Taste of Helsingin ravintolasafarilla tutustuttiin Helsingista mukana olevien ravintoloiden tarjontaan. Hyvää settiä on tulossa...!
* * *
Tänä vuonna tulen nautiskelemaan Helsingin kesän kohokohdasta Taste of Helsingistä kirjaimellisesti kaksin käsin, sillä olen yksi tapahtuman kahdeksasta ambassadorista (röyh).
Niinpä olen ottanut varaslähdön festareille jo hyvissä ajoin (ja muutamaankin otteeseen).
Ensimmäiset annokset kävin ahmimassa pressilanseerauksessa (josta lisää täällä), muutama päivä sitten oli puolestaan vuorossa kaikki Helsingistä mukana olevat ravintolat kiertänyt perinteinen ravintolasafari.
Kuusi ravintolaa, kahdeksan annosta. Niin ja annosten viinisuositukset,shampanjatasting ja hyvää seuraa.
Ei kuulkaa yhtään paskempi homma tämä ambassadorointi!
Ensimmäinen pysäkkimme oli vuoden ravintolaksikin valittu Ravintola Grön.
Toista kertaa mukana oleva pikkuinen, vain 24 asiakaspaikan Grön on mukana isolla sydämellä ja sitoutumuksella: itse ravintola nimittäin suljetaan festarin ajaksi ja koko huomio on Taste of Helsingissä.
Gröniltä testasimme heidän nimikkoannoksensa: raakakypsennettyä
nautaa, sinapilla maustettua lehtikaalia, lipstikkaa ja savustettua
luuydinrasvaa, joka jossain muodossa on ollut listalla aina (ja keittiömestari Toni Kostianin mukaan tulee olemaankin).
Oli muuten erinomaista, samoin kun sitä saatellut (ja blogistakin ennestään täältä, täältä ja täältä varsin tuttu) Nerello Mascalese-rypäleestä tehty Planeta Etna Rosso.
Festivaalin isän Barry MacNamaran mukaan koko tapahtuman tavoite on tuoda Helsingin fine diningiä matalalla kynnyksellä kaikkien ulottuville.
Niinpä yksi tämän vuoden odotetuimpia keittiöitä on Savoy; perinteikkyydessään Helsingin fine diningin itseoikeutettu valtias.
Savoyn neljän annoksen menulta oli tänään vuorossa heidän nimikkoannoksensa:kolme päivää rakkaudella hauduteltu vorschmack.
Vorschmack (vaikkakin tasapainoinen ja hyvintehty) ei valitettavasti ole mikään henkilökohtainen suosikkini, mutta sitä edellisellä kerralla testattua silakka-annosta tulen epäilemättä lapioimaan senkin edestä.
Eikä jälkiruokakaan (lime-basilikaposset) voisi juuri houkuttelevammalta kuulostaa.
Ensimmäistä kertaa mukana olevan; Kalevankadulta löytyvän Passion ei ole juurikaan olemassaoloaan tarvinnut markkinoida. Yleisönsä se on silti löytänyt ja syystä - ei niiden ruoka pettänyt tälläkään kertaa.
Kotoisaa ja rouheaa, mutta freesillä ja oivaltavalla twistillä.
Ja ihan pirun hyvää.
Siinäpä sitä konseptia.
Ja ihan pirun hyvää.
Siinäpä sitä konseptia.
Passiossa meille katettiin ihanan kesäinen ja raikas gazpachosorbetti (kuten sanoin - freesillä twistillä!).
Tulispa kesä.
Tulispa kesä ja äkkiä.
Festivaalin shampanjayhteistyökumppanina toimii tänä kesänä jo kolmatta kertaa Andre Clouet, jonka tarjonnan ehdimme myös käymään läpi (kovaa duuniahan tämä ambassadöörääminen on, ihan ehdottomasti).
Passiossa testasimme myös toisen heidän annoksistaan: makkaraperunat.
