* * *
Raikas gazpacho viilentää kesähelteillä - tämän kesän kuumin versio tehdäänkin vesimelonista!
* * *
Myönnän sen heti alkuunsa - olen suorastaan säälittävän huono syömään kasviksia ja hedelmiä. Elleivät ne sitten ole uppopaistettuja. Tai kääritty pekoniin. Jälkimmäistä metodia tapahtuu tosin etenkin hedelmien kohdalla valitettavan harvoin.
Reissujemme hotelliaamiaisilla saan tästä säännöllisen muistutuksen Kissabloggarin lappaessa lautastaan täyteen kaikkea tuoretta ja vihreää minun jonottaessani kolmatta santsikierrosta pekonia. Mutta miettikää nyt itsekin: eiväthän ne herätä samanlaisia intohimoja ja ylitsepääsemättömiä mielihaluja kuin vaikka pizza. Tai se pekoni.
Ei kukaan ole valmis järsimään irti vaikka omaa käsivarttaan saadakseen porkkanaa. Ei kukaan havahdu aamuneljältä siihen, että nyt on saatava kurkkakaalia. Ei Alepa näe lauantaiaamuisin väentungosta hamstraamassa tomaatteja.
Yksi poikkeus tähänkin tosin omalla kohdallani on: vesimeloni. Siitä en saa tarpeekseni ja siihen tulee näin kesäisin ihan oikeasti himo. Jopa siinä määrin, ettei ole tullut mieleenkään sotkea siihen pekonia.
Viime aikoina helteet ovat hellineet Suomea, mikä on ollut enemmän kuin tervetullutta, sillä tänä kesänä joudun muiden kiireiden vuoksi hylkäämään haaveet reissaamisesta. Ja helteethän suorastaan huutavat seurakseen ihanan viilentävää ja raikasta gazpachoa. Aikaisemmin blogissa on nähty niin tavanomainen tomaattipohjainen keitto, kurkkuversio, sen Andalusian sukulainen salmorejo sekä valkoinen versio nimeltään ajo blanco. Nyt on vuorossa vesimeloni. Joka on muuten näistä ehkä se kaikkein paras.
Uutta ulottuvuutta niin tähän kuin muihinkin gazpachoihin saa muuten grillaamalla/ paahtamalla raaka-aineet ennen soseuttamista!
Uutta ulottuvuutta niin tähän kuin muihinkin gazpachoihin saa muuten grillaamalla/ paahtamalla raaka-aineet ennen soseuttamista!
Tapas-annoksena neljälle, shottikokoisena annoksena n. 12:lle
Vesimelonigazpacho:
1 kg vesimelonikuutioita (suunnilleen 1 minivesimeloni)
2 tomaattia
1/2 kurkku
1/2 punainen paprika
1/2 pieni punasipuli
1 jalapeño
3/4 dl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 tl suolaa
iso korianteripuska
tarjoiluun: öljyä, korianteria, loput kasvikset pieniksi kuutioituna
Kuutioi kasvikset (poista tomaatista kova kanta) ja hienonna ylimääräiset pieniksi kuutioiksi tarjoilua varten. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai vaikka seuraavaan päivään.
Tarkista maku ennen tarjoilua ja säädä tarvittaessa kohdilleen lisäämällä suolaa tai viinietikkaa. Tarjoile öljylorauksen ja pieniksi kuutioitujen kasvisten kanssa.
PS. Vesimelonigazpachosta on innostuttu myös Lakeuksien Ladyn Nannan Kaikki Äitini Reseptit- blogissa!
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Vesimelonigazpacho on näköjään kuuminta hottia nyt... Teen juuri omasta tämän viikon keitosta postausta. Laitan aina hedelmiä gazpachoon, vesimelonin lisäksi siinä maistuvat mm. nektariinit.
VastaaPoistano ooh <3 accidentally fashionable- just the way i like it :-)
PoistaTämä oli niin kauhian hyvää, niin kauhian hyvää <3
VastaaPoistaPs. Maittaa se pekonikin tälle, heti niiden vihannesten jälkeen ;)
pekoni maittaa AINA :-)
PoistaEihän tästä voi olla innostumatta! Tuo paahtaminen makujen syventäjänä on kyllä hyvä vinkki myös gazpachoon, jotenkin en ollut sitä tajunnut, kun vetelin vaan noita tuoreita aineksia liquadoriin....
VastaaPoistano kyllähän kesällä haluaa mahdollisimman vähän sitä aikaa viettä siellä hellan ääressä... :-)
PoistaMiten minulla on mennyt tämä herkkuresepti ohi! Meillä fanitetaan vesimelonia ja ne oli juuri tarjouksessakin. Ehdottomasti tämä menee meidän viikonloppuruokalistalle, kiitos ja mukavaa viikkoa muru!
VastaaPoistasitä samaa <3 olen sinnikkäästi päättänyt, että kesän lopusta ei ole vielä tietoakaan!
PoistaTuohon voi kyllä päälle laittaa pekonimurua. Mun mielestä. ;)
VastaaPoistano kyllähän te mut tiedätte - kaikkeen voi laittaa sitä pekonimurua :-)
PoistaKuulostaa raikkaalta ja näyttää täyteläiseltä! Mä olen viime viikkoina yrittänyt ajaa kotona kovasti läpi tuota kasvisten syönnin lisäämistä, ne kun on usein niin helppo skipata, jos tarjolla on jotain muutakin. Tai ainakin niiden suhde muuhun syötävään on väärä. Lounaalla osaan jo kasata puolet lautasesta kasviksilla, mutta kotona pitää sitten olla ihan tarkoituksella salaattiannos, ei pelkkä lisuke.
