*
* *
Valdespinon
sherrytalo on yksi Andalusian sherrymaan perinteikkäimpiä. Vierailu
täällä on huikea kokemus ja tulisi sisältyä jokaisen
Jerezinmatkaajan ohjelmaan!
*
* *
Grupo Estevez - liki uskonnollinen kokemus
”Onhan
tämä aika... erityinen”, hymyilee Valdespinon sherryjen takaa
löytyvän Grupo Estevezin Ignacio Lopez de Carrizosa katsellessaan
hämärässä kellarissa ympärillemme avautuvaa,
silmänkantamattomiin jatkuvaa tynnyreiden rivistöä.
Sitä
se todellakin on.
”Onhan tämä aika... erityinen”, hymyilee Valdespinon sherryjen takaa löytyvän Grupo Estevezin Ignacio Lopez de Carrizosa katsellessaan hämärässä kellarissa ympärillemme avautuvaa, silmänkantamattomiin jatkuvaa tynnyreiden rivistöä.
Kosteassa
ilmassa leijuu sherryn tumma tuoksu. Usean metrin korkeuteen
kohoavassa katonrajassa enkelinhenkäyksenä tunnettu harso huojuu
bodegan läpi käyvässä tuulenvireessä.
Tunnelma on hartaudessaan liki uskonnollinen.
Seinällä
riippuva metrinen krusifiksi vain vahvistaa tätä, samoin kuin
taustalla vaimeasti soiva urkumusiikki.
Genome-musiikki auttaa floria kasvamaan
Musiikki ei ole mitä tahansa musiikkia, vaan erityistä, mikro-organismien geneettistä rakennetta jäljittelevää genome-musiikkia.
"Flor, biologisesti kypsytettyjä sherryjä hapettumiselta suojaava hiivakerros on elävä olento”, selittää Ignacio.”Nimenomaan tämä musiikki edesauttaa florin kasvua”.
"Tai niin Josén tutkimukset ainakin väittävät", hän hymähtää vähän vaivautuneena katseen pyyhkäistessä hänen kengänkärkiään.
Valdespino - Grupo Estevezin kruununjalokivi
Josélla hän viittaa José Esteveziin, koko elämänsä sherrylle omistaneeseen Grupo Estevezin perinteiden jatkajaan.
Vuodesta 1984 Estevezin perheen hallinnassa olevan bodegan juuret ovat jo vuonna 1809 perustetussa sherryihin ja brandyihin erikoistuneessa yrityksessä.
1989 siihen sulautettiin myös Marques de Real Tesoro. Vuonna 1999 Grupo Estevez hankki omistukseensa myös Valdespinon. Vuonna 2007 joukkoon liittyi myös La Guita, Manzanillojen markkinajohtaja.
Valdespino
on Grupo Estevezin kruununjalokivi.
Talo on yksi Andalusian Sherrymaan vanhimpia ja perinteikkäimpiä: sen juuret ulottuvat peräti vuoteen 1264, jolloin Don Alfonso Valdespino, yksi 24:stä kuningas Alfonson rinnalla Jerezin takaisinvaltaamiseksi taistelleista ritarista aloitti viininviljelyn alueella.
Vaikka
talon liiketoiminnasta on dokumentteja jo 1400-luvulta,
rekisteröitiin se omaksi merkikseen vasta 1875.
Vuonna
1883 siitä tuli Espanjan kuninkaallisen perheen hovihankkija ja
vuonna 1932 Ruotsin.
Vierailu tuhansien tynnyreiden täyttämässä bodegassa on vaikuttava kokemus ja kannattaa ehdottomasti sisällyttää Jerezin ohjelmaan.
(Minkäs takia ihminen tähän osaan Andalusiaa edes tulisi ellei juurikin sherryn?)
"Jerez on sisämaassa, minkä seurauksena ilmasto on omanlaisensa", Ignacio pohtii eroja esimerkiksi Sanlúcar de Barramedaan, Manzanillan kotiin. "Esimerkiksi talvet täällä ovat kylmemmät ja kuivemmat."
Levant ja Poniente - sherrynvalmistukset strategiset tuulet
Myös
tuulilla, joille bodegat altistuvat, on merkitystä ja ne otetaan
huomioon esimerkiksi siinä, mihin ilmansuuntaan bodegat rakennetaan.
