* * *
For English please see here
* * *
Viinistä tässä blogissa tykätään. Niin valkoisesta, punaisesta, rosésta, kuohuvasta kuin portistakin. Yksi viini kuitenkin löytyy, jonka kanssa olen yrittänyt päästä sinuiksi jo pidempään: sherry.
Ruoanlaitossa olen sitä käyttänyt, niin näissä mustekaloissa, näissä ah, niin espanjalaisissa simpukoissa, tässä andalusialaisessa lampaanpotkassa, näissä omenaisissa possunposkissa ja Crème Ninonissa, tuossa keittojen keikarittaressa. Finon olen aina kokenut liian kuivaksi, mutta taannoinen Valdespinon sherrytasting opetti, miten yllättävänkin monipuolinen ruokajuoma sherry tapaspöytään on.
Ruoanlaitossa olen sitä käyttänyt, niin näissä mustekaloissa, näissä ah, niin espanjalaisissa simpukoissa, tässä andalusialaisessa lampaanpotkassa, näissä omenaisissa possunposkissa ja Crème Ninonissa, tuossa keittojen keikarittaressa. Finon olen aina kokenut liian kuivaksi, mutta taannoinen Valdespinon sherrytasting opetti, miten yllättävänkin monipuolinen ruokajuoma sherry tapaspöytään on.
Cadízista alkava ja Jerezin ympärystöön huipentuva, sherrymaana tunnettu alue on minulle yksi Andalusiasta toistaiseksi kartoittamattomaksi jääneitä alueita, jonne suuntautuvasta reissusta olen haaveillut jo pidempään. Voi olla, että reissusta tulee totta hyvinkin pian - sen verran etenkin Valdespinon Olorosoon ja Creamiin ihastuin.
Valdespinon sherrytalo kuuluu Jerezin vanhimpiin ja arvostetuimpiin. Vuonna 1264 perustettu talo on historiansa aikana toiminut niin Espanjan kuin Ruotsinkin kuninkaallisten perheiden hovitoimittajana.
Sherrystä tulee mieleen englantilaiset satavuotiaat mummot tiukkaan kiharretuissa permanenteissaan, jotka nautitvat sherryä sormustimen kokoisista laseista "purely for medicinal purposes, dear" (pystytkö sanomaan tuota ääneen ilman Hyacinth Bucket- ääntä?)
Se on kuitenkin viime vuosina kokenut melkoisen renesanssin ja myös nuorempi polvi (ja Espanjan ulkopuolinen maailma!) on herännyt sen monikäyttöisyyteen. Alkonkin valikoima on kasvanut sherryn uuden tulemisen myötä kiitettävästi ja puolet kaikista Suomessa myydyistä sherryistä koostuu juuri Valdespinon Olorososta ja Creamista.
Fino lienee sherryistä tunnetuin ja myös Espanjassa suosituin. Sitä nautitaan jääkylmänä aperitiivina (jopa sherry-tonicina!), mutta myös tapasten kanssa sitä pidetään kaikkein monipuolisimpana.
Sen kuivuus ja manteliset sävyt sopivat aperitiivien kylkeen usein tarjottavien pikkusuolaisten (oliivit, paahdetut mantelit...) kanssa, mutta Savoyn sommelier Antti Uusitalo suosittelee sitä myös savustetun lohen ja friteerattujen äyriäisten kumppaniksi. Toimiva yhdistelmä myös tonnikalatahnalla päällystettyjen crostinien kanssa - resepti tulossa blogiinkin.
Oma (keski-ikäistyvä?) makuni on yllättäen ihastunut Oloroson ja Creamin kaltaisiin makeampiin sherryihin, jotka nekin kannattaa tarjota viilennettyinä. Voin rehellisesti sanoa, etten Valdespinoja parempiin ole edes törmännyt.
Olorosossa on tummepi väri ja pähkinäistä paahteisuutta, joka on peräisin vuosien kypsytyksestä vanhoissa tammitynnyreissä. Vaikka onkin finoa selkeästi makeampi, on siinä täyteläisyyttä, joka käy tapaspöydän antimienkin kanssa. Esimerkiksi aurinkokuivatun tomaatin kaltaiset, konsentroituneet ja hapokkaatkin maut, samoin kuin Serranokinkku ovat kotonaan sen kanssa.