Lammastuoremakkaraa, veripalttua ja uutta perunaa sisältäneen annoksen jälkeen lähti Kissabloggarille viesti, jossa käskin seuralaisen aloittaa paasto välittömästi: tätä annosta tullaan nimittäin hakemaan muutaman kerran lisääkin.
Älä anna nimen kotoisuuden hämätä: ehdottomasti yksi koko kattauksen kovimpia annoksia.
(Muistatteko Sinnen taivaallisen; koko festarin lempiannokseksekseni kiilanneen wallenbergaren toissa vuonna? Niinpä.)
Tämän jälkeen Pastorissa tarjottu Ensalada con tomato y alcachofa (marinoitua
artisokan sydäntä, perinnetomaattia ja ponzu-kastiketta) joutui jo lähtökohtaisesti vähän epäedulliseen kilpailuasemaan, mutta annos ihastutti syvän umamisella liemellään.
Sitäpaitsi heidän nimikkoannoksensa Pulpo con causa y huevas de trucha (grillattua mustekalaa, perunaterriiniä ja kylmäsavustettua kirjolohenmätiä) on toinen tapahtuman kahdesta mustekalaa sisältävästä annos, joten tästäkin jonosta minut on bongattavissa ihan varmasti.
Tulkaa siis moikkaamaan.
(ja tuokaa viiniä!)
Ruokatoimittajista ja-bloggaajista koostunut iskuryhmämmehän on niitä yleisöistä kiitollisimpia: meille kun kelpaa aika lailla kaikki. Myös naapurin lautaselta...
Annosten sisältöä, hapokkuutta, etikkatasapainoa, rasvaisuutta ja ulkonäköä kuitenkin analysoitiin antaumuksella, minkä mm. Passion väki sai nahoissaan kokea. Saa nähdä, menevätkö parannusehdotukset perille...!
Toinen mustekalaa listallaan tarjoava paikka on Toca. Tällä kertaa testasimme kuitenkin paikan nimikkoannoksen; omistajaparillensaan rakkaan Italian lipun värit toistavan Bianco, Rosso, Verde-annoksen.
Basilikakastikkeen ja tomaattipölyn saattelemat juustotäytteiset raviolit ihastuttivat paitsi upean kevyellä taikinakuorellaan, myös jännittävällä sitruksisella säväyksellään.
(Juustoa! Minä söin juustoa!)
Jälkiruokaosaston avasi Tocan sitruuna, valkosuklaa ja kamomilla-annos, joka sitruunaisuus oli niin minun makuuni.
Safariraatimme ruoti tosin sen vaatimattoman ulkomuodon uusiksi - nähtäväksi siis jää, missä muodossa se festareille ilmestyy...!
Jälkkärilinjalla jatkettiin Shelterissä, jonka marinoitua raparperiä, seljankukkasherbettiä sekä paahdettua valkosuklaata sisältänyt annos jakoi mielipiteitä.
Itse tykästyin sen paahteisuudessaan mantelikrokanttiseen kauraelementtiin, mutta vähän vaisuksi yleisvaikutelma kyllä jäi.
Tännekin tulen kuitenkin suuntaamaan ainakin paikan nimikkoannoksen; sokerisuolatun villisiian, siianmädin sekä pähkinävoissa haudutetun varhaisperunan vuoksi.
