* * *
Tämä häränhäntäresepti henkii Andalusian arabivalloittajien perintöä ja lämpimänmausteisia makuja joka lusikallisella. Ota resepti talteen vaikka pääsiäiseksi!
* * *
Häränhäntä, rabo de toro, on Andalusiassa etenkin Sevillan seudulle tyypillistä herkkua, joskin siellä tämä möhkäle tunnetaan nimellä cola de toro.
Vaikka itse olenkin intohimoinen koko ruhon hyödyntämisen puolestapuhuja, niin onhan se myönnettävä, ettei häränhäntäkään mikään ulkomuodollaan hurmaava kaunotar ole.
Possunposkien lailla nämä kuitenkin palkitsevat kokkaajansa mitä ruhtinaallisimmin.
Unohda ne uuniin joko muutamaksi tunniksi (tai vaikka koko yöksi niinkuin tässä yhdessä suosikkiresepteistäni) ja voi itku. Siinä on kuulkaa isompikin mies äkkiä kyynelissä!
Omat siskonlapseni ovat tunnetusti maailman nirsoimpia ruokailijoita, mutta onneksi minulla on Afrikanserkun tytär Tiikeri; ihana kummityttöni.
Kun tuo kolmivuotias hurmuri tarttuu häränhäntään molemmin käsin ja autuaasti raatelee siitä viimeisetkin lihanrippeet, palauttaa näky taas kummasti uskoni ihmisyyteen!
Omat siskonlapseni ovat tunnetusti maailman nirsoimpia ruokailijoita, mutta onneksi minulla on Afrikanserkun tytär Tiikeri; ihana kummityttöni.
Kun tuo kolmivuotias hurmuri tarttuu häränhäntään molemmin käsin ja autuaasti raatelee siitä viimeisetkin lihanrippeet, palauttaa näky taas kummasti uskoni ihmisyyteen!
Neljälle
Rabo de Toro – häränhäntää andalusialaisittain:
1,2 kg häränhäntää
n. 5 sentin paloiksi leikattuna
öljyä paistamiseen
2 sipulia, hienonnettuna
4 isoa
valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 tl pimentónia (eli savupaprikaa; dulce eli makeampi versio)
1 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 tl kanelia
2 rkl tomaattipyrettä
3 dl makeaa/ puolimakeaa
sherryä (esim. Valdespinon Oloroso Blend)
1 l riista/ lihalientä
1 dl
mantelijauhoa
(suolaa), pippuria
tarjoiluun: kourallinen
paahdettuja mantelilastuja, kourallinen tuoretta persiljaa
hienonnettuna
Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Pyyhkäise lihapalojen pinta kuivaksi. Suolaa ja pippuroi. Ruskista ne erissä padassa muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Siirrä syrjään odottamaan.
Pyyhkäise lihapalojen pinta kuivaksi. Suolaa ja pippuroi. Ruskista ne erissä padassa muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Siirrä syrjään odottamaan.
Kuullota sipulia ja
valkosipulia padassa miedolla lämmöllä kunnes ne ovat pehmenneet
ja alkavat saada hieman väriä.
Lisää sitten mausteet ja jatka
kypsentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten
tomaattipyre ja sherry. Sekoita hyvin pohjaa myöten.
Lisää pataan
häränhännät ja kaada päälle liemi. Kuumenna kunnes seos
kiehahtaa ja siirrä sitten kypsymään 150-asteiseen uuniin
peitettynä 4 tunniksi.
Nosta häränhännät
varoen liemestä reikäkauhalla ja peitä foliolla. Puserra liemi
siivilän läpi (muista kaapia mukaan myös siivilä alapuolelle kerääntyvä massa), mutta älä heitä sipulisilppua menemään, sillä siinä on huimasti makua.
Kuori
liemen rasvakerros lusikalla.
