lauantai 14. tammikuuta 2017

Miksi matkustaa Bulgariaan?





Bulgaria on edullinen ja monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa nähtävää niin viiniä, historiaa, kulttuuria, rantoja kuin talviurheilumahdollisuuksia etsivälle.

* * * 

Dinkata. Pamidovo. Velichkovo. Ivayolo.  

Paikannimet vilahtelevat bussin ikkunasta sen mutkitellessa kapeita maalaisteitä, joutuen välillä antamaan tilaa kanakuormassa köröttelevälle ruosteiselle traktorille. 


Rispaantuneet Bulgarianliput roikkuvat talojen seinustoista, verkkaisesti tuulenvireessä huojuen.  


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Talojen ikkunat ovat pimeinä, ihmisiä ei näy missään. Ulkona kaikuu vain koirien haukunta. Jostain kohoaa taivaalla laiskasti kiemurteleva savupilvi. 

Kyläbaarin repaleisen muovikatoksen muodostamalla terassilla mies juo loisteputken kelmässä valossa yksinään olutta tuijottaen tyhjyyteen. Ilta on kääntymässä yöhön ja reissuni päätökseen. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan

Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan

Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Yritän taistella nukahtamista vastaan hämärässä hiljalleen keinahtelevassa bussissa ja mietin kuluneita päiviä. En tiennyt, mitä Bulgarialta odottaa ja vielä vähemmän tunnun tietävän, mitä olen reissusta saanut.

Ottomaanivallan alta kommunismiin


Bulgarian vuoden 1908 itsenäiseksijulistautumista edelsi liki puolen vuosituhannen mittainen aikakausi Turkin ottomaanivaltakunnan alaisena. Vuonna 1946 valtaan nousivat kommunistit, minkä seurauksena monarkiasta luovuttiin. 


Neuvostoliiton ja muun itäblokin sosialismin murenemisen jälkeen maassa nähtiin demokraattiset vaalit vuonna 1990, joskin kommunistit onnistuivat yhä tuolloin hiuksenhienosti säilyttämään parlamentin enemmistön. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Kommunistiajan jälkeinen murros kosketti kaikkia yhteiskunnan ja kulttuurin kerroksia ja jossain suhteessa niistä pyristellään eroon yhä vieläkin. 


Eivät kaikki muutokset bulgarialaisten mielestä myöskään parannusta tuoneet: oppaamme totesi mm. terveydenhuollon ja koulutuksen kehittyneen huonompaan suuntaan. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Bulgarian viimeinen tsaari; vuonna 1943 vain kuusivuotiaana hallitsijaksi noussut Simeon II palasi maanpaosta 2000-luvun alussa. Vuoden 2001 vaaleissa hänen puolueensa sai murskavoiton ja entinen hallitsija nousi maan pääministeriksi. 


Hänen aikanaan Bulgaria otti vahvasti länsimielisen linjan: 2004 maa liittyi NATOon ja kolme vuotta myöhemmin EU:hun. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_Sofia


Vaikka taloudellinen ja poliittinen tilanne ovatkin maassa parantuneet, ovat terveydenhuoltoon, koulutukseen, työllisyyteen, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja korruptioon liittyvät ongelmat vielä varsin todellisia. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_Sofia 2

Bulgarialaiset osaavat nauraa itselleen


Bulgarian otettua syksyllä nokkiinsa venäläiskansanedustajan kommentista siitä, kuinka maa tulee vielä ostamaan koko Bulgarian niinkuin se on ostanut jo puolet sen ranta-alueista, syytti kyseinen kansanedustaja bulgarialaisia huumorintajuttomuudesta. Siitä ei todellakaan ole kyse - ehkä kyseisen edustajan olisi kannattanut käydä treenaamassa omaa komiikantajuaan vaikka Krimin suunnalla?

Vaikka vuoden 2016 onnellisuusraportin mukaan bulgarialaiset ovat maailman onnettomimpia kansoja (157 maan tilastossa Bulgaria löytyy sijalta 129; jopa Palestiinalaisalueita ja Iraniakin alempaa), itselleen bulgarialaiset osaavat nauraa. 

