* * *
Lammas on pääsiäispöydän kuningas. Tässä 10 pääsiäiseen sopivaa suosikkilammasreseptiäni!
* * *
Lammas löysi tiensä pysyvästi suomalaiseen pääsiäispöytään 1970-luvulla ja nyt tuota juhlaa olisi mahdotonta kuvitellakaan ilman sitä.
Mm. erilaisten ruokapiirien ja suoramyynnin asiosta myös sen kotimaisuusaste on ilahduttavassa nousussa: karitsan kohdalla se oli viime vuonna jo yli puolet koko maan vuotuisesta kulutuksesta.
Selkeä piikki lampaanlihan suosiossa nähdään juuri pääsiäisen tienoilla, jolloin sen kulutus kasvaa nelinkertaiseksi. Niinpä veikkaan, että päkäpää koristaa tulevan pääsiäisviikonlopun pitopöytiä myös aika monella teistä?
Tässä kymmenen pääsiäispöytään sopivaa lammasreseptiä!
Vaikka eniten ostettu osa lammasta on varmasti tänäkin vuonna se viulu, on se etenkin pienemmissä kotitalouksissa vähän turhan suureellinen.
Ei siis kannata unohtaa, mitä kaikkea muuta lampaasta saakaan aikaiseksi!
Ei siis kannata unohtaa, mitä kaikkea muuta lampaasta saakaan aikaiseksi!
Lampaan jauheliha on myös pienemmän budjetin herkutteluun sopiva valinta. Pyöräytä alkuruoaksi vaikka ihanan yrttisiä kreikkalaisia lihapullia...
...tai tämä Albaniasta kotiutunut resepti täytetyille paprikoille (jonka nimeä en edes yritä lausua!)
Tämä niinikään lampaan jauhelihalla iloitteleva ruokalaji on puolestaan täynnä Lähi-idän makuja!
Toinen Suomessa suosittu pala lammasta on sen kare.
Toinen perinteisen makumaailman omaava lammasherkku on tässä: kyyneliin liikuttavan upea, mustaherukka-punaviinikastikkeessa meheväksi hautunut nyhtölammas.
Jos teissäkin on sen sijaan vähän kulinaristiretkeilijän vikaa, niin tässäpä inspiraatiota maailmalta!
Nämä marokkolaishenkiset lampaankyljykset välimerellisellä riisipilahvilla ovat yksi kestosuosikkejamme. Niitä tehdäänkin tänä pääsiäisenä useammassakin ystäväpiirin kodissa - kiitos Iltasanomista nyt löytyvän reseptin!
Vai kiehtoisiko sittenkin makumatka Intiaan?
Tämä lohdullinen lammasdhansak (eli linssinen lammaspata) hautuu valmiiksi sillä välin kun sinä kidutat itseäsi sen televiosta tulevan kuusitoistatuntisen Raamattufilmatisoinnin parissa.
Yksi paljon teiltä lukijoilta autenttisuudestaan kehuja kerännyt resepti on tämä kreikkalainen stifado.
Oooppaa!
Karitsanpotka on ehkä se oma suosikkini ja siihen löytyy blogin arkistoista heti useampikin resepti.
.. tässä puolestaan tänäkin vuonna pääsiäispöytäämme pyrähtävän Kissabloggarin oma suosikki: karitsanpotkia pavuilla ja chorizolla...
... ja tässä tunisianjuutalaiseen perinneruokaan pohjautuvat karitsanpotkat marka hloua, joilla aloitamme viikonlopun ruokaorgiamme heti tänään.
Mikä on teidän suosikkinne? Nähdäänkö omissa pääsiäispöydissänne lammasta vai jotain ihan muuta?
Nyt blogissa hiljennytään viikonlopun pyhien viettoon - aurinkoa, iloa ja rakkautta teidän kaikkien pyhiin!
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Mä LASKEN tunteja päivälliseen ja voin sanoa, että ne menee HITAASTI. Koskamun lemmpari karitsanpotka <3 <3 <3 Aaaaaarrrrgghhhh. En jaksa odottaa!
