* * *
Katuruokaa ja kahviloita, kalaa ja äyriäisiä, kotiruokaa ja gurmeeta - Göteborgista löytyy jokaiselle jotain!
* * *
Ruokamatkailijaa Göteborg hemmottelee - jopa brittilehdistössä on innostuttu kaupungista nousevana foodiematkakohteena.
Paikallisten pelkäksi Avenyksi kutsuma pääkatu Kungsportsavenyn on vilkas yöelämän keskus ja täynnä ravintoloita, jonne viikonloppuisin saa varautua jonottamaankin. Ensimmäinen neuvoni kaupunkiin on kuitenkin tämä: vältä katua viimeiseen saakka.
Kuten arvata saattaa, ratsastavat kadun ravintolat lähinnä keskeisellä sijainnillaan.
Yksi näistä on Brasserie Lipp, jonne erehdyimme brunssille suositusten perusteella.
Parhaimmaksi anniksi jäi pöydistä löytyvät väriliidut, joilla (ilmeisesti salihenkilökunnan jo muutamaankin kertaan unohtamaa tilausta odottava) ruokabloggari saa itseään viihdytettyä pöytäliinaan piirtelemällä.
Yksi näistä on Brasserie Lipp, jonne erehdyimme brunssille suositusten perusteella.
Parhaimmaksi anniksi jäi pöydistä löytyvät väriliidut, joilla (ilmeisesti salihenkilökunnan jo muutamaankin kertaan unohtamaa tilausta odottava) ruokabloggari saa itseään viihdytettyä pöytäliinaan piirtelemällä.
Sen sijaan kannattaa suunnata esimerkiksi Tredje Långgatanin tai Magasingatanin suunnalle, jotka molemmat ovat eläväisiä ravintolakeskittymiä.
Yksi asia, joka Göteborgissa muuten kannattaa muistaa on se, että yhä useampi ravintola operoi käteisettömänä, eli niissä voi maksaa vain kortilla. Tämä kannattaa siis tarkistaa joka ravintolan kohdalla erikseen.
Kauppahallin kautta piknikille
Kauniina päivänä kannattaa ravintolat jättää kokonaan välistä. Sen sijaan kannattaa suunnaksi Stora Saluhallen, kerätä sieltä pikniktarpeet ja suunnata kaupungin suurimpaan puistoon Slottskogeniin niistä nauttimaan.
Kierroksen Göteborgin kauppahalleissa (suosikkipysähdyksineni!) löydät blogista täältä.
Kierroksen Göteborgin kauppahalleissa (suosikkipysähdyksineni!) löydät blogista täältä.
Väliaika - kahvia ja pullaa
Kahvitaukojaan göteborgilaiset rakastavat - tunnetaanhan kaupunki koko Ruotsin fikapääkaupunkina.
Ihan erityinen paikka göteborgilaisten sydämessä on kanelipullalla. Cafe Husarenista löytyvät kaupungin suurimmat ja yleisesti parhaina pidetyt puustit.
Varaudu muuten siihen, että yksin et saa Husarenin pullaa syötyä!
Ihan erityinen paikka göteborgilaisten sydämessä on kanelipullalla. Cafe Husarenista löytyvät kaupungin suurimmat ja yleisesti parhaina pidetyt puustit.
Varaudu muuten siihen, että yksin et saa Husarenin pullaa syötyä!
Oma sydämeni sykkii salaa kuitenkin Cafe Kringlanin kakuille, täytetyille leiville ja mummolamaisen kotoisalle tunnelmalle.
Haga, josta molemmat paikat löytyvät, on tunnettu nimenomaan kahviloistaan - Telegraph on jopa nimennyt sen yhdeksi maailman hipstereimmistä kaupunginosista.
Göteborgilaisten fikanhimo pitää onneksi huolen siitä, että hyviä kahviloita löytyy kaikkialta. Toinen suosikeistani on ranskalaistunnelmallaan (ja -leivoksillaan) viettelevä Le Pain Francais- leipomokahvila, joita löytyy kaupungista useammastakin osoitteesta (myönnettäköön: myös sieltä Avenyltä).