Mieleeni palautuu kuulemani vitsi Valkoisen talon maalausurakan kilpailutuksesta, johon Bulgaria antoi kahden muun maan lailla tarjouksensa. 

Hollanti lupasi hoitaa homman miljoonalla, Uusi-Seelanti kahdella ja Bulgaria kolmella miljoonalla. Hämmästyneenä Bulgarian kovasta hintapyynnöstä, oltiin Valkoisesta talosta heihin yhteydessä, jolloin Bulgarian edustaja selitti tilanteen. 


"Ääh, katsos, näin se menee: me teetämme työn miljoonalla niillä hollantilaisilla, sitten minä pidän yhden miljoonan ja sinä sen toisen". 

Bulgaria on monipuolinen matkailumaa


Monipuolisuudellaan Bulgaria on kuitenkin jo tässä ajassa yllättänyt. Maalla on niiden kaikkien tuntemien Mustanmeren Sunny Beach-turistirantahelvettien lisäksi niin paljon muuta annettavaa. 


Edullisia nuo pakettimatkat kyllä ovat: nyt olisi keväälle varattavissa kahdenkin viikon all inclusive-paketteja vaikka Nessebariin reilulla 400 eurolla. 

Maassa on yksi maailman tiheimmistä kuumien mineraalilähteiden verkostoista, joten etenkin maan keskiosa (mm. Velingradin alue) on täynnä niiden varaan rakentuvia kylpyläkaupunkeja.


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_Grand Hotel_Velingrad



Jos sen sijaan talviurheilu kiinnostaa, takaavat maan läpi kulkevat Balkanin Alpit mahdollisuuden myös hiihtolomailuun. 

Bansko on hiihtokeskuksista tunnetuin ja sen alppikylämäiset hotellit tarjoavat mahdollisuuden talvilomailuun murto-osalla Keski-Euroopan hinnoista. 

Esim. Borovetsiin järjestetään matkoja kevättalvella Suomestakin: halvimmillaan viikon pakettimatkan puolihoidolla saa reilulla 500 eurolla. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_Balkanin Alpit


Maasta löytyy mielenkiintoisia kohteita myös historiasta kiinnostuneille: itse kävisin ainakin katsastamassa Mustanmeren rannalta löytyvän Nessebarin muinaiskaupungin sekä pääkaupunki Sofiasta noin sadan kilometrin päässä sijaitsevan Rilan luostarialueen - UNESCOn maailmanperintökohteita molemmat. 

Viinituristille Bulgaria on iloinen yllätys. Paikallinen viini on edullista, butiikkiviinitiloja on maahan jo kymmeniä ja nousussa oleva taso on paikoitellen todella korkealla. Viinitilakiertelyyn otollisin kohde lienee Traakian laakson alue - lisää vinkkejä tähän löydät blogista täältä.

Ruokamatkailijan Bulgaria: lihaa ja vielä vähän lihaa 


Ruokamatkailijaa ei Sofian ulkopuolinen Bulgaria tosin juurikaan hemmottele. Tämän myöntää Grand Hotel Sofian keittiömestari Joro Ivanovkin. Neuvostoajan jälkeinen murros heijastuu yhä maan ravintoloidenkin tarjontaan: ihmiset haluavat runsautta. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Tämä näkyy niin reippaissa annoskoissa kuin ruokalistojen paikoin pökerryttävässäkin laajuudessa: tarjolla on monesti kaikkea pihvistä pastaan ja pizzasta wokkeihin. Paikallinen näkökulma on täysin vastakkainen omaani. 

Siinä, missä se minulle kertoo harkinnasta ja erikoistumisesta, on suppeampi tarjonta bulgarialaisille merkki juuri osaamisen puutteesta.  


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_shospska


Lihaa syödään paljon - vastaisku menneisyyttä leimanneelle puutteen ajalle tuokin. 