VastaaPoista<3 <3 <3
PoistaIhania reseptejä! Ja kuvia. Näitä sun kuvia on niin ihana katsella! :) Pääsiäisen suunnitelmina on olla kotosalla, huilata ja syödä hyvin. Peruspullien sijaan olisi hauska tehdä kreikkalaisia pullia! Näistä oli kyllä vaikea valita suosikkia. Innostuin tosi paljon linssilammaspadasta, lampaan kyljyksistä ja tuosta valkosipulisesta cashewkastikkeesta. Kiitos näistä ja ihanaa pääsiäistä!
VastaaPoistaSilmänruoka on puoli ruokaa :-) Ihanaa pääsiäistä teillekin!
PoistaMinne kaikki lammasreseptit on kadonnu? No TÄNNE!!!!!
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä!
Ihanaa pääsiäistä sinnekin - voi kunpa voisit haistaa nämä keittiöstä tulvivat tuoksut <3
PoistaIhania, ihania reseptejä.
VastaaPoistaTänä vuonna olen valmistautunut pääsiäiseen luvattoman huonosti. Kaapissa ei ole edes jauhettua lampaanlihaa. Kaikkea sitä. Toivottavasti viikonlopun aikana löytyy vielä jotain kappaleita lammasta.
ihana kuulla! onneksi pakasteesta löytyi - sen verran alhainen olisi motivaatio ollut itselläkin lähteä kauppoihin jonottelemaan...
PoistaHUh mikä maraton, vai pitäisikö sanoa Via Dolorosa, ennen kuin sain kaikki hienot reseptisi kopsattua omalle koneelle yhden otsakkeen alle, josta ne nopsaan tarvittaessa löytyvät. Ne ovat oikeita aarreaitan helmiä muiden joukossa. Via Dolorosa tuli elävästi mieleen Jerusalemin retkiltäni, kun kävelin pitkin mukulakivikatua "intialaisissa" (puuvillavaatteissani), jalassa tietysti nahkasandaalit ja reppu selässä vesipulloineen, kuten kunnon turistilla kuuluukin olla. Vanhan kaupungin muurin ulkopuolelta tulvi hiiligrilleistä "shaslikien" tuoksut houkuttelevasti, jotka pakottivat uupuneen ja yksinäisen reissumiehen ihan ansaitulle tauolle koko päivän kävelemisen jälkeen. Minullekin voisi sanoa, kuten Hariton Tuukkaselle, että: Ei sinusta pappia tule, kun rakastat ruokaa enemmän.
VastaaPoistaoi, miten kauniisti kuvailitkaan Jerusalemia, tuota meille molemmille niin rakasta kaupunkia!
Poistakyllähän ortodoksisuus on siinä samoilla linjoilla juutalaisuuden kanssa, että hyvällä ruoalla on olennainen osa kaikissa heidän pyhissään (joita etenkin juutalaisessa kalenterissa riittää!)
Meillä on perinteenä tehdä yrittikuorrutettua lammasta, sen olen nakittanut miehen harteille. Mutta mulla on myös hankittuna karitsan jauhelihaa pyöryköitä varten. Mä tein muuten tota riisipilahvia kvinoasta tässä yksi päivä ja oli todella herkullista. Olen ihan tykästynyt sun resepteihin, kaikki on maistunut ja onnistunut hyvin tähän mennessä, mitä olen kokeillut!
VastaaPoistaiik, miten ihanaa kuulla <3
PoistaTäällä tehdään ainakin tänään karitsanpotkaa andalusialaittain. Hauska sinänsä, että olin aiemmin päättänyr tehdä ne sillä sun häränhäntä repsulla, mutta sä olitkin sen jo hoidellut mulle valmiiksi. Ihanaa pääsiäistä!
VastaaPoistavoi sua <3 sun kommentit on saanut mut ihan liikutuksiin! Ihanaa pääsiäistä sulle ja Murulle <3
Poista