Katuruokaa ja äyriäisövereitä
Toinen asia, mistä göteborgilaiset eivät pullakahviensa lisäksi saa tarpeekseen ovat äyritäiset. Ihan niinkuin porilaisilla, on heillä oma hampurilaisensakin.
Siinä missä porilaisen tekee se lauantaimakkarasiivu (jonka kuulemma kuuluisi olla sipulimakkaraa), on göteborgaren salaisuus räksallad, eli katkarapusalaatti.
Siinä missä porilaisen tekee se lauantaimakkarasiivu (jonka kuulemma kuuluisi olla sipulimakkaraa), on göteborgaren salaisuus räksallad, eli katkarapusalaatti.
Göteborgin foodtruckit löydät täältä.
Erinomainen paikka äyriäisövereihin on kalalle ja äyriäisille omistettu kauppahalli Feskekôrka ja sieltä löytyvä Kajutan-ravintola.
Nautiskele iltapäivän ratoksi vaikka sillilautanen tykötarpeineen (n. 16€)...
...tai joku paikan kolmessa koossa tulevasta äyriäisvalikoimasta (alk. 60€). Tarjolla myös (kotimaisia!) ostereita.
Eikä kannata unohtaa Gothia Towersissa sijaitsevan Heaven 23- ravintolan legendaarista katkarapuleipääkään, josta voit lukea lisää blogissa täältä.
Husmankostia - konstailematonta kotiruokaa
Husmanskost, eli kotiruoka on koko länsinaapurin rakastama instituutio. Sitä tarjotaan käytännössä kaikkialla, enkä ole vielä huonoon husmanskostiin törmännytkään.
Yksi hyvä (ja edullinen) osoite tähän on Ölstugan, jossa viikottain vaihtuvan listan annos kuin annos jää noin 10 euroon. Seitsemästä sijainnista löytyvä Ölstugan on tsekkaamisen arvoinen myös mielenkiintoisen olutvalikoimansakin vuoksi.
Yksi hyvä (ja edullinen) osoite tähän on Ölstugan, jossa viikottain vaihtuvan listan annos kuin annos jää noin 10 euroon. Seitsemästä sijainnista löytyvä Ölstugan on tsekkaamisen arvoinen myös mielenkiintoisen olutvalikoimansakin vuoksi.
Vasagatanilta löytyvä Smaka on toinen; vähän trendikkäämmissä puitteissa vähän parempaa husmanskostia tarjoileva ravintola.
Varaus suositeltava!
Usein vaihtuvalta ruokalistalta löytyy niin lihapullien kuin wallenbergaren kaltaisten klassikoiden lisäksi myös esimerkiksi ostereita (pääruokien hinnat 16-20€).
After work - päivän paras hetki
Göteborgin vilkas ravintolaskene on onnistunut itsensä markkinoinnissa ja ravintolat ovat löytäneet asiakaskuntansa.
Päivisin tarjolla on edullista lounasta, viikonloppuisin kokoonnutaan brunsseille ja alkuillasta (etenkin perjantaisin!) monella paikalla on erikoishinnoiteltu after work-menu.
Gurmeematkailijan Göteborg
Kulinaristiretkikohteena Göteborgissa riittää vastusta vaikka sille arkkiviholliselleen Tukholmallekin. Esimerkiksi yhden tähden Michelin-ravintoloita on täällä saman verran (7) kuin tuplasti isommassa pääkaupungissa.
Täältä löytyy siis elämyksiä myös vähän kovemmankin luokan gurmandille.
Esimerkiksi kätevästi ihan hotellimme takaa löytyi Bib Bourmandilla palkittu tunnelmallinen (ja erinomaisella palvelulla varustettu) Somm Restaurant & Wine Bar.
Intiimi mutta sopivan rouhea tunnelma...
... mielenkiintoisia viinejä...
... ja vivahteikasta, loistavaa ruokaa.
Kompaktin ruokalistan (alku-, pää- ja jälkiruoissa kaikissa kolme vaihtoehtoa) lisksi tarjolla varsin kohtuuhintaiset kolmen, viiden tai kahdeksan ruokalajin tastingmenut (45€/ 66€/ 87€).