Bulgarian patriarkan kerrotaan kommentoineen aikanaan maan tuolloiselle kommunistiselle keskuskomitealle, kuinka 35 vuodessa se oli onnistunut siinä, mitä kirkko oli yrittänyt jo yli 2000 vuotta: ihmiset eivät syöneet enää lihaa. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_possu


Ivanov toivoisi näkevänsä täällä mm. Baltian maissa koettua kulinaarista vallankumousta, jossa uusi kokkipolvi tulkitsee maansa ruokaperinteitä, valmistustapoja ja raaka-aineita modernimmalla otteella. 

Bulgariasta hän on kuitenkin ylpeä - ei kai hän muuten olisikaan jättänyt Michelin-tähditettyä uraansa maailmalla - ja kaipaa sen onnistunutta brändäystä. Esikuvakseen hän nostaa tässä ehkä hieman yllättäen juuri pohjoismaisen keittiön, jonka menestystä hän on mm. kansainvälisissä mielenkiinnolla seurannut. 


Omat rajoitteensa asettaa tosin myös raha, joutuu hän myöntämään. Maassa, jossa keskipalkka jää 400 euroon, ei esimerkiksi fine diningille ole juurikaan yleisöä. Edullisesti täällä siis saa vatsalleen täytettä.


Onnistuneita ravintolasuosituksia pääkaupunki Sofiaan löydät blogista 
täältä ja täältä.

Vasemmalla kädellä vähän sinnepäin


Mieleen muistuu toinen oppaaltamme kuulema vitsi bulgarialaisesta miehestä, joka unessaan saa mahdollisuuden vierailla niin taivaassa kuin helvetissäkin. Taivas ei mieheen tee kummoistakaan vaikutusta, mutta helvettiin sen sijaan alati jatkuvine juhlineen hän tykästyy. 


Kuoleman hetkellä Pyhä Pietari kysyy sitten mieheltä, kumpaan hän haluaisi mennä. Mies luonnollisesti valitsee helvetin, mutta järkyttyykin sinne päästyään pahasti: siellä odottaakin pelkkää ankeutta ja alakuloa. 


Protestoidessaan Pietarille, kuinka hänen unessaan tilanne oli jotain ihan muuta, hymyilee Pietari ja huomauttaa. "Ah, mutta silloin sinä olitkin täällä vain turistina. Nyt sinä olet täällä jäädäksesi!"


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Parantamisen varaa täällä on matkailijan kannalta monessakin asiassa, vaikka onko oikeutettua olettaakaan standardien olevan yhteismitallisia? Huippuhotellit ovat kuitenkin monesti huippuhotelleja vain bulgarialaisella mittapuulla: muiden silmään ne näyttävät auttamattoman elähtäneiltä ja neuvostoaikaista loistokkuuskäsitystä henkiviltä. 

Ja vaikka puitteet olisivat esimerkiksi huippuravintoloissa tai -hotelleissa periaateessa muuten kunnossa, jättää mm. asiakaspalvelun täsmällisyys monesti toivomisen varaa. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


Hanavettä ei kannata juoda. Tupakoinnin kieltävän merkin alla hotelleissa on tuhkakuppi. Kolmesta vessasta toimii vain yksi. 

Todennäköisesti ulkonäkönsä perusteella palkattu tarjoilijatyttö vain pyörittelee tympääntyneenä silmiään asiakkaan alkaessa hermostua siihen, ettei tilattua viiniä tai vettä ole vielä kolmannellakaan tilauskerralla saatu tuotua. 


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


En ole vieläkään varma, kumman Bulgarian minä olen nähnyt: ehkä pintaraapaisun kummastakin? Varmaa kuitenkin on, että kyllä minä tänne palaisin.


Bulgariantuliaiseni teille löydät tuosta alta. Kolmesta reseptistä kaikki ovat muuten yllättäen kasvisruokia - kaksi ihan vegaanejakin!



Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan


_________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



Andalusian auringossa_viinikartta_Bulgaria  Lyutenitsa_bulgarialainen tahna      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

46 kommenttia :

  1. Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! Oon parina vuonna harkinnut Bulgariaa matkakohteeksi. Antaa lisää tuumattavaa.