Myös tummemmat ja vahvemmat lihat - jopa riista - voisivat olla mielenkiintoisia paritettavia!
Cream on Olorosoakin makeampi ja pehmeämpi. Makea toimii kuitenkin tunnetusti tasapainottavana elementtiä suolaisten komponenttien kanssa. Erityisen hyvin tämä toimii esimerkiksi tortilla españolan, tuon tapasklassikon kanssa, mutta myös suolaisemmat makkarat kuten chorizo saavat tästä mielenkiintoisen ulottuvuuden.
Myös suolaiset juustot olisivat kuulemma oivia kavereita niin Olorosolle kuin Creamillekin.
Niin Olorosoa kuin Creamia voisi nauttia myös jälkiruokaviininä (etenkin näin syksyllä omenaiset, kaneliset, pähkinäiset ja paahteiset maut toimisivat!) mutta ihan kingi siihen on tastingin viimeinen viini: Pedro Ximénes El Candado, jota Suomesta ei toistaiseksi saa. Omani hamstraan lahden eteläpuolelta.
Rakastuin tuohon jumalten nektariin aikoinani ensikulauksella Rondassa. Paikallista ruokohunajaa miel de cañaa muistuttavassa tumman paahteisessa siirappisuudessaan se on vain jotain... mrhmmhhhmmm. Se on loistava aterian päätös jo sellaisenaan, mutta loraus sitä hyvän vaniljajäätelön (ja kenties karamelisoitujen pähkinöiden?) kanssa on jälkiruoka ihan helpoimmillaan.
Sen paahteisuus on omiaan täyteläisten, suklaisten ja paahdettua sokeria sisältävien (kuten crème brûléen) jälkiruokien kanssa.
Oletteko muuten koskaan miettineet, miksi crème brûléen, crema catalanan ja flanin kaltaiset jälkiruoat ovat saaneet syntynsä perinteisissä viinintekijämaissa? Koska valkuaisia käytettiin viinin kirkastamiseen. Ylijääneet keltuaiset saivat sokerin, kerman ja vaniljan kanssa uuden elämän paikallisissa jälkiruoissa!
Ja jälkiruoista puheenollen tsekatkaas nämä Maistuis varmaan sullekin-blogin upean näköiset ja kuuloiset sherry-päärynäpiiraat!
Ja jälkiruoista puheenollen tsekatkaas nämä Maistuis varmaan sullekin-blogin upean näköiset ja kuuloiset sherry-päärynäpiiraat!
Ovatko sherryt teille tuttuja? Vai uppoavatko sittenkin paremmin muut viinit? Ensiviikkoiset Viini, ruoka ja hyvä elämä- messut ovat nimittäin taas ihan nurkan takana ja sehän voi tarkoittaa vain yhtä asiaa... arvontaa!
Kommentoimalla tätä postausta omilla lempiviineilläsi osallistut kahden pääsylipun arvontaan! Arvonta suoritetaan 20.10. joten muista jättää kommenttiisi myös sähköpostiosoitteesi!
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
Valkkarit toimii minulle (puolikuivat yleensä), suosikkeja ovat löytämäni Uusi-Seelantilainen Chardonnay sekä ihanan kupliva raikas Itävaltalainen sekä ranskalainen yksi tietty valkkari.. Niin ja Tietysti shampanja toimii ;) Punaviinistä en välitä lainkaan. Rose menee myös.. mutta mieluummin valkkari. Osallistuisin mielelläni myös arvontaan. :) lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaeipä sellaista tilannetta olekaan, johon shampanja ei kävisi <3
Poistatervetuloa kisaan ja onnea arvontaan :-)
ja arpaonni oli myötä - tarkkaile sähköpostiasi :-)
PoistaKiitos sinulle, ja vastasinkin sinulle jo. :) Vapautan liput arvottavaksi uudestaan, sillä minulla on jo liput toista kautta. Ihanaa messuvkonloppua sinulle!