Etenkin
itäiseltä Välimereltä puhaltava Levant sekä lounaasta/ lännestä
puhaltava lämmin ja kuiva Poniente-tuuli ovat merkittävässä
roolissa sherrynvalmistuksessa.
Bodegojen
optimaaliset olosuhteet ovatkin elintärkeitä, sillä sherry on
nimenomaan viini, joka tehdään bodegoissa.
Täälläkin
ylivoimaisesti eniten käytetty rypäle on Palomino.
"Ei siitä kovinkaan kummoisia viinejä valmisteta, mutta tähän
tarkoitukseen se on ihanteellinen. Oikeissa olosuhteissa siitä
kypsytetään ihan uskomatonta tavaraa!"
Inocente - poikkeuksellinen fino
Valdespino
on monella tapaa erityinen sherrytalo. Se tuottama Fino Inocente on
ainoa single vineyard-sherry ja lisäksi ainoa yhä markkinoilla
oleva sherry, jonka käymisprosessi ei muiden sherryjen lailla
tapahdu terästankeissa vaan tammitynnyreissä.
Poikkeuksellisen
siitä tekee myös criaderojen määrä: siinä, missä finoilla on
niitä normaalisti kahdesta kolmeen, on niitä täällä peräti 10.
Tio tekee kunniaa sedille
Jos
muuten olet koskaan ihmetellyt sherrytalojen intoa nimetä sherryjään
Tio-nimisiksi (Tio Mateo, Tio Pepe, Tio Diego...) niin selitys löytyy
sherrytalojen historiasta.
Tio- nimitys viittaa setään ja niin nimetyt sherryt ovat kunnianosoituksia suvun ansioituneille patriarkoille.
Sacristia - bodegan harvinaisimpien sherryjen koti
Sherrybodegojen
erikoislaatuista ja uskonnollisenkin puolelle lipsahtavan harrasta
tunnelmaa vain lisää se, että sitä osaa bodegasta, jossa
säilytetään sherryistä parhaimpia ja harvinaisimpia kutsutaan
nimellä Sacristia eli sakasti.
Valdespino
oli ensimmäinen, joka vuonna 1910 alkoi käyttää tuota nimitystä,
mutta nyt sitä käyttävät muutkin bodegat.
Sherry
ja ruoka - loputon löytöretki
Viime vuosikymmeninä sherryn suosio on laskenut myös Espanjassa. "Kysyntä ruokkii kysyntää", muistuttaa Ignacio ja jatkaa, että suosion vielä ollessa huipussaan 60-, 70- ja 80-luvuilla siihen pyrittiin vastaamaan laadultaan heikompitasoisella sherryllä.
"Se on sitäpaitsi mitä väärinymmäretyin viini", Ignacio huomauttaa. "Se ei missään nimessä ole vain apero, vaan käy mitä erilaisimpien ruokien kylkeen!"
Hän
näkeekin sherryn tulevaisuuden nimenomaan gastronomiasta
innostuneissa.
”Kuivuutensa
ja aromikkuutensa vuoksi esimerkiksi Fino toimii ruokajuomana
sellaistenkin ruokien kanssa, jotka tappavat valkoviinin. Esimerkiksi
osterit ovat sen kanssa ihan klassinen yhdistelmä”.
Hän
myös rohkaisee kokeilemaan sherryä muutenkin kuin espanjalaisen
ruoan kanssa.
”Fino ja Manzanilla käyvät umamisuutensa ansiosta esimerkiksi sushin seuraksi ja olorosoa kannattaa kokeilla vaikka porolle ja ankalle!”
Cream sherryn hän puolestaan parittaisi sinihomejuustolle, Medium dryn hanhenmaksalle ja Amontilladon esimerkiksi artisokalle ja pian taas sesonkiaan viettävälle vihreälle parsalle.
Sherryn uusi tuleminen
"Ei
siitä koskaan mikään nuorison suosikkijuoma tulekaan", hän
naurahtaa ja pistää toivonsa vaativampaan ja asiantuntevampaan
asiakaskuntaan.
2000-luvussa
maailmanlaajuisesti alkanut sherryn uusi tuleminen saakin hänet
varsin optimistiseksi ja hän kertoo innoissaan mm. Lontooseen ja New
Yorkiin nousseista sherrybaareista, joissa sherryä käytetään mm.
cocktailien raaka-aineena.