    VastaaPoista
  2. En ole käynyt Bulgariassa, koska ei ole ollut kovinkaan suurta kiinnostusta maata kohtaan. Ja jos totta puhutaan, niin elähtäneet hotellit, huono palvelu ja liharuoan paljous ei nyt ihan hirveästi myöskään lisää kiinnostusta. Mutta never say never, ehkäpä sinne vielä joskus päädyn ja totean, että eihän se hassumpi kohde olekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivotaan, että viisari kallistuu positiivisen puolelle ;-)

      Poista
  3. En ole minäkään käynyt Bulgariassa, mutta päinvastoin kuin Terhi yllä, olen sitä viime aikoina paljonkin ajatellut! Tämä postaus tuli siis kuin tilauksesta. Maan Nato-jäsenyys on iso miinus, samoin korruptio, mutta matkailijana minua kiehtoo maan historia, kulttuuri ja ruoka. Mitään fine diningia en kaipaa, enkä all-inclusivejakaan, vaan jotain ihan muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Balkanin ja etenkin Baltian maissa Nato-jäsenyys on ollut aika lailla ymmärrettävä (ja tietyllä lailla pakonkin sanelema) ratkaisu, joten siihen en kauheasti ota kantaa. Korruptio sen sijaan on aina iso miinus - onneksi perusreissaaja välttyy siltäkin :-)

      Noilla mielenkiinnolla uskoisin Bulgarian kyllä tarjoavan elämyksiä sinullekin!

      Poista
  4. Olen viettänyt yhden viikon Bulgariassa turistikauden ulkopuolella. Oli varsin antoisa matka, vaikkakin rantakohteiden palvelut olivat lähes kiinni tuolloin. Ihmiset olivat ystävällisiä ja ruoka hyvää! Road trippailu oli edullista ja nähtävää paljon. Suosittelen!

    VastaaPoista
  5. Oman tuntuman mukaan nykyään harvempi suomalainen enää lähtee Bulgariaan rantalomalle, silloin yhteen aikaanhan se oli tosi suosittua. Ja kukaan ei tunnu lähtevän lomalle muualle päin maahan.... Vaihtoehtona toi kyllä voisi olla ok siinä vaiheessa kun Baltia on nähty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. peukku Bulgarialle - aina on kiva nähdä uusia paikkoja!

      Poista
  6. Bulgaria on meille esimerkki maasta, joka pilasi mahdollisuutensa parilla turistihuijauksella heti ensimmäisen iltapäivän mittaan. Ei auta, että Sofiassa oli paljon kaunista, muistamme maan aina huijauksista - eikä suunnitelmissa ole hetimmiten sinne palata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. huomasin, että teitä oli taas huijattu - tällä kertaa Espanjassa? Tasan ei käy näköjään pähkinät :-)

      Poista
  7. Bulgaria kiinnostaa kovasti, sillä tykkään kaikesta neuvostoaikaisen näköisestä ja rappioromanttisesta, enkä muutenkaan yleensä kaipaa hienoja hotelleja tai gourmet-ruokia. Mutta tuo helvetti-vitsisi on varmasti totta. Löytyisihän sieltä varmaan ihan hienoja luontokohteita kesälläkin, kuten nuo kuumat lähteet ja vuoret!

    VastaaPoista
  8. Mulla on ystävä, joka on jo vuosia ravannut Bulgariassa rakastaen maata älyttömästä. Mutta hänellä on siellä paljon tuttuja ja hän lähinnä kiertelee maaseudun valtavilla laventelipelloilla, ruusutiloilla ja kylpylöissä. Upean näköisiä kuvia hän on ainakin ottanut. Ehkäpä itseäni voisi hieman jopa kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siellä maaseudulla avautuu kyllä ihan oma maailmansa <3