Jos Michelin-tasoista ruokaa haluaa päästä testaamaan vähän pienempään nälkään, suosittelen illan aloittamista 28+- ravintolan viinibaarin puolella (annosten hinnat 5-15 euroa).
Toinen vinkki pienemmän budjetin herkutteluun on lounas ehkä Göteborgin legendaarisimmassa ravintolassa Sjömagasinetissa.
Kolmen ruokalajin lounas kustantaa n. 62€ (tarjolla myös vapaavalintainen ruokalista, jossa alkuruoat n. 20€, pääruoat 20-40€) mutta ilman hyvissä ajoin tehtyä varausta on tänne mahtumisesta turha haaveillakaan.
(Vertailun vuoksi: illallisella neljän ruokalajin tasting menu 92€)
Loistava valinta Michelin-turistille on White Guide Nordicin kaupungin viidenneksi parhaaksi ravintolaksi rankkaama, joka aistille iloa tarjoava SK Mat & Människor.
Tänne suuntautuneesta tragikoomisesta visiitistämme löydät lisää blogista täältä.
Tänne suuntautuneesta tragikoomisesta visiitistämme löydät lisää blogista täältä.
Pannaanko vähän bisseä? Olutturistin Göteborg
Hagan vierestä löytyvistä Långgataneista Andra Långgatan on etenkin viikonloppuisin äärimmilleen täyttyvä vilkas baarikatu, jonka tarjonnasta riittä valinnanvaraa pseudoranskalaisista viinibaareista pseudoenglantilaisiin pubeihin.
Oluenhimon tyydyttämiseen yksi alueen parhaita osoitteita on varmasti Första Långgatanilta löytyvä; yli 350 oluen valikoimalla ja, no, varsin maanläheisellä tunnelmalla varustettu Haket Pub.
Pannaanko vähän bisseä? Olutturistin Göteborg
Oluenhimon tyydyttämiseen yksi alueen parhaita osoitteita on varmasti Första Långgatanilta löytyvä; yli 350 oluen valikoimalla ja, no, varsin maanläheisellä tunnelmalla varustettu Haket Pub.
Keskustassa suosittelun arvoinen paikka on ihan Kungstorgetin kauppahallin vierestä löytyvä Kungstorgets Brygghus, jonka laajasta valikoimasta löytyy runsaasti ruotsalaisia pienpanimo-oluita.
Tuoreimmalla reissulla ihastuin mm. tukholmalaisen Brutal Brewingin Tail of a Whale- pale wheat aleen.
Lisää pubeja löytyy Viktoriagatanin suunnalta, jossa myös hinnat ovat jonkin verran ihan ydinkeskustaa edullisemmat (minkä vuoksi se onkin Andra Långgatanin lailla sen läheisen yliopiston opiskelijoiden suosiossa).
Ykkössuosikkini täällä on tunnelmallinen Noba, jonka useasti vaihtuvaan olutvalikoimaan voi tutustua myös joko puolen metrin tai metrin tastinglautojen muodossa. Vehnäolutfanina ihastuin etenkin jonseredilaisen Poppelsin panimon belgialaistyyppiseen, raikkaan mausteiseen Witiin.
Myös muuut pohjoismaat ovat hyvin edustettuina; Suomea täällä edustaa Malmgårdin Emmer IPA.
Mikälainen kuva Göteborgista on reissuraporttien perusteella jäänyt? Minkälainen ruoka teitä muuten eniten kiinnostaisi?