Valdespinon
sherrytasting
Ignacion oma suosikki on Palo Cortado (lisää eri sherrytyypeistä blogin aikaisemmassa postauksessa täällä).
Bodegakierroksen
odotetuin osa on myös se kaikkein palkitsevin: tarjolla on
mahtavuutta mahtavuuden perään.
La Guita hemmottelee Manzanillalle niin tyypillisillä merellisen suolaisilla sävyillään.
Inocente on ehdottomasti Finoista fiineimpiä; tässä 10-vuotiaassa yksilössä maku on jo kehittynyt mausteisemmaksi ja paahtoleipäisemmäksi.
Tio Diego Amontilladosta löytyy mausteisuutta ja toffeemaisuuttakin.
25-vuotiaan Palo Cortado Viejo CP:n monitahoisuuden kohdalla alan ymmärtää, miksi viinistä kohistaan. Siinä kohtaavat mineraalisuus ja aromikkuus mutta myös jännät, toffeetakin muistuttavat paahteiset sävyt sekä hedelmäisyys.
Don Gonzales Oloroso VOS (20 v) hurmaa kuivahedelmäisyydellään, kompleksisuudellaan, pähkinäisyydellään ja savuisuuteenkin päättyvällä pitkällä jälkimaullaan.
Solera de su Majestad Oloroso VORS on vähintäänkin 30-vuotiaana myytävä intensiivinen herkku jossa on lämpöä ja lakattua puuta. Edellistä konsentroituneemmassa viinissä myös hedelmäisyys on korostetummin esillä. Oh, my.
Contrabandista on puolestaan puolikuiva Amontillado blend, josta löytyy myös ripaus (n. 4%) Pedro Ximéneziä. Suklaisuudessaan, paahteisuudessaan ja kuivahedelmäisyydessään sen tuoksu lupailee makeutta, mutta yllättää kuivuudellaan ja tammisuudellaan.
Isabela Cream taas on 15-vuotias Oloroso Blend (25% PX:iä) joka sekoitetaan jo käymisvaiheessa. Tämänkin tuoksu lupailee enemmän makeutta, mutta pitkä maku jää saksanpähkinäisyydessään ja paahdetussa sokerisuudessaan yllättävänkin kuivaksi.
Moscatel Promesa on 100-prosenttinen Moscatel ja viettelee makeiden sherryjen ystävän paitsi konsentroituneella paahteisuudellaan ja suklaisuudellaan, mutta myös upealla appelsiininkuorisuudellaan. Loistoyhdistelmä.
Pedro Ximénez El Candado on Tallinnanreissujeni vakiotuomisia. Juhla jo itsessään. Viini on saanut nimensä (El Candado= munalukko) jokaista pulloa koristavasta pienestä lukosta kaksine avaimineen. Rusinaa ja muita kuivahedelmiä. Tumma, paksu upeus.
Niños Pedro Ximénez VORS on Robert Parkerilta huikeat 98 pistettä saanut kaunokainen. PX:ltä odotettavissa olevaa paahteisuutta, kahvia, suklaata ja kuivahedelmää, mutta vielä edellistäkin konsentroituneemmassa muodossa. Hinta tälläkin liikkuu jo muutamassa satasessa eikä ihme. Uhhh.
Moscatel Promesa on 100-prosenttinen Moscatel ja viettelee makeiden sherryjen ystävän paitsi konsentroituneella paahteisuudellaan ja suklaisuudellaan, mutta myös upealla appelsiininkuorisuudellaan. Loistoyhdistelmä.
Valdespino Moscatel Toneles - täyden 100 pisteen sherry
Kaikki puhe ruoasta ja juomasta saa nälän kurnimaan sopivasti lounaalle. Seuratessaan reaktioita sherrytastingin antimiin Ignacion kasvoille syttyy ovela hymy ja lounassuunnitelmamme vaihtuvat lennosta.
Vanhaan sherrybodegaan kunnostetun; Bib Gourmandillakin palkitun La Carbonán sijaan haluaa Ignacio viedä minut muualle, koska muistaa ravintolan ostaneen juuri pullon sherryä, jota "minun on ihan ehdottomasti saatava."