      Poista
  9. Bulgaria ei ole koskaan kuulunut matkustuslistalleni, mutta tätä oli tosi kiinnostava lukea.Hyviä linkityksiä ja vitsejä bulgarialaisista, sopivat tarinaan :) Itse olen suuri Venäjän ystävä ja näen Bulgariassa kaikuja venäläisestä meiningistä. Silti suuntaan ennemmin rakkaan Venäjäni luo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä taas en saa itseäni kiinnostumaan Venäjästä senkään vertaa, että saisin käytyä siellä edes viikonlopun verran :-)

      Poista
  10. Hanneli/duunireissaaja20. tammikuuta 2017 klo 19.00

    Mä olen kiinnostunut. Suunnitelmissa on Balkanin roadtrip, ja sillä reissulla mennään todennäköisesti myös Bulgariaan. Tavoitteena on käydä kaikissa Euroopan maissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaa erinomaiselta :-) mahtavaa reissua teille!

      Poista
  11. Mielenkiintoisesti kirjoitettu analyysi :) kuulostaa tosiaan olevan paljon yhtymäkohtia muihin itäblokin maihin. Monet vanhat ihmiset kaipaavat Neuvostoliittoa takaisin - silloin oli kaikilla ainakin jotain.

    Olen kyllä ennenkin kuullut että Bulgarialla on paljon kiinnostavaa tarjottavaa mutta vielä on jäänyt itse näkemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sehän tuossa maassa on vähän hankala, että ilmeisesti Suomesta kukaan ei lennä suoraan Sofiaan. Niissä vaihdoissa tuhraantuu matkaan kuitenkin taas muutama lisätunti, joten mieluummin varaa sitten kohteen, johon pääsee suoraan ja vaivattomasti!

      Poista
  12. Olen käynyt kaksi kertaa lapsien ja tikrun kanssa Bulgariassa. Ekalla kertaa tykättiin todella paljon. Meillä oli ihan huikea taxikuski joka kierrätti meitä sukulaisista lähtien eri kaupungin kolkkiin ja kertoi paljon maastaan. Kuljimme rohkeasti ristiin rastiin busseilla milloin missäkin. Reissu oli unohtumaton ja paikalliset ihmiset jäivät lämmöllä mieleen. Toisella kerralla oltiinkin sitten hotellissa ruokamyrkytyksen kourissa yli puolet matkaa.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tsaijai... ruokamyrkytys on kyllä supertehokas tapa pilata loma :-)

      Poista
  13. Jalat irtosivat maasta heti kun avasin postauksesi ja sain luettua ensimmäisen kirjoittamasi lauseen. Lukisin miellläni ensimmäisen romaanisi! Lisäksi syksyisen raikkaat värit ovat silmäkarkkeja minulle. On se aika surullista todeta, että itäisen naapurimme vaikutukset ovat koko bulgariaa ja sen asukkaita rienaavia, mutta minkäs teet tällekään asialle. Täytyy vaan nauttia siitä mitä on olemassa, toivoen, että kehitys kulkee parempaan suuntaan jatkossa. Bulgarian maasedulla näyttää olevan kuitenkin paljon ihan rehtiä kansallista ja perinteikästä tarjottavaa, sillä siellä on sydän paikallaan ja jos turistina tyytyy hieman vaatimatomampaankin tasoon, turistirysien sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos, ihanainen! Veikkaanpa sinun olevan oikeassa tässäkin - Bulgaria on ehkä sellainen maa, että siellä kannattaa suunnata nimenomaan sinne maaseudulle aistimaan sitä (lopulta kai väistämättäkin) katoavaa, kuvailemaasi tunnelmaa.

      Itänaapuri on kyllä aika urakalla paskonut pitkin itä-Eurooppaa - jälkiä siellä tullaan siivoamaan vielä pitkään.

      Poista
  14. Sanotaanko suoraan, että mun mielikuva Bulgariasta on ollut juuri se pahin mahdollinen, täynnä kännisiä eurooppalaisia nuoria ja juntteja venäläisiä. Tämän postauksen ansiosta (oli tosi mielenkiintoinen ja ruokakuvat näytti herkullisilta) alkoi orastamaan pieni kiinnostus. Voisin nähdä kokevani Bulgarian osana isompaa kierrosta monessa maassa, mutta tuskin vielä ihan heti varta vasten tuonne menisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuollainen roadtrip houkuttelisi kyllä itseänikin!