Tässä vielä kaikkien Taste of Helsinkiin osallistuvien ravintoloiden menut kokonaisuudessaan:
Bistro o Mat:
Grillattua porsasta, parsaa ja farrotto (6 mk)
Omenasorbettia, paahdettua valkosuklaata ja suolakinuskia (6 mk)
Nimikkoannos:
Grön:
LIHA- kokonaisena grillattu keltasipuli, kananmaksakreemiä, viljaa ja rapeaa kanan nahkaa (6 mk)
KASVI- paahdettua tattarileipää, suolaheinällä maustettua perunasalaattia, raastettua suolaheinävoita ja villiyrttejä (6 mk)
VILLI- kuusenkerkkäetikalla maustettua jäädykettä, auringonkukan siemeniä, maitohappoa ja kuusenkerkkäkinuskia (5 mk)
Nimikkoannos:
Raakakypsennettyä nautaa, sinapilla maustettua lehtikaalia, lipstikkaa ja savustettua luuydinrasvaa (10 mk)
Ludu:
Luomumaissigrits,
kylmäsavustettua porkkanaa, karpalomysliä ja tummaa
hapankaalikastiketta (5 mk)
Lahna
Wallenberg, varhaisperunaa Rymättylästä, bouillabaissemajoneesia
ja herneenversokastiketta (6 mk)
Valkosuklaa
cremeux, mallascrumblea, koivunmahlavaahtoa ja suolaheinäjäätelöä (6 mk)
Nimikkoannos:
Härkätartar,
selleri-kurkkusalaattia, briossia ja sinappihollandaisea (8 mk)
Noa:
SILLI
TARTARE marinoitua litteää sipulia / omena / smetana / ruisleipä (6 mk)
”TRIIBU”
JUUSTOKAKKU marjat (6 mk)
”VANA
TALLINN” vahva juoma (5 mk)
Nimikkoannos:
”KILOHAILI
& CHIPS” savustettu rapeaksi / suolakurkku /
karhunlaukkamajoneesi / ranskalaisia (12 mk)
Passio:
Gazpachosorbet
ja vähän vegeä (5 mk)
Parsakeittoa
ja ibericotempuraa (6 mk)
Makkaraperunat,
lammasmakkaraa, veripalttua ja uutta perunaa (6 mk)
Nimikkoannos:
Passiopusu (7 mk)
Pastor:
ENSALADA
CON TOMATO Y ALCACHOFA- Marinoitua artisokan sydäntä,
perinnetomaattia, ponzu-kastiketta (6 mk)
BISTEK
TATAKI CON SHIITAKE- Black Angus -härkää, shimejisieniä,
pikkelöityjä siitakesieniä, punaista jalapeñoa, soijamajoneesia (6 mk)
TRES
LECHES- Kolmen maidon vaniljakakkua, maitosorbettia, dulce de leche,
sitruunamarenkia (5 mk)
Nimikkoannos:
PULPO
CON CAUSA Y HUEVAS DE TRUCHA- Grillattua mustekalaa, perunaterriiniä,
kylmäsavustettua kirjolohenmätiä (8 mk)
Savoy:
Mustaherukalla
maustettua silakkaa Escabeche, perunahelmiä ja tillikreemiä (6 mk)
Grillattua
vuohenjuustomoussea, rosmariini-hunajamanteleita ja
romesco-kastiketta (6 mk)
Lime-basilikaposset,
valkosuklaakristallia ja mansikka-sitruunamelissasorbet (5 mk)
Nimikkoannos:
Savoyn
Vorschmack (7 mk)
Shelter:
METSÄSIENI-
Metsäsieni-emmervehnäpuuroa, parapähkinäpyreetä ja
sienivinegretellä maustettua itusalaattia (6 mk)
KARITSA-
24h haudutettua luomukaritsankylkeä, pikkelöityä keltavahveroa &
savustettua jogurttia (6 mk)
RAPARPERI-
Marinoitua raparperia, seljankukkasherbettiä ja paahdettua
valkosuklaata (5 mk)
Nimikkoannos:
SIIKA-
Sokerisuolattua villisiikaa & siianmätiä, pähkinävoissa
haudutettua varhaisperunaa & pikkelöityä omenaa (8 mk)
Toca:
Mustekalaa,
persilja-valkosipulimajoneesia ja savuperunaa (6 mk)
Tocan
vitello tonnato (6 mk)
Sitruuna,
valkosuklaa, kamomilla (5 mk)
Nimikkoannos:
Bianco,
rosso, verde
Raviolit
juustotäytteellä, basilikakastike ja tomaattipöly (8 mk)
TuOhi:
Ruista
Jalotofun ja Orvokin kera (6 mk)
Kalaterriiniä
jugurtin ja Villiyrttien kera (6 mk)
Ternimaito
blini, Pihka kermaa ja Hapatettua tattarihunajaa (5 mk)
Nimikkoannos:
Kapteeni
Grillisydän ja hänen Taikayrttinsä (9 mk)
Festareilla tarjolla olevista 40 annoksesta olen nyt ehtinyt testata 11. Uskokaa pois - nälkä on pohjaton enkä malta odottaa kesäkuun viidettätoista!