* * *
Täältä löydät lisää Göteborg-postauksia:
- Gothia Towers, Heaven 23 ja maailman paras katkarapuleipä
- Kierros Göteborgin kauppahalleissa
- Scandic Rubinen Göteborg - ketjuhotellin edut butiikkihotellin ilmapiirillä
- SK Mat & Människor - mykkäkoulua Michelin-ravintolassa
- Sjömagasinet - matalan kynnykset Michelin-paikka
- Kierros Göteborgin kauppahalleissa
- Scandic Rubinen Göteborg - ketjuhotellin edut butiikkihotellin ilmapiirillä
- SK Mat & Människor - mykkäkoulua Michelin-ravintolassa
- Sjömagasinet - matalan kynnykset Michelin-paikka
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Onneksi kerkesin syödä pikku lounaani ennen tämän postauksesi avaamista. Ihanalta ja herkulliselta koko kaupunki vaikuttaa näiden kuvien ja kertomusten kautta. Isot peukut Göteborgille, heijaa sverige :)
VastaaPoistaihana kuulla :-) Todellakin iso peukku Göteborgille <3
PoistaTämän luettuani päädyin selailemaan lentoja Göteborgiin viikonloppumatkalle.... Että niin herkullinen ja houkutteleva postaus :)
VastaaPoistaooh! tuota parempaa palautetta ei ihminen voi saadakaan <3
PoistaTämähän kertoo kaiken: "Katuruokaa ja kahviloita, kalaa ja äyriäisiä, kotiruokaa ja gurmeeta - Göteborgista löytyy jokaiselle jotain!" Kyllä nykyaika on helppoa, kaikki kulinaristiset kohteet on jo valmiiksi maisteltu ja hyväksi havaittu, joten koko rundin toteuttamiseen tarvitaan vain navigaattori ja paksu lompsa, yhtä poikkeusta lukuunottamatta ... vehnäoluen juojaa minusta ei saa millään ilveellä.
VastaaPoistaMitäpäs sitä ei asiakastyytyväisyyden eteen tekisi :-)
PoistaAi että vehnäolut ei kelpaa! Taitaa se olla niin epätrendikäs valinta muutenkin, että kai sitä sinnillä pitäisi minunkin opetella jotain muuta juomaan...
On minulla toinenkin inhokki, nimittäin Lammin sahti! Joutsalainen on ihan erilaista :) Belgialainen kirsikkaolut kylmänä on ihan ykköstä. Englantilaisesta Pale Alesta puhumattakaan tai irkkujen omasta ns. nestemäisestä leivästä.
PoistaNo enpä olisi kyllä tiennyt, että sahdeissakin on noin paljon eroja :-) ! Mikä siitä joutsenolaisesta tekee ylivoimaisen?
PoistaJoutsalainen sahti oli tuhtia ja viljaisaa. Pitkään lasiin, pitkin reunaa hitaasti kaadettuna, pintaan jää paksu kermamainen vaahto, jonka läpi ryystettynä kullanruskea kylmä sahti on todella makoisaa, helteisenä kesäpäivänä etenkin ja paikan päällä Joutsassa nautittuna. Lammin sahtia tuli kerran ostettua Lammilta, paikallisen marketin yhteydessä olevasta, sahtipanimon myymälästä. Olin matkalla Vihtiin, jossa isäntäväki oli tarkoitus yllättää suurella maalaisrieskalla ja palvikinkulla, jonka olin napannut kyytiini, aamulla reissuun lähtiessäni, suoraan Palvarin myymälästä. Perille saavuttuani kattaus oli pian valmis ja keskellä pöytää komeili suuri sahtikannu. Skoolattiin keskikesän juhlalle ja yhteiselle tapaamiselle. Suuntäyteiset kulaukset olivat kuiten järkyttävä pettymys kaikille, sillä sahti oli ihan litkua, ohutta ruskeaa kotikaljamaista velliä, joka maistui ja haisi palaneelle bakeliitille. Juomatta jäi Lammin sahti ja koirakin kävi nostamassa jalkaa omenapuun juurella, jonne kyseinen sahti lopulta päätyi. Jälkeenpäin olen saanut hyviä ohjeita sahdin kuljettamisesta autossa. Joutsalaisten sahdintekijöiden ohjeen mukaan sahtiastia pitää kääriä kuin pieni lapsi kapaloon ja vieläpä moninkertaiseen pehmusteisiin, tärinän välttämiseksi, syystä että pidempijaksoinen tärinä pilaa sen maun alusta loppuun. En tiedä onko ohjeistuksessa perää, mutta sahdin juonti on jäänyt vähemmälle vuosiksi ja sen kuljetus ympäri maakuntia myöskin. Jätän sen muiden murheeksi tai pitäisikö sanoa että, laitan vahingon kiertämään.