Vaatimattomuus ei olekaan nyt paikallaan, sillä kyseessä on pullo Robert Parkerin Wine Advocatessa täydet 100 pistettä saanutta Valdespino Moscatel Tonelesia - markkinoiden vanhinta Moscatelia ja sherryistä harvinaisimpia.
Tätä arviolta ainakin satavuotiasta hienoutta pullotetaan vuosittain vain 100 demipulloa. Ei siis ihme, että heittäessäni kuvan Twitteriini täyttyy se samantien kyselyistä siitä, mistä ihmeestä moista erikoisuutta edes saa.
Kaikki puhe ruoasta ja juomasta saa nälän kurnimaan sopivasti lounaalle. Seuratessaan reaktioita sherrytastingin antimiin Ignacion kasvoille syttyy ovela hymy ja lounassuunnitelmamme vaihtuvat lennosta.
Vanhaan sherrybodegaan kunnostetun; Bib Gourmandillakin palkitun La Carbonán sijaan haluaa Ignacio viedä minut muualle, koska muistaa ravintolan ostaneen juuri pullon sherryä, jota "minun on ihan ehdottomasti saatava."
Vaatimattomuus ei olekaan nyt paikallaan, sillä kyseessä on pullo Robert Parkerin Wine Advocatessa täydet 100 pistettä saanutta Valdespino Moscatel Tonelesia - markkinoiden vanhinta Moscatelia ja sherryistä harvinaisimpia.
Uskomattoman intensiivisessä maussa on lakritsisuuttakin henkivää mausteisuutta, viikunan kaltaista kuivahedelmää ja appelsiininkuorta.
Jokainen siemaus vie ennennäkemättömälle makumatkalle heittäen eteen aina jotain uutta. Upea, upea viini. Ja ihan varmasti hintalappunsa (halvimmillaankin hinnat lähtevät 150 eurosta) arvoinen.
Aurinko paistaa El Bicheron terassille. Eteen kannetut äyriäisvadit tulevat elämään muistoissani vielä pitkään. Päivä on ollut niin uskomaton, että liikutun melkein epäuskon kyyneliin.
Mitä kaikkea minä saankaan kokea!
Igancion katsoessa muualle kurotan pullolle ja kaadan itselleni vielä toisenkin lasin.
Kerrankos sitä!
PS. Valdespinoon on käyty tutustumassa myös Reseptitaivaassa - kannattaa tsekata myös heidän juttunsa!
Onko
viinimatkailu teidän sydäntänne lähellä? Ja ovatko sherrytilat
kenellekään entuudestaan tuttu vierailukohde?
*
* *
Grupo Estevez
avoinna vierailuille ma-pe 10-14:00
p. +34 956 321 004
* * *
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
No eipä ole kyllä sherrytilat tuttuja eikä oikeastaan koko juoma, mutta vaikuttavan näköinen paikka kyllä ja varmasti hieno elämys :)
VastaaPoistano sitä se oli <3
PoistaMä olin just eilen ruisviskimatkalla Kyrössä. Ei aivan n. monta tynnyriä vielä valmiina.... :) eikä matkaakan ollu ku 36 km.
VastaaPoistano mutta hianoo oli ihan varmasti <3
PoistaMä haluan oman kotisakastin, joka on täynnä jos jonkinmoisia herkkupulloja. Loistava juttu!
VastaaPoistakuulostaa hyvältä :-)
PoistaTuonnehan vois jo melkein muuttaa :D Hienot fiiliskuvat. Itse olen ollut Cavatiloilla ja tunnelma on niin unohtumaton. Mukavat muistot pitkäksi aikaa.
VastaaPoistavoi kyllä <3
PoistaEipä ole viinimatkailu tuttua, mutta huikealta kuulostaa!
VastaaPoista<3
PoistaJee, lisää sherryä! Nyt ihan todella kiinnostaa tutustua tähän juomaan paremmin. Kuten toiseen postaukseesi kommentoin, olen aloittanut maistelut jo viime reissullamme Madridissa, mutta en vielä ihan päässyt sisään sherrymaailmaan. Otan tämän haasteena, sillä haluan ymmärtää sherryn päälle paremmin! :)
VastaaPoistaihana kuulla - toivottavasti tykkäät tulossa olevista pysähdyksistä!