      Poista
  15. Bulgaria... ei ole aiemmin herättänyt sillä tavalla kiinnostusta, että olisi tullut harkittua sinne matkustamista. Osana jotain toista reissua olisi mielenkiintoista, vaikka juuri road tripillä tai vastaavaa! Melkein tuli ostettua superhalpa viikon all-inclusive -rantaloma toukokuulle Nessebariin ja että sieltä käsin oltaisiin tutustuttu muualle maahan. Mutta äh, ei se suunnitelma sitten kuitenkaan kantanut niin pitkälle.

    On ollut mielenkiintoista lukea Bulgaria-postauksiasi, kun ne avartavat niin monenlaista näkökulmaa maahan. Kyllä minua Bulgarian rosoisuus nyt kiinnostaisi ja jossain siellä haluaisin piipahtaa - edes ohimennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla, että olet viihtynyt! Nessebar ja Rila kiinnostaisi kyllä minuakin!

      Poista
  16. No joo, toisaalta ihan mielenkiintoinen, mutta kyllä moni muu kohde menee mun listalla Bulgarian edelle. Ehkä kuitenkin jos jonkun reilireissun tekisin, voisin hyvinkin pysähtyä myös Bulgariassa.

    VastaaPoista
  17. Bulgariasta tulee ensiksi mieleen surullisen kuuluisat turistirantakohteet, mutta sen ulkopuolella on varmasti paljon, mikä voisikin kiinnostaa. Viinitilat varsinkin!

    VastaaPoista
  18. Jaa a, jos mä nyt jostain syystä Bulgariaan lähtisin, niin laskettelemaan! En ole kyllä koskaan ottanut selvää, millaisia hiihtokeskuksia siellä on, mutta hinta tosiaan on varmasti erittäin maltillinen verrattuna muuhun Eurooppaan, saati sitten Suomeen.

    VastaaPoista
  19. Bulgaria on yksi niitä maita, jotka kiinnostavat niistä lukiessa, mutta unohtuvat matkaa varatessa. En oikein tiedä miksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tiedän tunteen :-) aika monta vuotta tässä itsellänikin meni :-)

      Poista
    2. Ehkä nyt sitten muistan paremmin :-)

      Poista
  20. Tää sun tyylisi kirjoittaa on niin mukaansa tempaava, että meinasin jo varata matkan paikanpäälle. Kiitos upeasta Bulgaria-analyysista, tosi mielenkiintoista!

    VastaaPoista
  21. Voi että sinä osaat kirjoittaa taitavasti ja mielenkiintoisesti aiheesta. Valkoisen talon maalausurakka nauratti. Ja kyllä, sait kiinnostumaan Bulgariasta. Tykkäsin hurjasti tikkariseinä-kuvasta!

    VastaaPoista
  22. kiitos tästä loistava artikkeli, erittäin mielenkiintoinen, voit lähettää jotain pelejä? olisi hienoa, kiitos.

    VastaaPoista
  23. Kävin Bulgariassa ensimmäistä kertaa vuonna 2008. Jäin heti koukkuun. Halusin nähdä vuoret, kylät, kaupungit, rannikot, junat, bussit, veneet, luostarit, kansallispuistot, vuodenajat, KAIKEN. Ja palasin aina vain uudestaan ja uudestaan. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, olen jo nähnyt aika paljon, mutta en siltikään vielä tarpeeksi. Mitä enemmän oppii tuntemaan kulttuuria ja tapoja, sitä enemmän syvenee ihastus (vai tässä vaiheessa jo rakkaus?) maahan. Bulgaria avautuu vierailijalle hitaasti, ihmiset ovat varautuneita ja kieli vaikeaa. Mutta kun vähän pääsee jyvälle Bulgarian sielusta, no, se on menoa sitten. Oli ainakin minulle :)

    VastaaPoista