PoistaTäytyy häpekseni myöntää, että asuessani puoli vuotta Madridissa en maistanut sherryä kertaakaan. Muutoinkaan en pidä makeahkoista viineistä vaan valitsen (puoli)kuivaa valkoviiniä, mutta olen oppinut pitämään myös punaviinistä. Lempirypäleeni on ehdottomasti Riesling. sannamiettinen (at) luukku.com (ilman välejä)
VastaaPoistaOlen joskus Riesling-tastingeissä kuullut viinitalojen edustajienkin ihmettelevän rypäleen huimaa menekkiä Suomessa, joten et ole yksin :-) Onnea arvontaan!
PoistaJos pitää valita punaisen tai valkoisen väliltä, niin melko varmasti valitsen aina punaviinin. Tosin viime aikoina olen yrittänyt opetella juomaan myös valkoviiniä, mutta toistaiseksi hieman huonolla menestyksellä. Eilen maistelin Italialaista luomuviiniä (Zensa Rosso) ja se oli oikein hyvää syksyn kylmeneviin iltoihin :) anne.koskenjoki@gmail.com
VastaaPoistasyksy kyllä ihan huutaa punaviiniä ja kynttilöiltä :-) tervetuloa mukaan ja onnea arvontaan!
PoistaOlen oppinut minäkin tykkäämään sherryistä ja nimenomaan kuivista sellaisista. Aperitiivina hyvä vaihtoehto ja nimenomaan tapasten kanssa, sopii toki sielua lämmittämään kylminä iltoina... 😊 Minä olen kuivien kuohuviinien ystävä, mutta suuri rakkaus on myös samettiseen Amaroneen. Sitä hienompaa viiniä on vaikea löytää! Arvonnassa mukana Anu.nyman@gmail.com
VastaaPoistaviisauden sanoja viisaalta naiselta :-) kiva kun olet mukana - onnea arvontaan!
PoistaMuutaman kerran olen maistanut sherryä, ja on ollut hyvää. Viineistä juon yleensä valkoviiniä, jouluisin punainen menee glögin kanssa.
VastaaPoistarockonmama@hotmail.com
olen siis ihan jälkijunassa noiden sherryjen kanssa :-) onnea skabaan tännekin!
PoistaLemppari punaviini on Museum -niminen, sopii erinomaisesti liharuokien kanssa sekä illanviettoon. Kesällä tutustuin paremmin Rosé-viineihin Ranskassa, todella ihana tuttavuus. Punaviinit ovat kuitenkin omalla kohdallani se ykkönen.
VastaaPoistaOsallistun myös arvontaan :) j3s_sic4@hotmail.com
Provencen rosét on kyllä <3 Tervetuloa mukaan ja menestystä!
PoistaJuon mieluiten punaviinejä, mutta valkoinenkin menee tilanteesta riippuen, esim. sopivan ruoan kanssa. Kuohuviinit ovat kuitenkin enemmän minun juttuni, ja niistä erityisesti cava. Osallistun arvontaan!
VastaaPoistavirtanen piste sara at gmail piste com
kuohuvilla saa kyllä elämän nousuun :-) onnea kisaan!
PoistaItse on ole erityisesti viinien ystävä, kuohuviini on ainoa mitä jonkin verran tulee juotua. Puna- ja valkoviinin väliltä kuitenkin valitsen ehdottomasti aina valkoviinin. :)
VastaaPoistamimyy93@gmail.com
ei ole oikeaa ja väärää vastausta :-) tervetuloa mukaan ja onnea arvontaan!
PoistaTykkään viineistä ja kutakuinkin syksyllä ja talvella punkusta ja keväisin ja kesäisin valkkarista ja roseesta. Kuohuvat menee aina vuodenajasta viis 😊 Sherryt jääneet maistamatta 😢 Pitäisi korjata tilanne pikapuolinpikapuolin.
VastaaPoistaJulia
jkrasikoff@gmail.com
Suosittelen! Omat käsitykseni sherryistä heittivät ihan kuperkeikkaa. Tulossa on vielä ihan oma postauksensa sherryn kanssa sopivista tapas-resepteistä!
PoistaVielä kun tuon Finon onnistuisi ottamaan omakseen... ;-)
Kiitos osallistumisesta ja arpaonnea sinullekin!
Portviinit on aika nam, kuohuviinit kesäisin mahtavia.