PoistaEn kyllä ole koskaan viinimatkaillut. Enkä usko, että se on ihan niillä mun top-listoilla. Mieluummin rämmin luonnossa :D Viineistä en muutenkaan ymmärrä oikein muuta kuin sen, että niitä on erivärisiä ja -makuisia. Ja ne on Suomessa kamalan kalliita. Mä olisin varmasti maailman huonoin sherrytalossa vierailija. Kuvaisin varmasti innoissani tuota tynnyrimerta, sen valojen ja varjojen leikki näyttää innostavalta. Mutta se olisi varmasti mulle käynnin suurin anti...
VastaaPoistakukin tyylillään - luonto taas ei minulle ole se luontainen elinympäristö :-)
PoistaSherry on minulle täysin tuntematon juoma, eikä siis sherrytiloillakaan ole tullut käytyä. Ehkäpä seuraavalla Andalusian-reissulla pitää perehtyä kyseiseen viiniin :)
VastaaPoistasuosittelen!
PoistaVautsi, jo kuvista välittyy taianomainen tunnelma, saatika paikan päällä! Voin vain kuvitella tuonne musiikin ja tuoksut leijailemaan ilmaan. Sherryt eivät ole itselleni yhtään tuttuja, mutta alkoi juuri kummasti kiinnostaa.
VastaaPoistavaikuttava tuo tunnelma kyllä olikin!
PoistaNyt kyllä oli sellainen infopaketti sherryistä että! Voin vain kuvitella tunnelman jota jutussasi kuvasit, musiikin, krusifiksin ja palaneet kynttilät. Olisi mielenkiintoista kyllä käydä tuollaisessa paikassa.
VastaaPoistakiva että viihdyit :-)
PoistaEn hirveä sherryjen ystävä ole mutta tuollainen tasting kyllä kelpaisisi. Aika kattava juttu sherryjen elämästä!
VastaaPoistakiva että viihdyit kierroksella!
PoistaOi miten upean kuuloinen päivä. En ole koskaan maistellut ruokia sherryn kanssa, mutta kiinntostus heräsi ehdottomasti. Olisipa hauska illallistaa pelkästään erilaiset sherryt juomina!
VastaaPoistasanos muuta <3
PoistaSherrytilalla en ole käynyt. Jostain syystä se on jäänyt tekemättä, vaikka tuolla seudulla olemme pyörineet.
VastaaPoistaNuo tynnyrikuvat ja tynnyririvistöt ovat siis niin vaikuttavia!
näkymä ja tunnelma todella on vaikuttava! Bodegat ovat ehdottomasti parasta Jerezissä - muuten kaupunki ei tehnyt erityisemmin vaikutusta.
PoistaOlipa jännä kokemus, sherry ei tuolla näytä todellakaan olevan ihan mikä tahansa juoma!
VastaaPoistaalue elää siitä ja sen kyllä huomaa :-)
PoistaOho, olipa siinä sherrytietoutta! Huuli pyöreänä lueskelin ja katselin. Viinitiloilla käynti on haaveena, mutta ehkäpä se riittää minulle :)
VastaaPoistatoivottavasti jotain jäi kytemäänkin :-)
PoistaVautsi mitä tynnyririvistöjä! Tunnelmallisen oloinen mesta.
VastaaPoistajuuri sitä se on <3
PoistaJäin ajattelemaan noita nimiä, Tio Pepe ja Tio Jose jne. Todellakin sedät ovat tärkeitä ja jokaisella tärkeällä sedällä on oma viininsä.
VastaaPoistakyllä oma viini ilahduttaisi minuakin :-)
PoistaTädit eivät halua kuunnella hiivankasvatusmusiikkia enkä minäkään halua. Sen sijaan joku voisi keksiä hiivantappomusiikin. Minä voin suositella sherryn valmistajille Amazonasin viidakkoa, sillä siellä hiiva tunsi olevansa paratiisissa.
VastaaPoistakiitos omaperäisestä huomiostasi :-)
PoistaSherry on minullekin varsin vieras juoma, yleensä pysyttelen hieman kevyemmissä virvokkeissa. Kieltämättä aika harras tunnelma tuolla, rauhoittavakin varmasti. Tuo musiikin voima on muuten uskomaton juttu! Onhan jopa tutkittu, että esimerkiksi klassinen musiikki saa kasvit voimaan paremmin.