Jokos teillä on liput hankittuna? Mitä annoksia te Taste of Helsingissä eniten odotatte?
* * *
Yhteistyössä
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
Voi, että on raskas duuni. Ottaa varmaan koville maistella noin paljon eri annoksia ja kurmaista siinä sivussa paletti samppanjaa. Mitä sitä nyt osaa noin kehnoista annoksista edes kirjoittaa? Ei oo helppoo :) Totta puhuen, tätä lukiessa ruokahalu heräsi. Kesäkuun puolivälissä ehdottomasti Helssinkiin.
VastaaPoistano ihan ehdottomasti :-) Tuu ihmeessä nykäiseen hihasta niin mennään juomaan sitä shampanjaa muovimukista yhdessä :-) ?
PoistaMiksi? MIKSI pitää odottaa vielä niiiiiiin monta päivää ? MIKSI?!?!?? En kestääääääääääääääääääääää.......
VastaaPoistame pystytään tähän!!! älä menetä uskoa! x
PoistaKatsotaan josko saisin ton ukon lähtemään kaveriksi. Niin hyvää settiä, että mahdoton nimetä suosikkia.
VastaaPoistano onhan se ihme, jos ei sais :-) ruoan puolesta on kyllä hyvä meno tulossa - vielä kun säätkin suosisivat..
PoistaSulla on niin rankka duuni, että vaatii aikamoisen palautumisen jotta toivut. Luulen kuitenkin, että samppanja on juuri oikea juoma toipumiseenkin ;) Aika hyvältä näyttää menu!
VastaaPoistajep. odotan jo innolla, että pääsen maistamaan loputkin. Ja sitten vähän shampanjaa... ja sitten taas uudelle kierrokselle :-)
PoistaMun mielestä tuo gazpacho-sorbetti veti pisimmän korren. Se oli ihan törkeän hyvää!
VastaaPoista-Heidi
se oli jännä ja raikas ja niiiiiin täynnä makua. Toivottavasti aurinko porottaa oikein urakalla, niin tuokin löytää ostajansa <3
PoistaMelkoinen makumatka! Great minds think alike: Passion Makkaraperunat ja Tocan sitruunainen jälkkäri nousivat heittämällä kolmen kärkeen. Kolmannesta sijasta käydäänkin sitten jo tiukempi taisto..
VastaaPoistaodotan jo niiiiin kovasti että pääsen koostamaan lopullista rankingiä :-) Aion syödä nimittäin ihan kaiken. Ainakin kertaalleen <3
PoistaHyvältä näyttää kattaus jälleen kerran, ja mukava huomata että nyt melkeinpä kaikilta taitaa löytyä joku muukin vegeannos kuin jälkkäri, muutama vuosi sitten tilanne ei ollut ollenkaan tällainen.. Ja mikä tärkeintä: toivotaan tapahtumalle hyvää säätä! :)
VastaaPoistaVegeannoksiin on tänä vuonna todellakin panostettu paremmin kuin koskaan aikaisin!
PoistaTartar-fanina iloitsen myös sen hyvästä edustuksesta samoin kuin silakan ja muiden vastaavien; aikaisemmin kovin vähälle arvostukselle jääneiden kalojen mukanaolosta <3