PoistaMahtava kirjoitus ja ihania vinkkejä, jotka pistetään nyt mieleen sen mahdollisen Göteborgin reissun varalta. :) Itse palasin viime viikolla Puerto Ricosta ja blogissa oli vastikään san Juanin ruokatarjonnasta. ;)
VastaaPoistahttp://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/ruokakulttuuria-ja-ravintolakokemuksia-san-juanissa/
Ruokamatkat <3 Sulla on kyllä ollut hyvä reissu!
PoistaHyvä, nyt tiedän hipstereimmät kaupunginosat, niin osaan niitä välttää. Hipsterit voisivat välillä innostua vaikkapa golfin peluusta, niin sitten ravintoloiden hintataso tippuisi meikäläisen kukkarolle sopivaksi.
VastaaPoista:-)
PoistaOsui aika hyvin mun makuhermooni! Äyriäiset, craft beer, hyvä ravintolaruoka.
VastaaPoistaMun on kohta lähdettävä ihan varta vasten Göteborgiin!
ei olis muuten yhtään huonompi valinta :-)
PoistaÄyriäisöverit on ihan mahtava sana :D! Tähän postaukseen tulen palaamaan kun tuolle suunnalle lähdemme. Eipä tarvitse ottaa muuta selville!
VastaaPoistahyvä tietää :-) Omalla to do-listallani on seuraavaa kertaa varten jo korvamerkittynä Hoze (jonka kuusi asiakaspaikkaa myydään loppuun jo kuukausia ennen) sekä Koka <3
PoistaKylläpä mahtuu yhteen kaupunkiin huima herkkutarjonta! Haluan syödä noita kaikkia! Niinkuin muutkin kommentoijat, niin tässähän on alettava suunnitella viikonloppureissua Göteborgiin!
VastaaPoistakyllä muuten mahtuu <3
PoistaYleisellä tasolla kukana ei tunnu pitävän Ruotsia kunnon ruokamaana, mutta tämäkin postaus todistaa sen luulon vääräksi.... :)
VastaaPoistaMitääääh? Se on ihan loistava ruokamaa :-) !
PoistaOnneksi tällä kertaa olin syönyt ennen postauksesi lukemista, muuten olisi taas valunut vesi suupielistä...
VastaaPoistaAivan mahtavan herkullisia kuvia! Nam!
oi miten kiva että tykkäsit!
PoistaOlipa kattava juttu kulinaristin paikoista! Kauppahalli kaupungissa kuin kaupungissa on yksi lempipaikoistani. Viimeksi olimme Rotterdamin kauppahallissa ja sinne jäi kulinaristin sydä. Vaikka me söimme vain leivät kahvilassa ja churrot suklaakastikkeella. Jos matkustaisin Göteboriin tämä juttu pitäisi ottaa mukaan.
VastaaPoistachurrot <3
PoistaTuo katkarapuleipä (vai kakku? :D ) näyttää ihan älyttömän herkulliselta. Tosi kivan näköisiä ravintoloita ja kahviloita.
VastaaPoistase on leipä - ihan jättimäinen sellainen :-)
PoistaNo nyt oli kyllä superkattava ruokapostaus Göteborgista :) Varmasti löytyy näiden suositusten perusteella jokaiselle jokin :) Piknik <3
VastaaPoistatoivottavasti on hyötyä - jalat, vatsa ja lompakko oli taustatutkimusta tehdessä kovilla :-)
PoistaVau, tässäpäs on kattava lista ravintolavinkkejä! Ja hyvä vinkki välttää Avenyn ravintoloita, sillä väenpaljous ei ilmeisesti tässäkään tapauksessa takaa hyvää!
VastaaPoistayhh yhh. EI. :-)
PoistaSillilautasta lukuunottamatta voisin syödä kaikki esittelemäsi ruoat ja juoda oluet päälle! :) Mulla on mun ensimmäiselle yksinmatkalle ehdolla tällä hetkellä Göteborg ja Kööpenhamina ja tämä nosti taas Göteborgin pisteitä. :)
VastaaPoistaToivoisin todellakin, että suurempi osa ihmisistä löytäisi tuon Ruotsin länsirannikon helmen <3
PoistaTuo Cafe Husaren tuli meillekin tutuksi edellisellä Göteborgin reissullamme.