VastaaPoistajoo, opettelua se on mullakin varmaan koko loppuelämä :-)
PoistaMeillä on syöty urakalla vesimelonia kesän aikana salaatissa, pitänee kokeilla tämä seuraavaksi.
VastaaPoistase on niin ihanaa - onneksi sen käyttö ruoanlaitossa on löydetty täällä meilläkin!
PoistaTäällä on jyköstetty vesimelonia sellaisenaan. Rakastan siis vesimelonia, mutta voisihan siitä kehitellä niin paljon muutakin. Tuli siis sopivaan saumaan juuri tämä resepti :)
VastaaPoistase on ihan parasta! nyt on kyllä käynyt muutaman kerran niin, että ostettu yksilö onkin ollut ihan älyttömän ylikypsä... onneksi ovat viime aikoina olleet hyvin tarjouksessa!
PoistaTunnistan tuon vesimelonihimon, sitä esiintyy täälläkin! Kesäkuussa tuli Carihuelassa syötyä vesimelonia ihan hulluna. Nyt kotimaassa jäänyt vähän vähemmälle, mutta tätä versiota gazpachosta tekis mieli kokeilla!
VastaaPoistaCarihuela... <3
PoistaMeidän lapset vois elää pelkällä vesimelonilla, joten taidanpa huijata niitä tällä keitolla :D
VastaaPoistase on hyvä dieetti se :-)
PoistaAh, gazpacho. Itse rakastan paahdetun tomaatin makua tässä kylmässä sopassa.
VastaaPoistase on kyllä aina hyvä twisti jos raaskii käyttää keittiössä yhtään enempää aikaa :-)
PoistaTänä kesänä vesimeloni on tullut lähinnä grillattua tai syötyä sellaisenaan. Varsinkin helteellä käteviä kun lasten pitäisi malttaa jotenkin juoda (tai syödä) sitä nestettä :) Resepti menee korvan taakse!
VastaaPoistajep - ja onneksi se ei ole lapsillekaan liian eksoottinen raaka-aine niinkuin niiiiiin moni muu...
PoistaKylläpäs on mielenkiintoinen ohje, jota täytyy melkein pakosta kokeilla. Ei ole tullut mieleen käyttää vesimelonia tällaisessa reseptissä mutta tämä ei kuulostaan ollenkaan huonolta. :)
VastaaPoistatämän lopputulos on todella lähellä sitä, mitä ihminen gazpacholta odottaakin, joten voiisn uskoa että tykkäisitte :-)
PoistaMelonilla voisi elää koko kesän - jos se ei pissattaisi niin pirun paljon. :D
VastaaPoistaaah - enpä ole tullaista pysähtynyt miettimäänkään :-)
PoistaRakastan gazpachoa, mutta (apua) en ole koskaan kokeillut tuota vesimeloniversiota - täytyisi kyllä, näyttää JA kuulostaa niin herkulta :)
VastaaPoistaNaurattaa tuo alkuteksti uppopaistetuista ja pekoniin käärityistä kasviksista, kuulostaa ihan mun insinööriystävältä :D
Erja 7 vee se tässä saarnaa siitä kasvitsen ja hedelmien monipuolisesta käytöstä... :-o
PoistaOijoijoijoi <3 gazpacho on mun suurista suurinta kesäherkkua. Tein viime kesänä ekaa kertaa vesimelonigazpachoa ja huh se oli kyllä hyvää. Tein pitkälti samanlaista kuin tämä sinun, mutta mulla oli siinä myös mustikkaa, vaniljaa ja ketunleipää. Nam!
VastaaPoistano toi kuulostaa kyllä jo melko avantgardelta :-)
PoistaRaskausaikana olisin kyllä voinut mennä aamulla jonottamaan lanttua :-)
VastaaPoistaYleensä paahdan ainakin paprikan aina gazpachoon, mutta tässä paahtaminen ehkä pilaisi tuon kaiken raikkauden, vai mitä sanoo madame?
no on sulla ollut himot :-)
PoistaPaahtaminen tekee paprikasta makeamman ja veisi sitä sen tuomaa hapokkuutta kyllä pois. Ei se huonoa olisi kyllä sittenkään- sen verran gazpachomainen tämä makumaailma muuten on. Viinietikkaa saisi todennäköisesti lisätä hieman tämän reseptin mainitsemaa enemmän.
PS. Mademoiselle!!!
Olen joskus tehnyt mansikkagazpachoa, mutta vesimeloniversio on aivan uusi tuttavuus. Pitäisi kokeilla viikonloppuna, kun meille on tulossa vieraita grillaamaan. Toimisi varmasti hyvin raikkaana ja kevyenä alkupalana raskaammalle possuaterialle. Kiitos inspiraatiosta!
VastaaPoistakyllä ja kyllä:-)
PoistaOhhoh, tätä on ehdottomasti kokeiltava! Tosi herkullisen näköistä!
VastaaPoistakiitos <3 meillä kyllä tykättiin!
PoistaOijoi, kuulostaa superhyvältä! Tänä kesänä jostain syystä on tullut syötyä todella paljon vesimelonia. Virossa myytiin ihan jäätävän kokoisia palleroita ja olihan niitä ostettava kerta vielä puoli-ilmaiseksi sai. :)
VastaaPoistase on niiiiiiiiiiiiiin hyvää <3
PoistaMiksi ihmeessä tämä ei ole tullut mieleeni. Ensi kesän hittikeitto, voisitko ystävällisesti muistuttaa minua keväällä tämän olemassaolosta :)
VastaaPoistalaitan heti ajastukseen :-)
PoistaOih nam. Olen muutenkin kantanut tänä kesänä kotiin kaupasta varmaan kolmekymmentä vesimelonia - se vaan on niin hyvää! :D
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi
se on <3
Poista