VastaaPoistatunnelma tuolla on kyllä varsin omanlaisensa <3
PoistaMinulla on pullo portugalilaista Moscatelia kotona - onkohan minulla sittenkin pullo sherryä? Ovatko kaikki moscatelit siis sherryjä vai ainoastaan nuo espanjalaiset? Aika montaa eri tyyppiä noita sherryjä näyttäisikin olevan, jännä että kaikkia kuitenkin kutsutaan sherryiksi. Ja ihanaa, että hiivoja ruokitaan musiikilla!
VastaaPoistaMoscatel on rypäle, josta tehdään yleensä makeita valkoisia (jälkiruoka)viinejä.
PoistaPistäydyimme vain päiväseltään, ja autolla, Jerezissä, joten maistelukierrokset eivät oikein olleet mahdollisia. Tai siis vähän tyhmää, jos vaan toinen maistelee ja toinen seuraa vierestä.
VastaaPoistaMutta juuri sherryn osalta asia ei erityisesti haitannut, sillä se ei ihan ole suosikkijuomiamme, kummankaan. Tai ehkä sitä pitäisi vaan juoda ja juoda vähän lisää, niin oppisi vielä pitämäänkin siitä :-)
Joo, kyllä se omalla kohdallanikin aikaa vei :-)
PoistaSherrystä ei tosiaankaan tule nuorison suosikkijuoma, tai kuka tietää! Ei se ehkä ole se helpoin viini aloittaa nautiskelu. Mulla on vasta viime aikoina alkanut ilmenemään sherrykiinnostusta, kuka tietää, ehkä siitä tulee vielä uusi suosikkini. Tällainen sherryreissu olisikin aika huikea tällaiselle "untuvikolle" :)
VastaaPoistatoivottavasti tällainen virtuaalikierros sytytti edes jonkinlaisen kipinän <3
PoistaOlen sekä sherryjen että portviinien suuri ystävä, ja niitä löytyy viinikaapista aina. Olisipa upeaa päästä joskus valloittamaan myös tämäkin alue, ja tutustumaan tuotantoon. Nyt täytyy vaan ensin puristaa tämä lapsonen ulos mahasta, että pääsee taas maistelemaan ylipäätäänsä yhtään mitään. Huoh! :)
VastaaPoistaOnpas mahtava kuulla! Kaikessa rauhassa siellä mahan kanssa- eiköhän tuota aikaa ole tulevaisuudessakin :-)
PoistaViinitilamatkailu on todellakin lähellä sydäntä, mielellään vierailisin joskus sherrytilallakin! Jäin miettimään, että mitä tuollainen maistelukierros maksaa?
VastaaPoistaMinä olin itse bodegan vieraana yksityiskierroksella, mutta kierroksia järjestetään tuolla useammallakin kielellä. Liitin tuohon linkkinä yhteystiedot, josta saa tarpeen mukaan lisätietoa. Eivät ne yleensä kalliita ole, joskaan eivät myöskään ihan noin kattavia kuin tuo omani. Vielä tulossa olevan, muistaakseni kolmen sherryn tastingin sisältäneen La Cigarreran bodegan kierros esimerkiksi maksoi vain muutaman euron.
PoistaOlorosoa ja poroa! Pakko kokeilla hetimiten!
VastaaPoistayllättäviä löytöretkiä tarjoilee tuo sherry <3
PoistaTykkään käydä viinitiloilla ylipäätään, joten tämänkin suunnan sherrymatka kuulostaa kivalta :)
VastaaPoistavoin uskoa, että osaisit nauttia tuosta tunnelmasta!
PoistaOnpa pitkä historia bodegalla! Mainio esittely mainiosta tuotteesta. (P.S. Taisin tätä jo kertaalleen kommentoida, mutta tuo robottitunnistautuminen taisi mennä pieleen tms.) ***sateenmuruja.com***
VastaaPoistaMä en ymmärrä sherryn päälle sitten yhtään, mutta tämä kierros vaikutti tosi mielenkiintoiselta - itse juoman lisäksi sherryn viehätykseen taitaa tuolla sisältyä paikallinen kulttuuri ja pitkät perinteet. :)
VastaaPoista