VastaaPoistaLisäksi yksi ateria jäi mielee - ei ehkä ateriana, vaikkei siinäkään ollut mitään vikaa - kasvitieteellisen puutarhan ravintolassa. Toukokuun alussa oli jo lämmintä ja oli kiva syödä ulkona puutarhan laidalla.
hyvä tietää - kiitos vinkistä!
PoistaNamnamnam! Cafe Husarenissa tuli juuri pari viikkoa sitten käytyä ja oli mukava huomata että heiltä sai useampia gluteenittomia vaihtoehtoja. Ja ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni en jaksanut syödä kokonaan kokosbollarnaa!! O.o Gluteenitonta kanelbullaa en tällä reissulla vielä bongannut joten sen etsiminen jäi toiseen kertaan. Hei olis muuten kiva jos sivusto modautuisi myös puhelimelle sopivaksi, teksti jää kauhean pieneksi tihrustaa puhelimen näytöltä. :(
VastaaPoistano onpas kiva kuulla! Tällä hetkellä tuon mobiiliversion kanssa on ongelmia - siitä puuttuu desktop-version ominaisuksia ja niitä kyllä kovatsi pähkäillään!
PoistaOon kyllä täysin samaa mieltä, että Göteborgiin voisi lähteä ihan jo pelkästään ruoan takia :)
VastaaPoistaseuraavankin reissun raflat onjo katsottuina :-)
PoistaNo nyt tuli sellainen liuta vinkkejä, että täytyy ottaa uudelleen luettavaksi juuri ennen kuin tuonne tulee sitten joskus reissattua. Mut hyvä vinkki tuo, että käteinen ei välttämättä käy.
VastaaPoistahyvä vain, jos on hyötyä!
PoistaOlipa sylkeä erittävä postaus, joka on pakko laittaa muistiin seuraavaa Köpiksen reissua varten. Kiitos hienoista kivusta. Tuollainen kirjoittelu taitaa olla aikamherkullista.
VastaaPoistaKöpiksen? Eiköhän siellä riitä enemmän kuin tarpeeksi ruokapaikkoja ilman että täytyy Göteborgiin mennä...?
PoistaToivon todellakin, että tarkoitt kuvista - en minä nyt kipua haluaisi aiheuttaa...?
Olispa kaikista kohteista olemassa tällainen ruokaopas. Pelkästään siis tämän vuoksi on pakko matkustaa Göteborgiin.
VastaaPoistaoi kuinka ihana kuulla :-)
PoistaLoistava ravintolaopas Göteborgiin! Ja pahus, kun seurana tätä lukiessa on vain kuppi aamukahvia. Nyt nimittäin tuli nälkä!
VastaaPoistano mutta sehän on vain hyvä merkki :-)
PoistaUpean kattava herkutteluopas kaupunkiin. Saa haluamaan sinne aina vaan enemmän!
VastaaPoistano sitten edes joku asia on onnistunut :-)
PoistaOi nam, mitä herkkuja! Hauska idea nuo väriliidut.
VastaaPoistano joo, mutta kyllä aikuinen matkailija kaipaisi vetonaulaksi jotain muutakin - niinkuin vaikka palvelua...
PoistaKauppahallit on ihan parhaita, yritän käydä niissä tai vastaavissa aina kaupunkireissuilla :) Ja kanelbullen, mikäpä niitä voittaisi!
VastaaPoistane ovat ihania kohteita <3
PoistaKääk, mikä hinta äyriäisille! Siis ihan hirvee…
VastaaPoistaOlen selkeästi pilattu Espanjan ja Aasian hinnoilla. Eihän tuollaiseen 60 euron lautaseen olisi mulla ikinä varaa. Tai no ehkä olisi, muta en raaskisi.
no eiväthän nuo hinnat kyllä Andalusian jälkeen kauheasti mieltä (tai lompakkoa!) lämmitä, mutta jos toinen vaihtoehto on olla ilman, niin... ;-)
PoistaKauppahalli kiinnostaisi, mutta kohokohta oli tietysti lopun olutosuus! Josko matka joskus uudestaan Göteborgiin vie, kaivan postauksen esille :-)
VastaaPoistakippis sille!
Poista