Keittiötarvikekaupoissa myydään ihan erityisiä rasvanerottelukannujakin, mutta helppoa tämä on myös tehdä, jos liemen ehtii jäähdyttää esimerkiksi pikaisesti pakastamalla (talvella padan voi meidän arktisissa olosuhteissamme jähdyttää pihalla), jolloin se jähmettyy liemen pinnalle selkeästi erottuvaksi ja helposti kuorittavissa olevaksi kerrokseksi.
Lisää pataan hieman öljyä sekä sipulisilppu ja mantelijauho. Kypsennä muutaman minuutin ajan keskilämmöllä ja kaada pataan sitten haudutusliemi.
Keittiötarvikekaupoissa myydään ihan erityisiä rasvanerottelukannujakin, mutta helppoa tämä on myös tehdä, jos liemen ehtii jäähdyttää esimerkiksi pikaisesti pakastamalla (talvella padan voi meidän arktisissa olosuhteissamme jähdyttää pihalla), jolloin se jähmettyy liemen pinnalle selkeästi erottuvaksi ja helposti kuorittavissa olevaksi kerrokseksi.
Lisää pataan hieman öljyä sekä sipulisilppu ja mantelijauho. Kypsennä muutaman minuutin ajan keskilämmöllä ja kaada pataan sitten haudutusliemi.
Redusoi lientä kovalla
lämmöllä kunnes se tiivistyy halutun paksuiseksi kastikkeeksi.
Lisää häränhännät ja kuumenna. Tarkista maku ja mausta
tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla.
Ripottele päälle
paahdetut mantelilastut ja hienonnettu persilja.
Tarjoa esim. keitetyn
riisin kanssa.
Tähän kirjastani peräisin olevaan reseptiin on muuten ihastuttu myös Kulinaari-blogissa - kannattaa siis käydä kurkistamassa myös heidän arvionsa!
Mikä on teidän suhteenne häränhäntään? Onko se teilläkin suurta herkkua vai jätättekö sen lihatiskiin?
Mikäli häränhäntä herkistää myös teidän sydämenne, kannattaa tsekata blogin aikaisemmatkin reseptit:
- häränhäntää suklaisessa oluessa
- yli yön haudutettua häränhäntäragùa
Mikäli häränhäntä herkistää myös teidän sydämenne, kannattaa tsekata blogin aikaisemmatkin reseptit:
- häränhäntää suklaisessa oluessa
- yli yön haudutettua häränhäntäragùa
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Kiitos tästä(kin) tapasvinkistä! Minulla ei taida vielä olla oikeen minkäänlaista suhdetta häränhäntään. Avoimin mielin odottelen ensitapaamista ;).
VastaaPoistano sehän on korjattava mitä pikimmiten :-O
PoistaMinäkään en ole koskaan maistanut häränhäntää, enkä muuten ole nähnytkään livenä sellaista edes kauppahallissa. Pitääkin katsella seuraavalla kerralla, jos hallissa olisi. Miltä se niinku oikeesti näyttää ja sitten miettiä uudelleen asiaa :D
VastaaPoistaKannattaa kokeilla! Me tehdään usein pataruokia häränhännistä. Helsingissä ainakin saa isoista marketeista, jopa keskustan S-marketissa näkee tiskissä tosi usein. Hauduttamalla vaan pitkään. Lapsetkin syö oikein mielellään ja musta tuntuu että se on vaan niistä hauskaa kun saa syödä häntää :)
Poistano oho! Hallista minä omani haen mutta kyllä sitä ihan supermarketeissakin täällä näkyy!
PoistaHäränhännästä tulee kyllä loistavaa ruokaa. Ja voin kuvitella, että sherrykylvyssä niistä tulee ihan hullunhyviä.
VastaaPoistarakastan häränhäntää - ehdottomasti suosikkiruhonosiani 😍
PoistaNam, häränhännät ovat herkkua ja tässä on vielä tosi kivat mausteet :)
VastaaPoistaihana kuulla <3
PoistaToi sherryloraus varmasti aateloi tämän ruoan maun.
VastaaPoistasi, si :-)
Poista