivat todennäköisesti menneet metsään. Vielä kun ehtisi kirjoittaa omatkin kokemukset postauksen muotoon, blogi laahaa yli kaksi viikkoa jäljessä. :o
VastaaPoistaOlit mahtavaa seuraa - kiitos itsellesikin!
Poista