VastaaPoistaansuliini1982(at)gmail.com
loistavia valintoja :-) onnea kisaan!
PoistaPunaviini on ehdottomasti valintani, ei ole tilannetta mihin punkku ei kävisi :-)
VastaaPoistatyttopuuma@gmail.com
kuulostaa hyvältä :-) Onnea rvontaan sinullekin!
PoistaTalveeni kuuluu ehdottomasti portviinit. Teatteri-iltoihin makea sherry.
VastaaPoistaLasillinen punaviiniä silloin tällöin. Pinot noir on lempirypäleeni.
pinalopo@luukku.com
Pinot Noir <3 Onnea arvontaan!
PoistaKiitos.
PoistaPunaviini on niin parasta! Mikään ei ole niin ihanaa kuin viikonloppuna kaataa itselleen lasi ihanaa punkkua =).
VastaaPoistasiinatar@gmail.com
kyllä ja kyllä :-) Onnea arvontaan!
PoistaAh, lempijuomaani alkoholia! :) Ja kyseessä vain puoliksi vitsi, eli nautin kyllä jalosta juomasta, kunhan ei ole jäykkiä tai makeita. Eli oikeastaan siis, viineistä :) Ja hyvästä (ei Fizz jne.) siideristä ja oluesta. Sherryn kanssa olen varmasti vielä sua heikommassa jamassa, koska aika yskien alas menee. Sienikeitoissa yms. toki aina. Mutta kaek aekanaan. Sillä aikaa, nosta nytkin täynnä olen samppanjalasini arvontaa odotellessa! :) t. Elina, seppanenelina(at)yahoo.com.
VastaaPoistashampanja - tuo elämäni rakkaus :-) itselle on tullut yllätyksenä kuinka monenlaisia sherryjä olemassa on. Tutkimusmatka jatkukoon :-)
PoistaTervetuloa mukaan ja onnea arvontaan!
Vähemmän tullut taas viinejä maisteltua (lapsi esteenä), mutta kun pääsen itsekseni jonnekin syömään, niin silloin pitää saada jotain hyvää punaviinä lasillinen tai kaksi. Myös portviinit kuuluvat lemppareihin, täytyisi varastoa kartuttaa...
VastaaPoistas.uotila@hotmail.com
rakastan portia. Ystäväni mies on portugalilainen ja hänen mielestään se on nimenomaan digestiivi. Itse taas opin juomaan sitä Ranskassa aperitiivinä... Onnea arvontaan!
PoistaValkkareista ehdotomasti uusin lemppari on Hand in Hand, grauburgunder. En tiiä saako sitä suomesta, mutta hyvää on! Myös kevyet gruner veltliner tai riesling maistuu. Ja kuohari tietty, sitä voisin lipitellä joka päivä!
VastaaPoistaSposti elisa alaviiva manninen at windowslive.com
Oivia valintoja sinulla :-) Onnea arvontaan sinnekin!
PoistaKesällä valkkaria, talvella punkkua. Pitkään aikaan ei ole tullut uusia maistettua, viimeisin uusi tuttavuus taisi olla Kung fu girl ja siitäkin on jo pari vuotta aikaa. riina.ihatsu@gmail.com
VastaaPoistaKung Fusta tuli kertaheitolla melkoinen ilmiö Suomessa :-) Arpaonnea skabaan!
PoistaPunaviini on ehdoton suosikkijuoma ja Chile viinimaana aina varma. Lempi punkku on vielä hakusessa ja nyt pitäisi päästä messuille oppimaan lisää 😊
VastaaPoistaRose on ihana kesäjuoma! Sitä tuli nauttia viime kesänä.
Osallistun arvontaan:juulia.tyrni@gmail.com
kuulostaa hyvältä siihen nuo messut ovatkin mitä parhain tapahtuma :-) Onnea arvontaan!
PoistaRakastan punaviinejä! Chileläiset ovat usein suosikkeja ja shiraz on yksi lempirypäleistä. Tiedän viineistä harmillisen vähän ja nyt olisi ihana päästä oppimaan lisää messuille. Osallistun arvontaan: karlsson.maaria@gmail.com
VastaaPoistatoivottavasti arpaonni on myötä :-)
Poista