lauantai 31. elokuuta 2013

Mustaa spagettia

Jokseenkin huvittuneena olen aikani kuluksi kassajonossa vertaillut minun ja naapuruston brittituristien ruokakorien sisältöä. Tai ainakin olen ruokakorin koostumuksen (paketti nakkeja, pullo viskiä, toinen vodkaa, kolmas giniä, 6-pack tonic-vettä, jättipussi sipsejä ja kanisterillinen kokista) perusteella rohjennut olettaa heidän olevan brittejä. 

Sitten on minun korini. Kaikkia mahdollisia äyriäisiä, mitä sinä päivänä on tarjolla vain ollut. Useimmiten vailla mitään käsitystä siitä, mitä niille pitäisi tehdä. Mutta tähänhän ne käyvät vallan mainiosti. Mustaa spagettia myydään valmiina hyvin varustetuissa kaupoissa, mutta jos mustetta käsiinsä saa, niin äkkiäkös siitä (pastakoneen omaava ehtoinen emäntä) omansa pyöräyttelee! Toki tämän voi tehdä myös normaalista pastasta, kuten minä tein, jolloin muste lisätään valmiiseen, valutettuun pastaan. Keitinveteen sitä ei kannata lisätä, koska siitä se ei pastaan riittävästi imeydy (keksin tämän vihdoin neljän pussillisen jälkeen). Kuskusin ja riisin värjääminen musteella kun perustuu sille, että se imee sen keitinvetensä. Yhdestä 4 gr mustepussista riittää noin 250 gramman riisi/pasta/kuskusannoksen värjäämiseen.

Koska tuo musta väri antaa annokselle aika dramaattisen ulkomuodon, halusin antaa sen tehdä kaiken puhumisen ja kerma- tai tomaattipohjaisen kastikkeen sijaan pyörittelin äyriäiset ja pastan voi-valkoviini-seoksessa.Yksinkertaista (mutta kuten ne Benalmadenan simpukatkin osoittivat) ah, niin hyvää!

Itse käytin tähän jättikatkarapuja, sinisimpukoita ja mustekaloja. Mustekalat olivat niitä sellaisia tursaita, joita mm. Pulpo a la Gallegaan ja niihin cocktail-perunoihinkin käytin. Suomesta niitä saa pakasteena ainakin isompien supermarkettien pakastealtaasta. Sen keittelyprosessin aikaavievyyden vuoksi kerralla keitän yleensä satsin pakkaseen käyttöä odottamaan, mutta toki niiden sijaan voi käyttää vaikka niitä sellaisia ei-paneroituja-renkaita. Tai tähän voi käyttää niinikään sieltä pakastealtaasta löytyvää valmismixiä, jota siihen Ensalada Rusaan käytin.

Kahdelle

2 annosta pastaa (spagettia tai linguinia)

16 jättikatkarapua
10 simpukkaa
n. 200 gr mustekalaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 chili
1 sitruunan kuori
muutama rkl voita
1,5 dl valkoviiniä
suolaa, pippuria
kourallinen persiljaa

Jos käyttämäsi simpukat ovat esikeitettyjä, anna niiden ensin sulaa. 

Keitä pasta ohjeen mukaan. Tee sillä välin kastike. Kuullota ohueksi siivutettu valkosipuli, sitruunankuoriraaste ja hienonnettu chili voissa. Jos käytät raakoja katkarapuja, kuori ne (pyrstön voit jättää paikalleen) ja lisää joukkoon tässä vaiheessa. Kun ne alkavat punertua, lisää valkoviini ja simpukat sekä mustekala. Anna hautua muutaman minuutin ajan kannen alla. Jos käyttämäsi simpukat ovat tuoreita, heitä tässä vaiheessa pois ne, jotka eivät ole auenneet. Tarkista maku ja mausta. 

Jos käytät mustekalan mustetta, sekoita pussin sisältö kypsän ja valutetun pastan joukkoon varoen, sillä se värjää myös kaiken muun tielleen sattuvan. Kaada päälle äyriäiset, ripottele päälle ennen tarjoilua persiljaa ja tarjoile. 

Ja jos mustekalan mustetta tai mustaa spagettia ei sattuisi löytämään, niin älä huoli - on tämä hyvää normaalillakin spagetilla. Siinä tapauksessa valuta se sen ollessa hitusen alle toivotun kypsyyden ja kääntele kastikkeen joukkoon ja anna sen kypsyä siellä loppuun. Ja hei, ainahan voi syödä pimeässä - silloin kaikki spagetti näyttää mustalta!




5 kommenttia :

  1. Kerran Espanjassa kokeilin ja ostin mustepussin ,oli kiva kokeilla! Tuo musta tekee tuosta annoksesta kyllä aika elegantin näköisen!

    VastaaPoista
  2. Ei pitäisi näin ilta myöhään lukea näitä sun postauksia. Nälkä tulee. Täytyy kokeilla joku toinen kerta, kun en enään viitsi alkaa ruokaa laittamaan eikä tuota mustettakaan ole.

    VastaaPoista
  3. Upea annos, hienot värit!:) Täältäkin peräti on välillä mustaa spagettia löytänyt kaupoista, ja sitä on tullut muutama kerta kokeiltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) minkälainen on valmiina ostetun maku? onko siinä sitä musteen merellisyyttä?

      Poista